Heb ik galstenen ja of nee?

ervaring galstenen pijn boven in buik

Galstenen. Bij vele mensen zitten er galstenen in hun galblaas, maar ze hebben er geen last van. En dan zijn er nog mensen die galstenen in hun galblaas hebben zitten en er dus wél last van hebben. Al is ‘last’ een te weinigzeggend woord als het gaat om een galstenen aanval.

Pijnaanvallen, galstenen ja of nee?

Een aantal jaar geleden had ik het voor het eerst. Enorme pijn boven in mijn buik en dan vooral in het midden en rechts. De pijn werd zelfs zo erg dat ik over de grond kroop en rolde van de pijn. Letterlijk. Daarna lange tijd geen last van gehad tot ik vorig weekend weer zo’n enorme pijnaanval kreeg die uren duurde.

Het werd zo ondraaglijk dat we de huisartsenpost belden en nadat ik eerst lang in de wacht staat en daarna tig vragen heb beantwoord mocht ik naar de huisartsenpost in het ziekenhuis. Ze vermoedden namelijk dat het een gal-koliekaanval was in verband met galstenen.

Pijnmedicatie bij de huisartsenpost

Eenmaal daar aangekomen heb ik nog zo’n 40 minuten na mijn afspraaktijd moeten wachten tot ik aan de beurt was. En dat viel niet mee met al die pijn en alle andere mensen in de wachtruimte. Om 21.10 uur mocht ik naar binnen en was er een hele lieve arts die meteen al zag dat ik ondraaglijke pijn had.

Ik vergelijk deze pijn eigenlijk altijd met weeën alleen dan boven in je buik en zonder dat er iets moois voor terug komt (een baby).

Terwijl ze diverse vragen stelde aan mij was zij dus al bezig met het bereiden van een morfine spuit. Ze gaf aan dat voor nu het belangrijkste was dat ik van die pijn af kwam. Ik had al wel paracetamol ingenomen maar dat hielp dus niets.

Ze durfde geen diclofenac te geven omdat het vermoeden wel galstenen was, maar het ook mijn maag kon zijn. En diclofenac kan heel slecht zijn voor je maag. Vandaar de morfine spuit. Ik had wel even angst daarvoor omdat ik best wel een naalden fobie heb, maar op dat moment boeide het me eigenlijk niet… ik wilde van de pijn af. De arts beloofde me dat ik na 10 minuten dankbaar zou zijn voor de spuit en de pijn zou afnemen.

Dat deed het alleen helaas niet. Ik heb daar nog een uur gezeten voordat de pijn niet meer ondraaglijk was, al vond ik het zeker nog een 7 of 8 qua pijn. Ik kreeg in de tussentijd ook nog Antagel voor mijn maag. Voor het geval dat.

Weer terug naar huis

Natuurlijk lieten ze me niet alleen gaan met wat pijnmedicatie (ik kreeg oa morfine pillen mee naar huis) en advies wat te doen als er weer een aanval zou komen. Ze gaven ook aan dat ik de volgende dag direct de huisarts moest bellen voor het inplannen van een echo en bloedprikken. Eenmaal thuis was de pijn dusdanig afgezwakt en werkte de morfine zo versuffend dat ik gelukkig wel kon slapen. Voor zover ik echt kan slapen dan aangezien ik ook slaapapneu heb.

De volgende dag belde ik natuurlijk met de assistente van de huisarts en een uur later had ik de verwijzingen binnen. Ik belde direct met het ziekenhuis in de hoop dat ik diezelfde dag nog terecht kon, maar dat was ijle hoop want ik kon pas op donderdag (dus vier dagen later) terecht in het ziekenhuis voor de echo dus het was nog even wachten op de diagnose. Helaas voor mij kreeg ik op de woensdag weer zo’n heftige aanval en hielp de medicatie pas na 2,5 uur.

De onderzoeken in het ziekenhuis

Op donderdag moest ik om 9 uur in het ziekenhuis zijn en werd er eerst een röntgenfoto gemaakt en daarna een echo. Ik vroeg me af waar de röntgenfoto voor was maar blijkbaar kun je daar ook galstenen op zien omdat daar vaak kalk in zit. Na het maken van de echo kreeg ik te horen dat ik de uitslag de volgende dag van de huisarts zou krijgen. Dus daar stelde ik me op in.

Echter rond een uur of half 1 in de middag kreeg ik al een melding dat er een bericht van de huisarts klaar rond in het zorgdomein en bleek dat dus al de uitslag. Natuurlijk heb ik het meteen geopend en ondanks dat er ook veel medische termen in stonden die ik niet zo goed begreep begreep ik de woorden ‘meerdere galstenen in galblaas’ maar al te goed. Het was nu dus zeker, ik heb last van galstenen en de pijnaanvallen die ik heb gehad komen hoogstwaarschijnlijk dus daardoor.

Inmiddels ben ik aan mijn galblaas geopereerd. Lees hier meer over de galblaas operatie en het herstel.

7 reacties op “Heb ik galstenen ja of nee?

 • Jeetje wat duurt dat lang joh! Ik ben zelf bij de hap een paar keer met de verkeerde diagnose naar huis gestuurd, maar toen ik eindelijk bij mijn eigen huisarts was terwijl de pijnaanval nog niet over was heeft die me gelijk naar de SEH gestuurd. Daar is vanalles onderzocht en toen uit de echo bleek dat ik galstenen had ben ik diezelfde avond nog geopereerd. Sterkte ermee!

  • Wauw dat is wel heel erg snel, van de meeste hoor ik dat ze wel even moeten wachten.
   Ben er dus zelf ook wel bang voor lang te moeten wachten.

 • Mariska Kools zegt:

  tjee zeg. heel veel sterkte en beterschap.
  het is heel herkenbaar voor mij. ik had erg veel last en klachten en ik bleek ook galstenen te hebben, afgelopen februari is mijn galblaas verwijderd.
  dus ik vermoed dat dat ook de oplossing voor je zal zijn. ik wens je veel sterkte en beterschap.

 • Pff heel herkenbaar! Galstenen is echt 1 van de pijnlijkste dingen die er is… zelf op 16 jarige leeftijd galstenen gehad en alle gevolgen van dien. Hoop voor jou dat ze er snel wat aan gaan doen!! ♥️

Reageren is niet mogelijk.