Krak. “Mama help!”. Terwijl ik in de keuken stond kon ik al raden wat er was gebeurd. Mijn zoontje was met het houten poppenbedje aan het spelen. En ondanks dat ik had gewaarschuwd om er niet zelf in te gaan liggen had hij daar kennelijk niet naar geluisterd. Hij was door het bedje heen gezakt. Kapot. Mijn eerste gedachten waren ‘oh nee wat zonde, nu kunnen we hem weggooien’. Maar gelukkig was daar Vera van De Grote Wolf die me op het idee bracht om het kapotte houten bedje een nieuw leven te geven.
Inhoudsopgave
Leven in een wegwerpmaatschappij
De term wegwerpmaatschappij wordt gebruikt voor een samenleving waarin steeds meer producten slechts tijdelijk worden gebruikt en vervolgens weg worden gegooid. Heb je iets niet meer nodig? Naar de stort ermee. Is iets kapot? In de prullenbak. En dat terwijl veel dingen gemaakt kunnen worden. Een tweede leven kunnen krijgen.
Ik geef toe: ook ik deed daar aan mee. Niet voor niks dat ik in eerste instantie het bedje ook weg wilde gooien. Ik dacht er helemaal niet over na dat hij wel eens gemaakt kon worden. Of dat een deel ervan gebruikt zou kunnen worden voor iets anders.
Geluk bij een ongeluk
Als geluk bij een ongeluk had ik op Instagram een foto van het bedje geplaatst waar Vera Wolf – de Groot op reageerde. “Niet weggooien he, De Grote Wolf is er weer blij mee”. Had ze dat niet gezegd dan had hij een paar uur later weg geweest. Nu stelde ze voor om haar houten speelgoeddokters ermee aan de slag te laten gaan zodat het gemaakt kon worden. Normaliter maken ze alleen speelgoed wat gedoneerd wordt, maar omdat ik toch al eens wilde schrijven over De Grote Wolf en ik er zo een echt ervaringsverhaal van kon maken was dit een win win situatie.
Zo kregen wij ons bedje weer helemaal opgeknapt terug. En kon ik ook nog eens De Grote Wolf in het zonnetje zetten en aandacht geven aan het geven van een nieuw leven aan gebruikte en kapotte houten speelgoed.
Over De Grote Wolf
“Waarom nieuw kopen, terwijl er al zoveel mooi speelgoed is gemaakt.”
Dat is het motto van De Grote Wolf – Houten Speelgoed. Ze hebben een uitgebreid assortiment gecreëerd met betaalbaar kwaliteitsspeelgoed voor alle leeftijden. Via de shop krijgt het oerdegelijke speelgoed een tweede leven, samen consuminderen door hergebruik. Zij verkopen niet zozeer commercieel speelgoed, maar houten speelgoed dat leeft. Speelgoed dat ooit is gebruikt in een kleurrijke fantasie van een zoon of dochter. Wij vertellen de verhalen achter het speelgoed ook weer door.
Op dit moment zijn ze een webshop www.degrotewolf.com en vanaf 1 februari 2020 hebben ze een fysieke winkel op Edisonstraat 15 Eindhoven.
Een nieuw leven geven aan kapot speelgoed
Door deze gebeurtenis, en het contact wat ik naderhand met Vera heb gehad, ben ik anders gaan denken over onder andere kapotte houten speelgoed. Voor ons als volwassene is het al vaak zo dat zodra iets niet meer functioneert of kapot is het weg moet. En dat terwijl ze er bij De Grote Wolf juist weer iets moois van kunnen maken.
Wanneer je dus een incomplete puzzel in huis hebt. Of er ontbreekt iets van het poppenhuisje. Of je hebt houten blokken in huis waarvan er eentje kwijt is geraakt. Gooi het dan niet zomaar weg. Ook bij houten speelgoed wat wel nog compleet is maar niet meer gebruikt wordt. Je kunt het namelijk altijd doneren bij De Grote Wolf zodat zij het helemaal op kunnen knappen voor andere mensen. Weggooien is zonde. Het mooie is dat jij dan ook nog eens 10% korting krijgt voor wanneer je zelf iets wilt kopen in de shop.
Oproep:
Denk voordat je iets weggooit altijd even na of er ook iets anders mee gedaan kan worden. Zo wordt er hier jaarlijks een kofferbakmarkt gehouden waar wij speelgoed verkopen waar niet meer mee gespeeld wordt. Maar alles wat overblijft en van hout is brengen we naderhand naar De Grote Wolf. En wanneer er iets kapot gaat van hout wat we zelf niet kunnen maken, ook dat gaat naar Vera toe.
Gooi jij snel iets weg of laat je het ook wel eens maken?