GaiaZOO kleurt roze met maar liefst 400 flamingo’s

Vorige week was het zover. GaiaZOO, een prachtige dierentuin in Kerkrade, breidde haar dierencollectie uit met maar liefst 400 grote flamingo’s. Het is de grootste groep die in een Europese dierentuin te bewonderen is. De enorme volière heeft een oppervlakte van maar liefst 3000 vierkante meter en bestaat uit een waterrijk en groen gebied. Deze mooie roze vogels hebben daardoor alle ruimte om hun natuurlijk en soorteigen gedrag te vertonen.

De grote flamingo

Er zijn zes soorten flamingo’s en de grote flamingo is daarvan de grootste variant. Het oorspronkelijke leefgebied van deze grote flamingo strekt zich uit van Afrika via Europa tot in Azië. De kolonie die zijn intrek in GaiaZOO heeft genomen is afkomstig uit een vogelpark in Duitsland. Ze waren daar hun verblijf ontgroeid.

Aangezien grote flamingo’s vaak samen met andere vogelsoorten samenleven in ondiep water wordt de kolonie aangevuld met markante soorten als koereigers, knobbeleenden, hamerkoppen en hadada-ibissen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Flamingo’s in GaiaZOO

Er is maandenlang hard gewerkt om het nieuwe leefgebied van de grote flamingo’s klaar te krijgen. Naast dit prachtige nieuwe leefgebied wordt er overigens ook gewerkt aan een mooie speeltuin, of speelbeleving beter te noemen. Plus er wordt ook een nieuw horecapunt geopend, SavannaLodge. Wanneer dit echter gebeurd is op het moment van schrijven nog niet duidelijk.

Op maandag 27 mei mochten de 400 vogels voor het eerst hun leefgebied gaan verkennen. Dit gebeurde in alle rust buiten openingstijden zodat ze ook echt even konden wennen aan alles wat er gebeurde. Het mooie is dat deze kolonievogels voortdurend op elkaar reageren. Bekijk het filmpje hieronder maar. Prachtig om te zien hoe ze eigenlijk als eenheid naar buiten en binnen en weer naar buiten gaan.

Wist je dat in GaiaZOO de meeste dieren elk moment van de dag de vrije keuze hebben om in het binnen- of buitenverblijf te gaan?

GaiaZOO, een prachtig aangelegd park

In 2016 kwamen wij voor het eerst in deze mooie dierentuin te Kerkrade. Nu drie jaar later zijn we er weer naartoe gegaan om de flamingo’s te bewonderen. Wauw, wat is er veel veranderd! Drie jaar geleden vonden we het al een mooi park en hebben we hem bij velen aangeraden maar het park is nog mooier geworden. Je waant je echt in een andere wereld wanneer je daar rondloopt. Het enige wat ik persoonlijk minder vind zijn de horecapunten. We hadden echt heel weinig keuze qua eten, weinig gezond ook. De vorige keer dat we er waren had onze dochter een kidsbox met gezonde dingen, nu was er geen keuze en was het gewoon friet met frikandel. Terwijl ik me goed kan voorstellen dat ten eerste niet ieder kind dat lekker vind. En ten tweede is het gewoon prettig om ook een gezondere keuze te hebben.

Maar afgezien van dat verder alleen maar lof voor deze dierentuin. De dieren hebben veel ruimte, het park is mooi aangelegd en een echte aanrader dus. Ook wanneer je een eindje ervoor moet rijden.