Slimme manieren om geld te besparen op dagjes uit met kinderen

bespaar tips dagje uit kinderen

Een dagje uit met de kinderen is een geweldige manier om quality time door te brengen en mooie herinneringen te creëren. Maar als ouder weet je ook dat deze uitjes behoorlijk prijzig kunnen zijn. Gelukkig zijn er tal van slimme strategieën om de kosten onder controle te houden zonder in te leveren op plezier. Daarom deel ik de handige tips en trucs die wij zelf toepassen om te besparen op dagjes uit met kinderen, zodat je kunt genieten van onvergetelijke avonturen zonder je bankrekening te plunderen.

Bespaar tips voor een dagje uit met kinderen

Tijdens de vakantie werden we weer even flink met de neus op de feiten gedrukt. Dagjes weg met de kinderen zijn superleuk, maar de kosten lopen al snel op. Denk aan het vervoer, eventueel parkeren, de entree, eten & drinken, enzovoort. Daarom is het fijn om te weten hoe je kunt besparen op deze leuke uitjes, zodat het ook financieel nog leuk blijft.

Vooraf Plannen

Een van de eerste stappen om geld te besparen op een dagje uit met kinderen is door goed voorbereid te zijn. Zoek van tevoren uit welke attracties, evenementen of locaties je wilt bezoeken. Veel plaatsen bieden vroegboekkortingen of online deals die je flink wat geld kunnen besparen. Bovendien helpt het om een duidelijk idee te hebben van de kosten voordat je vertrekt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan benzine en parkeerkosten, misschien is het juist goedkoper om met de trein te gaan in sommige gevallen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Kies voor gratis uitjes of echte budget uitjes

Naast dat vele uitjes best wat geld kosten heb je natuurlijk ook een heleboel gratis uitjes of meer de budget uitjes waar je uit kunt kiezen. Zo maken wij bijvoorbeeld regelmatig uitstapjes naar:

  • Een kinderboerderij. Bij ons in de buurt vind je zorgboerderij Wouterbergen, een plek waar ze naast de ‘standaard’ kinderboerderij dieren ook wasbeertjes, stokstaartjes en sinds kort capibara’s hebben rondlopen. Daarnaast is er ook een speeltuin en een fijn lunchrestaurant. Wellicht is er bij jou in de buurt ook zo’n leuke kinderboerderij waar je fijn een paar uurtjes kunt vertoeven.
  • Een leuke grote speeltuin. Natuurllijk zijn er in de meeste wijken ook speeltuintjes te vinden, maar het is ook leuk om juist eens ietsjes verder te rijden naar een wat grotere speeltuin. Ik plaatste de 44 bekendste buiten speeltuinen bij elkaar in een blog. Regent het? Dan is een binnenspeeltuin ook een goed idee. Veel buiten speeltuinen zijn gratis of kosten slechts een kleine bijdrage. En ook de binnenspeeltuinen vallen vaak onder de noemer budget.
  • Het bos. In het bos zijn zoveel verschillende dingen om te doen. Je kunt er natuurlijk fijn wandelen, een speurtocht houden, diverse kabouterpaden bezoeken of op paddenstoelenjacht. Net wat je wilt. Ook zijn er soms natuurspeeltuinen te vinden in het bos, ook hartstikke leuk!
  • De bibliotheek. Misschien geen uitje voor uren, maar een tripje naar de bieb vinden wij ook altijd leuk om te doen. Voor als het een hele grote is, want daar is zoveel te zien en ontdekken. Vaak hebben ze er ook fijne leeshoekjes voor de kinderen en voor de jongsten ook puzzels en dergelijke waar ze ter plekke mee kunnen spelen.

Hieronder vind je nog een heleboel andere leuke uitjes en activiteiten. De meeste zijn ook leuk tijdens de andere seizoen.

Ga in het laagseizoen

Het plannen van je uitstapjes tijdens het laagseizoen kan soms een groot verschil maken in je portemonnee. Veel attracties en pretparken hanteren lagere tarieven buiten het hoogseizoen, oftewel in het laagseizoen. Dit betekent minder drukte en lagere prijzen, waardoor je meer waar krijgt voor je geld. Denk bijvoorbeeld aan de Efteling, maar ook Pukkemuk en Dippie Doe.

Een jaarabonnement kan veel geld schelen

Ook het kiezen voor een jaarabonnement van bijvoorbeeld een dierentuin of ander leuk uitje kan veel geld schelen. Zeker wanneer je er vaker naartoe wilt, maar ook doordat sommige abonnement ook nog eens zorgen voor korting bij andere uitjes. Zo hebben mijn kinderen een abonnement bij Dierenrijk samen met hun oma. Ze kunnen zo vaak als ze willen naar de dierentuin, krijgen korting op parkeren en souvenirs en je krijgt ook nog eens korting op andere dierentuinen. Zo zijn wij met korting naar Wildlands geweest, naar Burgers Zoo en naar het Oertijdmuseum.

