Gibraltar: een stukje Verenigd Koninkrijk in het zuidelijkste puntje van Spanje

Wij zijn tijdens onze mini vakantie een dagje naar Gibraltar geweest. Gibraltar is in mijn ogen voor toeristen erg leuk om te bezoeken, maar echt heel veel langer dan een dag is denk ik niet nodig. Je kunt de meest bekende toeristenplekken zeker binnen een paar uur zien.

Gibraltar: een stukje Verenigd Koninkrijk

Gibraltar hoort officieel bij het Verenigd Koninkrijk en daarom moet je dus ook bij de grensovergang je paspoort laten zien. Dit is best belangrijk om te weten want anders kom je het land niet in. Ben je dus in Spanje en wil je ook even een dagje naar Gibraltar, neem je paspoort mee!

>> Lees hier tips om goedkoop naar Spanje te gaan.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Met een tour of de kabelbaan

Je kunt op verschillende manieren de rots van Gibraltar en de bezienswaardigheden bekijken. Zo kun je met een kabelbaan omhoog. Maar je kunt ook ter plekke een tour boeken. Wij deden dat laatste dus over de kabelbaan kan ik niets vertellen.

Direct over de grens is een informatiebalie waar je een tour kunt boeken. Deze tour gaat naar vier bezienswaardigheden, namelijk Europapoint, St. Michael’s Cave, The Apes Den en The Great Siege tunnels. De gids die je erheen brengt in zijn taxibusje spreekt Engels en vertelt je zowel onderweg als ter plekke alles over Gibraltar. Zowel het verleden als het heden komt aan bod.

Bezienswaardigheden

De meeste toeristen gaan toch wel naar Gibraltar voor de berber apen die er leven. Maar ook de andere plekken zijn erg interessant om te zien.

St. Michael’s Cave

St. Michael’s Cave is de naam van een netwerk van grotten in het Gibraltar Nature Reserve in Gibraltar op een hoogte van meer dan 300 meter boven zeespiegel. Het is de meest bezochte grot van de meer dan 150 grotten gevonden in de Rots van Gibraltar. (bron) Ondanks dat de grot volledig ingericht is op veel toeristen en ze overal trappen hebben gemaakt en er “discolampen” zijn is het toch heel indrukwekkend. Dit omdat moeder natuur deze grot zo heeft gecreëerd. Ook Fay was diep onder de indruk en riep telkens “kijk eens, mooi!”.

Europa point

Europa Point is het meest zuidelijke punt van Gibraltar. Op een heldere dag kun je allerlei uitzichten over Noord-Afrika zien over de Straat van Gibraltar, waaronder Ceuta en het Rifgebergte in Marokko. Maar ook de baai van Gibraltar en de Spaanse steden langs de kusten. Wat ook gaaf is, is dat je vanuit dit punt ook het kanon bovenop de rots kunt zien staan. Dit kanon had een bereik van 24 kilometer en kon dus Afrika halen.

The Apes Den

De volgende stop was The Apes Den. De thuisbasis van de beroemde Gibraltar berberapen. De enige wilde apen die in Europa leven. Stiekem hadden we bij het verlaten van de grot al een aantal apen gezien. Want ze zaten ons daar gewoon op te wachten. De apen staan er bekend om dat ze het eten en drinken uit je handen grissen en zelfs als je je tas open hebt staan halen ze het eruit.

the apes den gibraltar

Aangezien het wilde apen zijn moet je ze zelf nooit proberen te aaien of pakken want dan bijten ze. We hadden dit heel duidelijk tegen Fay gezegd, maar hadden niet verwacht dat de apen haar zo leuk vonden dat ze op haar wilden klimmen. Daar schrok zij erg van dus tilde opa haar op. Niet veel later had ik opeens een aap op me zitten en niet lang daarna zelfs drie.

Nieuwste vliegdek schip van Engeland: de Queen Elisabeth II

Vanuit The Apes Den konden we ook heel goed het nieuwste vliegdek schip van Engeland zien afmeren. Heel gaaf om te zien want van boven leek hij heel klein, maar we zagen er ook chinook helikopters op staan en dat leken net stipjes. Als je weet hoe groot die zijn, dan besef je je ook hoe groot dat vliegdek schip is.

Nieuwste vliegdek schip van Engeland: de Queen Elisabeth II

The Great Siege tunnels

Als laatste gingen we naar The Great Siege tunnels. Hier laten ze zien hoe honderden jaren geleden de rots beschermd werd. Het is een reeks tunnels wat misschien wel het meest indrukwekkende verdedigingssysteem is dat door de mens is bedacht. Ze werden tijdens de Grote Belegering van Gibraltar aan het einde van de 18e eeuw door de Britten uit de massieve kalksteen gegraven.

Wanneer je de tunnels bezoekt is een goede conditie wel wenselijk. Maar het is het zeker wel waard om te bezoeken. Al zou je het alleen maar doen voor de mooie uitzichten die je af en toe door de ‘kanonsgaten’ hebt. En misschien heb je wel geluk en zie je vanaf die plek, net als wij, een vliegtuig opstijgen!

Fish and chips & tax free

Een andere leuke bijkomstigheid aan het bezoek aan Gibraltar is misschien ook wel de mogelijkheid om echte Fish and Chips te eten. Wanneer je dan toch in het Verenigd Koninkrijk bent, geniet dan ook even van hun “delicatesse”. Wij deden dit op een groot plein waar een heleboel fijne eettentjes zaten. Het was nu februari en dus nog niet zo heel warm. Maar vooral in de lente en zomer is het vast heerlijk vertoeven.

fish and chips gibraltar

Het feit dat je er ook tax free kunt shoppen maakt Gibraltar net een stukje extra aantrekkelijker. Let wel op de douane regels, je mag niet zomaar alles mee terug nemen. Zo mag je maar een liter alcohol meenemen en 1 slof sigaretten.

Ben jij al eens in Gibraltar geweest?

3 reacties op “Gibraltar: een stukje Verenigd Koninkrijk in het zuidelijkste puntje van Spanje

  • Wat een bijzondere plek om te bezoeken! Die apen lijken mij inderdaad nog best eng voor kinderen. Gelukkig was opa er bij!

    • Ja het valt best mee met eng zijn. Alleen je moet ze dus niet bang maken of boos maken. Met kinderen is het dus het beste om ze te dragen of gewoon goed bij te houden zodat ze geen onverwachte dingen doen zoals rennen enzo.

  • Klinkt leuk zeg! Maar ook best veel om in één dag te doen.
    Is trouwens een identiteitskaart niet goed genoeg om daar de grens over te gaan?

Reageren is niet mogelijk.