Geld besparen met deze praktische tips

geld besparen ouders tips

Om geld te kunnen sparen is het soms nodig om te besparen. Geld wat je niet uitgeeft houd je immers over. Om uit te geven aan iets anders of om dus apart te zetten voor iets anders. Maar waar kun je als ouders zijnde nou echt op besparen? In deze blog geven we bespaartips die we uit eigen ervaring ontdekt en uitgeprobeerd hebben.

Verschil tussen besparen en sparen

Geld sparen is bijvoorbeeld koopzegels kopen waarmee je een klein bedrag telkens apart legt. Dit geld heb je wel uitgegeven, maar in een apart potje gedaan. In dit geval in de vorm van een zegelboekje (of in de meeste gevallen tegenwoordig online in een app).

Wanneer je juist bespaart geef je jouw geld simpelweg dus niet uit. Denk bijvoorbeeld aan je twee-wekelijkse sauna bezoek die je een paar keer overslaat. Op die manier bespaar je geld. En dat geld houd je dan weer over voor iets anders. Om te sparen of uit te geven aan iets wat je op dat moment belangrijker vind.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Doe dit voordat je gaat besparen!

Voordat je gaat geld besparen is het handig om eerst een goed overzicht te krijgen op wat je eigenlijk allemaal uitgeeft. Het grootste deel gaat waarschijnlijk op aan de vaste lasten, maar zijn die wel echt vast? Kan daar niks aan gedaan worden?

En hoe zit het met alle andere uitgaves? Wat geef je maandelijk uit aan boodschappen, eten en drinken buiten de deur, uitjes en extra’s, nieuwe spullen voor in huis, cadeaus voor anderen en kleding?

Wanneer je dit op een rijtje hebt kun je echt gaan kijken naar waar je op kunt besparen.

8 tips om geld te besparen

In de afgelopen twee jaar hebben wij wat strenger gekeken naar waar we op zouden kunnen besparen. We merkten dat het geld eruit vloog als water en met alle kosten die steeds hoger worden is besparen gewoonweg een must.

Besparen op abonnementen

Een van de eerste dingen die wij hebben aangepakt op geld te besparen zijn de abonnementen die we hebben, of eigenlijk hadden. Kijk bijvoorbeeld naar alle streamingsdiensten waar je voor betaald, je tv abonnement, alle extra kanalen, maar ook aan abonnementen voor tijdschriften, de sportschool, enzovoort.

Zo hebben wij afgelopen jaar Videoland opgezegd, Netflix is nu net beëindigd en we hebben ook ons tv abonnement geannuleerd. In plaats van het tv abonnement hebben we nu wel NLziet, maar dat scheelt behoorlijk met een tv abonnement.

Momenteel hebben we alleen nog Disney+ maar die hebben we een jaar gratis in verband met ons tripje naar Disneyland Parijs. En mochten we nu toch weer iets op Netflix willen kijken kiezen we gewoon voor een maand abonnement zodat we deze ook weer tijdig kunnen afzeggen.

Besparen op telefoonkosten

Ook op de telefoonkosten hebben we bespaard. Eerst hadden we allebei een abonnement met daarbij belminuten en een bepaalde hoeveelheid MB’s voor het internet. Echter hebben we uitgerekend dat het goedkoper is wanneer mijn man een sim-only abonnement heeft met alleen belminuten en ik met internet zodat ik mijn bundel met hem kan delen.

Dus check goed hoe het zit met jullie abonnementen. Kan het wellicht goedkoper? Het geld wat je bespaart kun je mooi weer gebruiken voor iets anders!

Besparen op kleding

Je kunt ook heel goed besparen op kleding. Dit door bijvoorbeeld tweedehands kleding te kopen of te kijken of je wellicht met iemand kunt ruilen. Misschien heb jij wel baby kleding liggen voor iemand die dit nodig heeft terwijl de ander kleding voor een meisje heeft die jij kan gebruiken.

