Gestart met rolstoelvaardigheidstraining

rolstoelvaardigheidstraining kind

Eind 2021 was het zover: de rolstoel voor ons zoontje werd geleverd. Waar we hem in eerste instantie alleen gebruikten voor dagjes weg en lange afstanden gebruiken we hem nu dagelijks. Hij is er niet 100% afhankelijk van, maar zonder kan hij echt (nog) niet. Omdat hij inmiddels veelvuldig van de rolstoel gebruik maakt vond de revalidatiearts het een goed idee om te starten met rolstoelvaardigheidstraining. En afgelopen maandag was het zover. Zijn eerste training.

Wat is rolstoelvaardigheidstraining?

In de rolstoelvaardigheidstraining leren kinderen en jongeren behendig omgaan met hun rolstoel. Dit zodat ze zich zelfstandiger kunnen voortbewegen in het dagelijks leven, zonder hulp. Deze training is er voor kinderen en volwassenen die gebruik maken van een handbewogen rolstoel om zich te verplaatsen. Voordat een kind aan de training mee kan doen wordt er getest hoe goed diegene al met de rolstoel kan omgaan. En of de rolstoel er wel geschikt voor is.

Bij Milo was de rolstoel in ieder geval geschikt en ook hij pikte bepaalde dingen al goed op waardoor ze hem direct ingepland hebben in een groepje wat al gestart is. Ze gaan er namelijk vanuit dat hij het snel oppikt en zo uiteindelijk mee kan komen met de rest. De andere kinderen zijn dan ook van zijn eigen leeftijd, behalve een kindje wat ouder is maar qua grootte eigenlijk niet veel scheelt met de rest.

Waarom rolstoelvaardigheidstraining?

Ons zoontje Milo krijgt vanaf nu elke maandag rolstoelvaardigheidstraining in het revalidatiecentrum in Eindhoven. Een uur lang krijgt hij onder leiding van de fysiotherapeut en andere therapeuten samen met een aantal andere kinderen training in hoe ze het beste om kunnen gaan met hun rolstoel. Dit om hun vertrouwen te vergroten en om zelfstandig te kunnen bewegen.

Alhoewel Milo dus niet rolstoelafhankelijk is, zit hij er wel met regelmaat in. Dit vooral om zijn energie te besparen. Lopen kost hem namelijk heel veel energie en hij komt ook niet heel ver zonder uit balans te raken en/of te vallen. Je zult hem dus ook wel eens lekker zien spelen met vriendjes om vervolgens later in de rolstoel naar huis te worden geduwd. Omdat hij nu afhankelijk van ons en anderen is wanneer hij in zijn rolstoel zit doet hij nu deze training. Op die manier kan hij straks zichzelf vooruit bewegen en kan hij zelfs van stoepjes en hellingen af als dat nodig is.

Daarnaast komt Milo eigenlijk nooit in aanraking met andere kinderen met een beperking. Hij gaat naar een reguliere basisschool en heeft normaliter fysiotherapie hier in de buurt. Voor hem is het dus heel fijn om in contact te komen met lotgenoten. Met andere kinderen die ook in een rolstoel zitten, die ook beperkt zijn. Dus deze training is ook daarom belangrijk. Zodat hij ziet dat hij niet alleen is.

De eerste rolstoelvaardigheidstraining

Afgelopen maandag was dus de eerste vaardigheidstraining. Normaal gesproken zijn ze met vier kindjes, maar twee kinderen waren er niet dus ze waren met zijn tweetjes. Er waren drie therapeuten dus ze konden daardoor heel goed 1 op 1 aandacht geven. Ze deden bepaalde dingen samen en soms gingen ze even apart op eigen niveau wat dingen oefenen.

Het is de bedoeling dat de kinderen na de training onder andere efficiënt weten te rijden, op de juiste manier drempels, stoepranden, hellingen en zelfs trappen kunnen nemen, makkelijker obstakels in het dagelijks leven kunnen nemen en meer zelfstandigheid creëren zodat ze zichzelf makkelijker kunnen verplaatsen.

In deze (voor Milo) eerste les zijn ze daar al flink mee bezig geweest. Milo is zelfs achteruit van een (brede) trap afgegaan, uiteraard nog wel met hulp. Hij vond het echt superleuk om dit te doen al was hij na 40 minuten wel doodop. Op dat moment stopten ze ook, omdat het andere kind net zoals Milo met zijn energie belasting zit en dus ook wel wat rust kon gebruiken. Normaal gesproken duurt een training een uur maar dan zijn er ook meer kinderen en hebben ze ook wat meer pauze tussendoor terwijl ze op de anderen wachten.

Al met al was het een hele fijne eerste keer en kijkt Milo nu al uit naar volgende week!

1 reactie op “Gestart met rolstoelvaardigheidstraining

Reageren is niet mogelijk.