Zo vind je als gezin balans tussen scherm- en speeltijd

Kinderen hebben tegenwoordig meer toegang tot schermen en technologie dan ooit tevoren, waardoor je als ouder een balans zoekt tussen de tijd die ze besteden aan internet en televisie en aan de tijd die ze besteden aan spelen, knutselen, enzovoort. Hoe vind je deze balans tussen het gebruik van schermen en speeltijd voor je gezin? Het is een belangrijke vraag in deze digitale tijd. Daarom vind je in dit artikel tips hoe je als gezin een gezond evenwicht aanhoudt tussen beide activiteiten.

Waarom is het belangrijk om balans te vinden tussen scherm- en speeltijd?

Te veel tijd doorbrengen achter een scherm kan leiden tot sociale isolatie, obesitas en problemen met slaap en aandacht. Aan de andere kant is het gebruik van moderne technologie onmisbaar in ons dagelijks leven. Het kan ons helpen bij het werk, onderwijs en entertainment. Daarnaast is spelen juist zo belangrijk voor kinderen omdat het helpt in de ontwikkeling van onder andere motoriek, taal, zintuigen, taal en sociale omgang.

Het is daarom goed om een mooie balans te vinden tussen schermtijd en speeltijd. Maar hoe pak je dat aan? Elke ouder kent wel die momenten waarop je het juist wel prettig vindt dat je kind achter een schermpje zit. Dat zorgt voor meer rust en ruimte om je eigen activiteiten te voldoen. Zoals bijvoorbeeld huishoudelijke taken, werken en het vinden van ontspanning.

Hoe kan je als gezin een goede balans vinden?

Dat hangt af van verschillende factoren. In de eerste plaats is het belangrijk om te kijken naar de leeftijd van je kinderen. Kleine kinderen hebben meer behoefte aan speltijd dan grotere kinderen. De meeste deskundigen raden aan dat ouders met kleine kinderen ongeveer 30 minuten per dag aan schermtijd toestaan. Als je kinderen wat ouder zijn, kan die tijd worden verhoogd tot ongeveer 60 minuten per dag. Maar uiteindelijk moet je als ouder bepalen wat voor jouw gezin het beste werkt.

Daarnaast ligt het ook gewoon aan de dag, de gemoedstoestand van jouzelf en die van je kind. Het kan zomaar voorkomen dat je kind de ene dag alleen maar bezig is met (buiten)spelen en niet eens naar een scherm omkijkt, terwijl het op een andere dag juist andersom is. Ook dat is balans en zulke dagen komen nu eenmaal voor. Wees ook weer niet té streng voor jezelf.

Tips voor meer balans tussen scherm- en speeltijd

Om samen een balans te vinden tussen speeltijd en schermtijd helpen deze tips je wellicht:

  • Maak samen afspraken over de tijd die ze op een schermpje mogen zitten. Dat kan en mag per dag bekeken worden. Je kunt ook vaste afspraken hierover maken. Net wat voor jou en je gezin werkt.
  • Wees bewust van het verschil in behoefte. Als ouder is het belangrijk dat je je bewust bent van wat je kind nodig heeft. Dat kan namelijk verschillen in wat zij zelf willen. Wellicht hebben ze na schooltijd even tijd voor zichzelf nodig. Een schermpje is dan voor hun de meest logische keuze. Echter kun je ze ook even lekker laten kleuren of tekenen. Of gewoon even samen aan tafel met een kopje thee en een koekje de dag bespreken.
  • Wees een voorbeeld. Als jezelf veel tijd besteed aan schermtijd, is het moeilijk om je kinderen te beperken. Vergroot de tijd die je samen doorbrengt door meer tijd buiten te besteden, of door samen spelletjes te spelen. Als je kinderen zien dat je interesse hebt in andere activiteiten dan schermgebruik, zullen ze dit waarschijnlijk ook willen doen.

1 reactie op “Zo vind je als gezin balans tussen scherm- en speeltijd

Reageren is niet mogelijk.