Tijdens onze vakantie in Drenthe zochten we naar leuke uitjes met de kinderen. Van diverse kanten kreeg ik de tip om naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen te gaan. Dit zou niet alleen voor volwassenen leuk, leerzaam en interessant zijn maar ook voor kinderen. Het is namelijk echt een interactief museum waarbij er erg veel te zien en ontdekken is. Echt een aanrader dus, zowel tijdens mooi weer als wanneer het regent.
Inhoudsopgave
Over Gevangenismuseum Veenhuizen
Het Gevangenismuseum in Veenuizen is getransformeerd van voormalig weeshuis naar tuchthuis, van tuchthuis naar voormalig gevangenis en nu een buitengewoon interactief museum waar je niet alleen voor vroeger leert, maar ook hoe het hedendaags aan toe gaat in gevangenissen.
Dit gevangenismuseum ligt dus in Veenhuizen, een dorp met een opmerkelijke geschiedenis. Tot 1981 was dit dorp namelijk enkel toegankelijk voor gevangenen en gevangenispersoneel. Er stonden nergens hekken, die zijn er eigenlijk later pas neergezet. De gebouwen die je in het museum bezoekt werden oorspronkelijk opgericht als onderkomen voor wezen en als een heropvoedingsinstituut. De inwoners van dit dorp werden tewerkgesteld op het platteland van Drenthe en betrokken bij de veenwinning.
Later werden deze instituten omgevormd tot gevangenissen, waarbij aparte woningen werden gebouwd voor de bewakers. Hoewel er vandaag de dag nog steeds een drietal gevangenissen in Veenhuizen zijn, maken deze geen deel uit van het museum. Wel kun je voormalig gevangenis De Rooie Pannen bezoeken, wat wij zelf ook gedaan hebben.
Gevangenismuseum Veenhuizen met en voor kinderen
Wanneer je het museum met kinderen bezoekt zijn er twee toffe activiteiten om met kinderen te doen. Je hebt de ‘Lange Leo speurtocht’ voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en ‘de Vloek van Veenhuizen’ voor de wat oudere kinderen vanaf 7 jaar. Omdat onze kinderen in beide categorieën vielen tijdens ons bezoek konden we beide ook uitproberen. Ik raad het ook echt aan om een van deze gratis activiteiten te doen wanneer je het gevangenismuseum bezoekt, want zo breng je wat structuur aan je bezoek plus je weet zeker dat het bij de leeftijd past.
De Vloek van Veenhuizen
Onze dochter van 9 heeft de perfecte leeftijd om de speurtocht van ‘de vloek van Veenhuizen’ te doen. Dit is namelijk voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud die dol zijn op spannende verhalen en geheime spreuken. Met deze speurtocht maak je een reis door de tijd en leer je in elke historische periode een van de vrienden van Gaius kennen. Gaius is namelijk een jongen die is vervloekt en voor altijd opgesloten is in een verborgen cel.
Aan jou de taak om Gaius te bevrijden door allerlei opdrachten uit te voeren en bovenal ook goed te luisteren. Bij elke goede opdracht krijg je een letter. Wanneer je elke opdracht, je krijgt er een heel mooi boekje bij waarin je alles kunt terug lezen en opschrijven, goed uitvoert kun je met de gevonden letters een woord maken die Gaius kan bevrijden uit zijn cel. Het allerleukste is, je kunt de cel van Gaius ook nog eens in het echt bekijken aan het einde van de speurtocht.
Lange Leo speurtocht
Kun je nog niet zo goed lezen? Maak je geen zorgen! Lange Leo, onze vriendelijke gevangenisrover, staat klaar om als gids te fungeren. Hij heeft zich in het museum op allerlei unieke plekjes verstopt en kijkt er naar uit dat jij hem vindt. Voor jou en je ouders is er een vrolijke plattegrond beschikbaar, vol korte verhalen over gevangenissen in het verleden en het heden. Deze plattegrond zal je helpen tijdens je zoektocht.
Mijn man heeft samen met ons zoontje van zes deze speurtocht gedaan, al vonden ze de speurtocht van de oudere zus stiekem veel leuker en interessanter.
Buiten is er ook van alles te beleven
Het grootste gedeelte van het museum bevindt zich binnen in de gebouwen. Echter buiten is er ook van alles te beleven voor de kinderen. Zo heb je er een hele gave betonnen speeltuin staan die eruit ziet als een gevangenis. Superleuk om te beklimmen en van de glijbaan te glijden, of om natuurlijk net zoals mijn kinderen politie en boefje te spelen.
Verder vind je op de binnenplaats ook nog een aantal politievoertuigen zoals een grote gevangenisbus en twee kleinere busjes. Deze mag je beide ook van binnen bekijken, dus dat is super interessant voor de kinderen. Vooral die kleinere busjes zullen ze vast wel eens een keer hebben zien rijden.
Extra activiteiten bij Gevangenismuseum Veenhuizen
Naast het museum zelf kun je er ook voor kiezen om nog diverse extra activiteiten te doen. Zo kun je een rondrit met de boevenbus maken waarbij je door het monumentale dorp Veenhuizen rijdt en ook langs de nu nog in werking zijnde gevangenissen. Wij wisten van te voren niets over Veenhuizen dus dachten dat we dit niet interessant zouden vinden en kozen dus niet voor de boevenbus. Achteraf gezien was dit vast erg leuk geweest. Wie weet een volgende keer.
Ook kun je een voormalig gevangenis bezoeken, de Rooie Pannen. Dit gevangenisgebouw bevindt zich naast het Gevangenismuseum. Het diende als een tijdelijke opsluiting voor gevangenen die elders in andere gevangenissen niet in bedwang te houden waren, vanwege bijvoorbeeld hun extreem agressieve gedrag. Het regime was buitengewoon streng, en deze sfeer is nog altijd voelbaar in en rondom het gebouw.
Let op: voor beide extra activiteiten betaal je ook een extra bedrag bovenop de entree van het museum zelf. Je kunt deze activiteiten ook individueel boeken bij de kassa van het museum.
Praktische informatie voor een dagje Gevangenismuseum Veenhuizen
- Het gevangenismuseum is dagelijks geopend behalve op de maandagen. Tijdens de schoolvakanties is het museum wel op de maandag geopend.
- Het museum is rolstoeltoegankelijk en vlakbij de ingang zit ook een invalidentoilet.
- Het museum heeft een à la carte restaurant.
- Trek voor een bezoek aan het gevangenismuseum in Veenhuizen minimaal twee uur uit, doe je een van de extra activiteiten en/of ga je er lunchen dan is het bijna een dagvullende activiteit.
- Parkeren kun je gratis vlakbij het museum.