Schaf een museumkaart aan

Ook een museumkaart kan een aanrader zijn wanneer je regelmatig een museum bezoek. Zo zijn wij in de vakantie naar een aantal locaties geweest waar we gratis naar binnen hadden gekund mits we een museumkaart hadden. Ook zijn we naar sommige dingen juist niet gegaan omdat we het echt te duur vonden, terwijl je met een museumkaart er gratis naar binnen had gekund. Zo’n museumkaart is dus wel even een kostenplaatje, maar je kunt het er dubbel en dwars uit halen.

Zoek

Koop goedkopere kaartjes online met korting

Voordat wij ergens heen gaan kijken we altijd online op diverse sites of er nog ergens korting te vinden is. Denk aan websites zoals social deal, ticketveiling, tripdealer.nl en vakantieveilingen. Zo zijn wij naar Wildlands gegaan met korting via Social Deal. Ook op de website van het uitje zelf krijg je vaak korting. Koop je tickets aan de kassa dan is het vaak duurder dan wanneer je het online koopt.

geld beparen dagje uit kinderen tickets

Spaar voor korting

Daarnaast kun je ook sparen voor korting. Wij hebben als bank ING en daar kun je rentepunten sparen. We hebben er inmiddels al duizenden en daarmee kun je korting krijgen op diverse uitjes. Zo zijn we al eens naar Madurodam gegaan met korting, maar ook naar musicals en andere leuke uitjes. Je kunt ook sparen voor uitjes via de Albert Heyn (onder andere de Efteling), de Plus supermarkt heeft regelmatig acties en ook bij Jumbo kun je punten sparen voor uitjes. Al moet ik toegeven dat ze bij de Jumbo de laatste tijd echt weinig aanbod hebben.

Breng zelf eten en drinken mee

In de vakantie werden we weer flink met de neus op de feiten gedrukt. Het eten en drinken tijdens een dagje uit kan een flinke hap uit je budget nemen. Sowieso wanneer de entree zelf al veel geld kost ben ik sneller geneigd om zelf eten en drinken mee te nemen. Mits dit mag. Want bij sommige uitjes mag je gewoonweg niet zelf je eten en drinken mee nemen. Mag dit echter wel dan kun je goed besparen op je uitje door zelf je snacks, lunch en flesjes drinken mee te nemen. Je hebt vaak bankjes of picknickgebieden waar je kunt genieten van je zelf meegebrachte maaltijden.

Wel of geen souvenirs?

Bij vele uitjes zit er ook een souvenirwinkel waar de kinderen maar al te graag naar binnen willen. Soms zitten ze apart en kun je het makkelijk vermijden, maar bij sommige uitjes moet je door de souvenirwinkel heen voordat je naar huis gaat. En alhoewel een souvenir van een uitje natuurlijk hartstikke leuk is, zijn ze vaak wel erg duur en niet altijd van goede kwaliteit.

Natuurlijk moeten kinderen het ook leren dat ze niet altijd iets krijgen, maar soms wil je ze toch wat geven. Als herinnering aan die fijne dag. Je kunt dan bijvoorbeeld zelf je souvenirs maken. Denk bijvoorbeeld aan een collage met foto’s of een klein fotoboekje. Leuk om zelf te maken of juist samen met de kinderen.

In sommige gevallen kun je bepaalde souvenirs ook goedkoper ergens anders halen. Dat hoort eigenlijk ook bij het plannen en voorbereiden van je uitje. Wij weten nu ruim van te voren dat we naar Disneyland Parijs gaan, dus hebben we bij winkels zoals Primark en Action naar leuke items gezocht om alvast te kopen. Zo is onze dochter mega fan van Stitch en kochten we een leuke trui, oortjes en een sleutelhanger voor haar. En voor ons zoontje van Spiderman een trui, masker en sleutelhanger. Op die manier kunnen we ze toch souvenirs geven, maar zijn we geen dief van ons eigen portemonnee.

Kijk naar wat past bij jezelf

Bovenstaande tips zijn er puur om je te helpen jouw uitje zo leuk, maar ook goedkoop mogelijk te maken. Het is echter aan jezelf wat je wel of niet wilt doen. Zo maakt de een er een sport van om zo goed mogelijk tickets te kopen en is hier soms uren mee bezig. Een ander heeft geen zin om daar zo lang mee bezig te zijn en kiest ervoor om dat niet te doen. Waar je ook voor kiest, het is altijd goed. Het is jouw portemonnee, jouw tijd en jouw uitje. Zolang je er maar van geniet, dat is het belangrijkste!