Anticonceptie na de bevalling

Zeven weken na mijn bevalling werd ik weer voor het eerst ongesteld. Een flinke deceptie aangezien ik net een week van het vloeien af was. Ik had het nog helemaal niet verwacht aangezien ik het eerste half jaar na de bevalling van Fay helemaal niet ongesteld werd. In diezelfde week had ik een afspraak met de gynaecoloog. En deze begon over anticonceptie, iets waar ik eigenlijk nog niet aan gedacht had..

Waarom weer anticonceptie?

Door verloskundigen en artsen wordt het sowieso aangeraden om minimaal 6 weken na de bevalling te wachten met seks. Echter hangt het natuurlijk helemaal van je situatie af of je er überhaupt weer zin in hebt. Dit wisselt, zoals zoveel dingen, per persoon. Maar goed, zodra je dus weer seks wilt gaan hebben en niet gelijk zwanger wilt worden is anticonceptie zeer aan te raden.

Wanneer weer beginnen met anticonceptie?

Wanneer je dus weer seks wilt gaan hebben en niet zwanger wilt raken is het dus verstandig om te starten met anticonceptie. Het slimste is dus om van te voren al na te denken hierover en de juiste voorbehoedsmiddelen in huis te halen. Want zit je in moment supreme en je denkt dán pas eraan.. tsjah dan ben je eigenlijk al te laat.

Sommige vrouwen denken dat zolang je borstvoeding geeft je ook niet vruchtbaar ben, maar dat is dus helemaal niet zo. Zorg er dus gewoon voor dat je tijdig begint met anticonceptie.

Verschillende vormen van anticonceptie

Er zijn, zoals je wellicht weet, verschillende vormen van anticonceptie. Toen ik bij de gynaecoloog zat dacht ik er zelf niet zo erg over na, maar hij gaf me wel stof tot nadenken. Zo maakte hij een opmerking dat een hormonale vorm van anticonceptie wellicht niet de beste was voor mij. Dit in verband met mijn depressie in het verleden. Ik nam deze boodschap mee naar huis en dacht erover na.

Wat kies ik?

Een week later ging ik naar de huisarts om me wat beter te laten informeren over hormonale en niet hormonale anticonceptie. En ook om nog even met haar erover te hebben wat nu voor mij het beste zou zijn. Zij schreef op een blaadje welke vormen er zijn:

Hormonale anticonceptie

 • Combinatiepil; geef je borstvoeding dan is de minipil een geschiktere pil.
 • Prikpil
 • Nuvaring
 • Implanon (implantatiestaafje)
 • Mirena spiraal

Niet hormonale anticonceptie

 • Condoom; niet betrouwbaar
 • Onthouding
 • Sterilisatie; zowel man als vrouw kan gesteriliseerd worden.
 • Koperspiraal

Elke vorm heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo is de combinatiepil al meteen niet meer betrouwbaar als je er eentje vergeet. En de condoom is te onbetrouwbaar als anticonceptie omdat hij nogal eens scheurt. Als eerste dachten wij aan sterilisatie bij mijn man. Maar ik wil eigenlijk ook wel van mijn menstruatie af. Of hem in ieder geval kunnen uitstellen. En dan is de pil of de mirena spiraal juist geschikt.

Wil je meer weten over deze vormen van anticonceptie dan raad ik de website thuisarts.nl aan. Daar heb ik zelf ook veel informatie vandaan gehaald.

Om eerlijk te zijn ben ik er dus eigenlijk nog steeds niet uit. Waarschijnlijk gaat het alsnog de pil worden, maar wil ik dan wel in de gaten houden hoe het met mijn stemmingen gaat. Zodra ik merk dat ik toch weer de kant van een depressie op ga stop ik er direct mee.

Welke vorm van anticonceptie gebruik jij?

De afbeeldingen uit deze blog komen van Shutterstock.

Comments

comments

Gezondheid & Afvallen
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Wilmaa
  12 oktober 2017 at 07:38

  Altijd weer een lastige keuze. Ik slik de minipil. Zelf heb ik geen last van bijwerkingen, al vergeet ik heel af en toe er weleens eentje, niet handig ;p Succes met je keuze!