Een andere tip is om de zomerkleding juist aan het einde van de zomer te kopen (voor volgend jaar uiteraard) en de winterkleding aan het eind van de winter. Dan is er namelijk sale en dat kan behoorlijk veel geld schelen. Moet je wel goed in kunnen schatten in welke maat ze dan zitten. Dat is dan wel weer wat lastig soms.

Vergeet overigens ook Vinted, Marktplaats en Marketplace op Facebook niet. Daar vind je ook veel leuke tweedehands kinderkleding.

Besparen op energiekosten

Ook op de energiekosten kun je besparen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in een koud huis zit, maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om de rekening zo laag mogelijk te houden waardoor je jouw termijn wellicht kunt aanpassen.

Besparen op eten en drinken buitenshuis

Een van de grootste kostenposten, buiten de vaste lasten om, is bij ons het eten en drinken buitenshuis. Daar zijn we al hard mee bezig om dit aan te pakken, maar het kan zeker nog wel beter.

Denk hierbij niet alleen aan etentjes, maar ook de koffie-to-go die je wellicht regelmatig ergens haalt, de tripjes naar de friettent en de broodjes die je onderweg haalt.

Besparen op uitjes

Je kunt daarnaast ook besparen op uitjes. Door bijvoorbeeld juist op zoek te gaan naar gratis uitjes of uitjes met een klein budget. Ook zijn er vaak leuke kortingen te vinden online wat de uitjes wat goedkoper maakt. In deze blog vind je nog meer slimme manieren om geld te besparen op dagjes uit met kinderen.

Geld besparen op boodschappen

De boodschappen worden duurder en duurder. Het zal dus niet snel meer mogelijk zijn om hetzelfde bedrag aan je boodschappen uit te geven als dat je een aantal jaar geleden deed. Toch kun je ook nog geld besparen op je boodschappen.

Als eerste is het goed om echt kritisch te zijn naar wat je uitgeeft. Ik weet van onszelf dat wanneer wij echt in de supermarkt boodschappen doen we altijd meer meenemen dan we eigenlijk wilden. We laten ons snel verleiden door wat we zien. Terwijl ik met het online bestellen van de boodschappen makkelijker weer iets uit mijn boodschappenmandje gooi.

Verder helpen deze dingen je ook om te besparen:

  • Plan je maaltijden. Door te plannen kun je rekening houden met aanbiedingen, ga je minder snel naar de supermarkt en kun je bepaalde ingrediënten opgebruiken.
  • Ga niet dagelijks naar de supermarkt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar de meeste mensen houden zich niet aan hun boodschappenlijstje en nemen daardoor dus meer mee. Doe je dit dagelijks dan geef je dus elke keer weer (te)veel uit.
  • Bouw een voorraad op. Door bij de houdbare dingen een voorraadje op te bouwen hoef je niet elke keer naar de winkel voor dat ene product wat op is. Daarnaast kun je dus deze producten vaak in de aanbieding kopen. Haal er dan direct meer van zodat je dit niet hoeft te kopen wanneer er geen aanbieding is. Dit hoeven trouwens niet alleen houdbare producten te zijn, ook producten die je kunt invriezen zijn hiervoor geschikt.

Meer tips nodig om te besparen op de wekelijkse boodschappen? Ik help je!

Besparen op (kleine) verleidingen

Als laatste tip wil ik je nog meegeven dat je ook heel makkelijk kunt besparen door (kleine) verleidingen te weerstaan. Bedenk je bijvoorbeeld bij elke aankoop of je het wel echt nodig hebt. En of het misschien ook nog goedkoper kan. Dit helpt mij zowel online als offline in winkels. Bij alles wat ik in mijn winkelmandje stop denk ik nog even 2x na of ik het wel echt nodig heb.

Verder bespaar je ook al wanneer je bijvoorbeeld de fiets pakt in plaats van de auto. Of bijvoorbeeld een tweedehands fiets koopt in plaats van direct een nieuwe. Zo kun je heel makkelijk geld besparen. En je weet, alle beetjes helpen.