Geef een prentenboek cadeau!

Op 13 mei is de campagne “Geef een prentenboek cadeau” gestart. Het grootste voorleesfeest van Nederland en Vlaanderen is weer gestart met dit jaar het prentenboek ‘Ik zou wel een kindje lusten’ van Sylviane Donnio en Dorothée de Monfreid. Er zijn maar liefst 300.000 exemplaren voor peuters en kleuters in beide landen en zij ontvangen dit prentenboek graag cadeau via hun (groot)ouders, ooms, tantes, juf, meester of een andere gulle gever!

Ik zou wel een kindje lusten

Een klein krokodilletje eet altijd bananen, maar op een dag heeft hij trek in iets anders: hij zou wel eens een kindje lusten! Zijn ouders weten zich geen raad en proberen hem allerlei ander lekkers voor te schotelen. Maar het kleine krokodilletje is vastbesloten en gaat op zoek naar een kindje. Hij komt een meisje tegen, maar dat laat zich niet zomaar opeten…

Wij hebben dit boek al een aantal jaar in huis en hij blijft echt ontzettend leuk om voor te lezen. Onze oudste van 8 jaar vond het vroeger geweldig om naar te luisteren en inmiddels leest zij dit boek voor aan haar kleine broertje van 4. Er zit veel humor in en de illustraties zijn simpel maar erg leuk en expressief. Het boek verscheen voor het eerst in 2004 in Frankrijk en werd in 2005 door uitgeverij Gottmer in Nederland uitgegeven. Wereldwijd is dit prentenboek in 20 verschillende talen uitgebracht.

Geef een prentenboek cadeau

De stichting ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie alle kinderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het fijn zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, worden ieder jaar in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar gesteld voor een klein bedrag.

Hoe willen ze alle kinderen bereiken? Door te geven!

Voor een heel klein bedrag (€2,50 in dit geval) zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

In vijf jaar tijd zijn meer dan 2 miljoen kinderen bereikt.

Hiermee is de doelstelling van de samenwerkende partijen en ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ gehaald. Alleen al in 2021 hebben 446.000 boeken hun weg naar kinderen gevonden: 200.000 jeugdboeken en 246.000 prentenboeken. Geef een (prenten)boek cadeau’ steunt het Leesoffensief en ook dit jaar ontvangen minstens een half miljoen kinderen de gekozen campagneboeken van gulle gevers.