 • Reply
  Karin
  12 oktober 2017 at 07:43

  Zo lastig! Na de geboorte van Suus gebruikte ik bewust geen hormonale anticonceptie maar een condoom. Ik voelde me namelijk verre van mezelf en als ik dan ook nog hormonen zou gaan slikken… in mijn ogen heeft het niet gebruiken hiervan zeker bijgedragen aan mijn herstel. toch zit ik wel in dubio wat ik na deze zwangerschap zal doen. In mijn ogen is het enige betrouwbare niet-hormonale middel een koperspiraal, maar daar zou ik eerst meer informatie over willen. Succes met je keuze!

 • Reply
  Merel
  12 oktober 2017 at 09:43

  Heb zelf een koperspiraaltje. Is absoluut geen oplossing vind ik, maar het minst slechte zeg maar. Onthouding is ook weer zoiets 😉 En hormonen heb ik afgezworen nadat ik ooit stopte met de pil. Implanon gaf me net zoveel (zo niet meer) klachten en ik werd er echt chagrijnig van, kreeg neerslachtige gevoelens… Nee, nooit meer. Koperspiraaltje zorgde lange tijd voor hevige bloedingen, maar dat lijkt gestabiliseerd. Verder geen last van gelukkig. Dus in die zin zou het een oplossing kunnen zijn? Sterkte, de keuze is niet bepaald reuze in dit geval. Ik pleit voor de mannenpil 😉

 • Reply
  Rory
  12 oktober 2017 at 10:43

  Ik heb jaaaaaarenlang de pil gebruikt. En vanaf toen ik (heel) jong was, ook om lekker door te slikken in verband met vakanties. Blij dat ik daarvan af ben. Ik ben toch meer voor de condooms eerlijk gezegd.

 • Reply
  Gerdien
  12 oktober 2017 at 11:36

  Uhm, ik denk dat het hier condooms en selectieve onthouding wordt als deze baby er is. Ik mag geen hormonale anticonceptie ivm bloeddruk. Spiraaltje heb ik geen goede dingen over gehoord en sterilisatie vind ik op dit moment te definitief. Maar is in de toekomst wel een optie. Voor mijn man dan, ik heb al genoeg gedoe aan mijn lijf gehad.

 • Reply
  Hanneke
  12 oktober 2017 at 12:02

  Jarenlang aan de pil geweest, totdat het me enorm tegen ging staan, Ik ben er mee gestopt en de eerste maanden was dat verschrikkelijk. Mijn huid kreeg een flinke opdonder, zó veel onzuiverheden weer. Nu gaat het helemaal goed! Ben dus heel blij dat ik doorgezet heb.

 • Reply
  Daisy
  12 oktober 2017 at 12:42

  Ik gebruik nu de pil, meer uit gemak omdat ik die kende van voor de zwangerschap en ik anders ook gewoon niet wist wat ik moest kiezen. Ik wilde eerste de prikpil maar toen de huisarts vertelde over de hormoonpiek en dat sommige daar gewoon nog ongesteld mee worden dacht ik ok, never mind.

 • Reply
  Jacqueline
  12 oktober 2017 at 18:11

  Ik heb toen ik borstvoeding gaf de minipil geslikt en stapte daarna over op de mirena. Ideaal, want ik ben al jaren niet meer ongesteld. En er zitten veel minder hormonen in dan de pil.
  Maar ik weet ook dat het niet bij iedereen zo goed bevalt.

 • Reply
  Marije
  12 oktober 2017 at 19:40

  Ik gebruik helemaal niks meer met hormonen en dat bevalt me uitstekend. Tuurlijk, het is wat gedoe als je geen kinderen wilt, maar ik voel me veel beter sinds ik geen hormonen meer slik. Succes met het maken van een keuze!

 • Reply
  Leoni
  17 oktober 2017 at 11:11

  Condoom niet betrouwbaar….. Waarom zou deze niet betrouwbaar zijn?

  • Reply
   Nicole
   17 oktober 2017 at 20:44

   Omdat deze nogal makkelijk scheuren. Ken genoeg mensen die alleen condoom gebruikten en dus zwanger raakten 😉
   En het is een uitspraak ook van mijn dokter.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: