Havermout vies? Niet op deze manier!

Havermout is smerig. Dat is iets wat ik regelmatig hoor en zelf ook ervaren heb. Maar wanneer je begint aan een gezonde levensstijl dan hoort daar havermout eigenlijk wel bij. En waarom dat dan is? Ten eerste zorgt havermout voor een verzadigd gevoel. Dat is wel erg prettig, vooral voor iemand die nogal geneigd is teveel te eten. Daarnaast bevat havermout enorm veel goede vezels. Deze vezels nemen vocht op en laten het cholesterol dalen. (Bron) Maar goed, havermout is dus vies. Toch heb ik een aantal recepten voor je verzameld waarin je de havermout niet eens proeft. 

Havermout vies? Niet op deze manier!

Dinsdagavond kreeg ik opeens een melding van Fromfattofit. Zij had zowel mij als een paar andere meiden getagd in een tweet in verband met een havermoutgerecht. Helemaal weight watchers proof. Direct kwam er een klein gesprek los over hoe vies havermout is en dat sommige dames het eigenlijk niet eens durven uitproberen. Ik beaam de smerigheid van havermout, maar ken gelukkig wel een paar recepten die echt enorm lekker zijn en maar weinig punten voor degene die aan weight watchers doen!

Appeltaart havermout

Havermout appeltaart

Als eerste het recept waar de inspiratie voor deze blog vandaan kwam. De appeltaart havermout van Fromfattofit. Ik heb hem de dag erop direct geprobeerd (met nog een koffielepel honing erbij) en inderdaad hij is echt enorm lekker en maar 5 SmartPoints. Wat ik ook prettig vind is dat je maar weinig ingrediënten nodig hebt en je dit altijd wel in huis hebt.

Banaan-ei-havermout pannenkoekjes

Wie kent de banaan-ei pannenkoekjes nu niet? Een tijd terug zag je het recept op vrijwel elke (food)blog wel verschijnen. Voeg daar havermout aan toe en je hebt je havermout pannenkoekjes. Voor 1 persoon is een ei en een halve banaan met daar wat havermout aan toegevoegd al genoeg. Zelf gebruik ik altijd twee eieren en een hele banaan zodat mijn dochter er ook van kan eten. Het is wel beter om je havermout even in een keukenmachine fijn te malen. Doe er nog wat kaneel bij, eventueel wat honing en je hebt een lekkere basis voor je ontbijt.

Mugcake

mugcake appel kaneel

De mugcake heeft eigenlijk dezelfde basis als de pannenkoekjes van hierboven. Banaan – ei – havermout. Het is wel het beste om 1 ei te pakken en een hele banaan. Daarbij doe ik 30 gram havermout, kaneel en kleine stukjes appel. 3 minuten in de magnetron op 800 watt en je ontbijt is klaar. Zelf doe ik er dan nog een klodder magere kwark bij en wat fruit. Er is ook een chocolade variant, dan vervang je de appel met een koffielepel cacao en doe je er nog wat honing bij.

Overnight oats

Havermout in een kom, (amandel)melk erbij, naar smaak evt kokossnippers, kaneel en een beetje honing. Afdekken en de hele nacht in de koelkast laten staan. ‘S ochtends nog wat vers fruit en evt noten en zaden erbij en je snelle, makkelijke en gezonde ontbijt is klaar! Deze tip kreeg ik van Aukjeswereld. Echter had Sanne van Kookgedonder nog een aanvulling voor het geval je, net zoals ik, de overnight oats niet lekker vind. Doe er nog wat Griekse yoghurt en banaan bij en zet de staafmixer erop. Gegarandeerd dat je het dan wel lust!

Havermoutkoekjes

Als je aan koekjes denkt dan denk je misschien ook aan suiker. En dat is bij de meeste koekjes ook zo. Zeker de koekjes die je in de supermarkt vindt. Echter niet bij deze havermoutkoekjes die Xenia maakte. Op haar blog vind je het recept van deze havermoutkoekjes.

Nog een aantal recepten met havermout

Ik vroeg aan mijn blogcollega’s of zij nog een lekker havermout recept hadden en kreeg de volgende recepten terug:

Uiteraard is er nog veel meer te vinden aan recepten, kijk maar eens op google of bij bovenstaande sites. De meeste hebben meerdere recepten erop staan.

Heb jij wel eens een van bovenstaande gerechten gegeten?

23 reacties op “Havermout vies? Niet op deze manier!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *