Gezonde traktaties (simpel en lekker)

Het is alweer bijna 2 maanden geleden dat onze peuter drie jaar werd. En dus ook alweer twee maanden geleden dat ik bezig was met gezonde traktaties. De allereerste keer in mijn leven maar zeker niet de laatste keer. De eerste traktatie die ik maakte was er eentje die mijn man op Pinterest had gevonden en de tweede was er eentje uit nood geboren haha. 

Waarom gezonde traktaties?

Een van de redenen dat ik gekozen heb voor gezonde(re) traktaties is omdat het me opviel hoeveel snoepgoed er eigenlijk telkens uitgedeeld wordt. En veelal mogen ze dit dan ook direct opeten. Ik heb geen probleem met snoepgoed, dat krijgt onze dochter van ons ook wel eens. Maar ik wil dit eigenlijk wel zoveel mogelijk zelf in de hand houden. Wellicht wat flauw, maar ik vind dat gewoon prettig.

Daarnaast ben ik van mening dat je niet perse naar snoep hoeft te grijpen wat betreft ‘iets lekkers’ geven. Zo kiest mijn dochter nog steeds liever voor een appel in plaats van een koekje en zal ze staan springen wanneer ze watermeloen voorgeschoteld krijgt.

Gezonde traktatie #1 – de cupcake

Als het gaat om traktaties en om creativiteit zit ik echt op niveau 0. Ik heb twee linkerhanden en wil dus het liefst geen dingen moeten maken. Maar ja, alleen een banaan geven of een appel is ook weer zoiets. Dus zochten mijn man en ik op Pinterest naar ideetjes die zowel makkelijk te maken als gezond zijn. Zo kwamen we op de mandarijnen cupcake.

Wat je ervoor nodig hebt: een boel mandarijnen, wat druiven en cupcake bakjes. Ik had papieren cupcake bakjes gekocht en dit was geen succes. De mandarijn stukjes zijn veel te zwaar dus de bakjes lubberden uit. Je kunt dan beter bij de Action van die plastic bakjes kopen. Dan ben je iets meer kwijt qua geld maar ziet het er wel een stuk leuker uit.

Gezonde traktatie #2 – de boot

De tweede traktatie was voor de opvang en daarvoor had ik een heel leuk idee gezien op internet. Bij de Action hebben ze een tijd lang van die kleine hartjes bakjes verkocht en deze wilde ik dan vullen met krentjes. Pak dit in plastic cellofaan en met een leuk lintje erom en klaar! Echter zijn die bakjes schijnbaar uit het assortiment. Dus daar ging mijn idee. Maar omdat ik die middag al met de traktaties aan moest komen was de nood hoog.

Ik zag een andere moeder kijken bij plastic speelgoed bootjes en dat bracht me op het volgende idee. Plastic bootje, met een doosje krentjes erin en “vlaggetjes”. De peuter vond het super leuk om mee te helpen dus zo vang je twee vliegen in een klap.

Al met al twee hele simpele, lekkere en gezonde traktaties. Een kind kan de was doen haha. Hier vind je overigens nog meer gezonde en ongezonde traktaties.

Heb jij nog een simpele en gezonde traktatietip? Deel hem hieronder met ons!

17 reacties op “Gezonde traktaties (simpel en lekker)

  • Oh ik ben hier echt zo slecht in. Ik ben dus die moeder die haar kind gewoon een bak mandarijnen mee geeft of een bak met doosjes rozijnen. Deels omdat ik dus ook niet creatief ben, maar ook omdat ik me irriteer soms aan die wedstrijd om de meest mooie hysterische traktaties mee te geven die er blijkbaar is onder moeders onderling.

  • Mee eens. Het kan lekker, leuk en gezond zijn. Die bootjes zijn erg leuk! Op het KDV hebben wij alleen een klein cadeautje gegeven. En ook voor de leidsters hebben we een douchegel. Ik ben zelf leidster op een KDV en de afgelopen week heb ik al chocola en chips mogen wegwerken 😉 haha.

  • Mijn moeder maakte vroeger wel eens een egel. Sateprikkers met kaas, worst, mandarijnen, en dan in een bol van aluminiumfolie gestoken. Heel simpel, maar viel altijd in de smaak!

    • Ja zoiets wil ik ook nog wel eens maken al wordt het al snel een duur grapje tegenwoordig met de hoeveelheid kinderen in de klas en de prijzen van de producten ?

  • Ik vind het altijd leuk om ideeën op te doen over zulke onderwerpen. Kan dan ook lang rondneuzen op Pinterest. Daar zie ik altijd wel erg leuke dingen. Zo zag ik ook laatst iets met gepofte maiskorreltjes met van de kleurtjes, niet heel gezond maar ook niet slecht…De laatste traktatie ben ik wel voor zoet gegaan. De traktatie met het bootje vind ik erg leuk!

  • Wat een leuke ideeën! Ik stuur ze zo gelijk even door naar mijn zussen, die hebben namelijk kinderen en vinden gezonde traktaties ook belangrijk. 🙂 Ik denk dat iets maken van fruit altijd wel een goed idee is! Ik vind zelf van die fruitrupsjes wel erg leuk. Die kwam ik een keer tegen op een blog!

  • Wat een leuke ideeën. Onze dochter is ruim 1,5 en vind fruit ook gewoon traktaties, zelfs gezonde crackers etc eet ze als “koekie”. Gelukkig is er tegenwoordig meer aandacht voor al die troep die kinderen voorgeschoteld krijgen.. Wat niet wil zeggen dat we haar nooit ‘echte’ snoepjes etc geven hoor, maar proberen echt wel te beperken.

    Wij gaan tzt ook echt voor de gezonde traktaties, er is genoeg leuks, lekkers en gezonds te vinden op internet.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *