Ga ik mijn nieuwe leesdoel halen?

Vorig jaar gaf ik mezelf een leesdoel. Lezen is altijd een grote hobby van me geweest en als kind verslond ik de boeken. Door de jaren heen is dit steeds minder geworden tot ik een paar jaar geleden besloot om het weer op te pakken. Want maximaal vijf boeken lezen in een jaar is voor een boekenwurm echt te weinig. Vorig jaar (2020) besloot ik om minimaal 1 boek per week te lezen. Ik gaf mezelf een klein beetje speelruimte door mijn leesdoel op vijftig boeken te zetten in dat jaar. Ik haalde dat doel met gemak. Wel stopte ik na het halen van dat doel met lezen. Wat natuurlijk ook weer onzin in.

Begin van dit jaar (2021) besloot ik om mijn leesdoel hoger te zetten. Als ik in 2020 met gemak vijftig boeken kon lezen dan kon ik nu zeker de 75 wel halen. Zo gezegd, zo gedaan. In de eerste drie maanden van het jaar las ik erg veel. Dat kwam denk ik ook door de lockdown want werken ging niet zo makkelijk met twee kinderen thuis. Maar ik vond altijd wel een momentje om te lezen. Helemaal niet gek dus dat ik in het eerste kwartaal 30 boeken had gelezen. Daarna kwam er een drukke periode qua werk en andere privé dingen waardoor het lezen er een beetje bij in schoot. Maar de minder goede zomer zorgde ervoor dat ik weer flink kilometers kon maken.

Eind september haalde ik mijn doel. Ik las in totaal 75 boeken en het einde van het jaar was nog niet in zicht. Ik besloot om door te lezen en mijn nieuwe doel op 100 boeken te leggen. Het is echter inmiddels half november en ik zit op de 80 boeken. Ik moet dus nog 20 boeken lezen voor het einde van het jaar wil ik mijn nieuwe doel halen. En ik moet eerlijk toegeven… ik denk niet dat ik het haal.

Toch ben ik trots op mezelf. Alles boven de 75 is natuurlijk al hartstikke mooi want ik heb het doel wat ik mezelf gesteld had wel gehaald. Terwijl ik van mezelf weet dat dit soort dingen vaak te ambitieus zijn of dat ik het doel uit het oog verlies. Dat is dan totaal niet bewust, maar dan is het toch niet zo belangrijk achteraf. Lezen is echter voor mij echt een rust moment, een stukje me-time. En heel erg belangrijk. Daarom dat ik mezelf dus ook deze doelen stel.

En of ik nu wel of niet die honderd boeken haal? Ik lees en haal er plezier uit. En dat is alles wat telt!