Mooie foto’s van mijn bevalling – geboortefotografie

Twee jaar geleden maakte ik samen met mijn man het besluit om een fotograaf foto’s te laten maken voor, tijdens en na de bevalling. Nu weet ik dat lang niet iedereen zoiets wil en dat hoeft ook niet. Maar wij wilden het wel graag. Een bevalling is een bijzonder moment in je leven en nadat we een aantal prachtige voorbeeld reportages hadden gezien van Marry Fermont (een van de bekendste onder de geboortefotografen) wisten we het zeker. Wel spraken we van te voren een paar dingen af. Zo wilden we niet dat er gefotografeerd zou worden vanuit de voeten, mijn edele delen hoefde wat ons betreft niet op de foto. 

Mooie foto’s van mijn bevalling

 

Deze foto vind ik prachtig om zijn eenvoud. Je ziet mijn man heel zorgzaam over mijn wang wrijven. Ik ben blij met deze foto omdat hij alles zegt, maar weinig laat zien. Geen lelijk rood vermoeiend gezicht van de zware uren ervoor. Geen bloot, niets wat niet kan. Gewoon puur zoals het gaat in de uren voor ‘de bevalling’.

Bol AlgemeenBol Algemeen

020 (2)

Ik heb het al eens vaker gezegd op mijn blog. Maar de foto hierboven is mij zo dierbaar. Ik heb niet lang borstvoeding mogen geven ivm de herseninfectie van Fay, maar juist daarom is dit zo’n speciale foto voor me. Plus, zie je dat handje? Zo super schattig! ♥

024 (2)

De trotse papa, vol bewondering kijkend naar zijn pasgeboren dochter. Deze foto had ik niet willen missen.

033

Deze foto vind ik gewoon snoezig. Al is hij eigenlijk verkeerd. We hadden namelijk gevraagd of de verpleegster Fay zo kon vasthouden zoals ze in mijn buik zat. Maar dit is dus verkeerd om haha. Toch blijf ik het een pracht foto vinden!

048 (2)

De twee vrouwen op de foto hierboven zijn de verloskundige en verpleegkundige die er het meest voor me zijn geweest. Nu lag ik er sowieso ook bijna 2 weken voordat ik beviel dus ik had ze al regelmatig voorbij zien komen, maar vooral in de drie dagen van mijn bevalling zijn ze een grote steun voor me geweest.

061 (2)

Dan vrijwel de allermooiste foto die gemaakt is die dag: de beide oma’s. Nee de foto is technisch helemaal niet perfect, maar daar kijk je niet naar als je deze foto ziet. Wat je ziet is twee oma’s vol emotie omdat hun kleindochter is geboren… Perfect plaatje toch?

De bevalling zelf staat niet op de foto

Het was overigens de bedoeling dat de bevalling zelf ook op de foto zou staan. Dat we de allereerste levensseconden van onze prachtige dochter op beeld zouden hebben. Helaas verliep mijn bevalling totaal niet zoals hij zou moeten en werd onze dochter na 18 uur flinke rugweeën gehaald met een spoedkeizersnede. Tijdens deze operatie mocht alleen mijn man mee naar binnen en de geboortefotograaf niet. We hadden zelf nog een camera meegenomen dus een van de verpleegsters heeft volgens mij wel wat foto’s gemaakt. Maar om eerlijk te zijn weet ik niet eens waar deze gebleven zijn. Ik heb ze naderhand nooit meer terug gezien, in eerste instantie omdat ik het niet aankon.

Een eventuele volgende keer zou ik dus zeker weer een fotograaf erbij willen. Al is het om de foto’s voor en na de bevalling. Om de emoties vast te leggen van de mensen om je heen.

Heb jij foto’s van je bevalling?

30 reacties op “Mooie foto’s van mijn bevalling – geboortefotografie

 • Ja, ik heb ook wat foto’s. Vreselijke foto’s die ver in een mapje liggen, hahaha. Bij mij heeft mijn man tijdens de weeen foto’s gemaakt terwijl ik dat niet wou, dat zie je ook op de foto’s. En toen ze uit mijn buik gehaald werden. Die zijn wel heel speciaal voor me.

 • Wat een mooie foto’s. Ik wilde dat absoluut niet zo’n fotograaf en ik wilde ook niet dat mijn man foto’s zou maken. Toen het uiteindelijk een spoedkeizersnede onder algehele narcose werd heeft de verpleegkundige onze camera meegenomen en overal foto’s van gemaakt. Omdat we er dus eigenlijk beide niet bij waren. Daar ben ik heel dankbaar voor en die foto’s hebben we ook echt al 100 keer bekeken. Samen met de gynaecoloog, verloskundige en kraamhulp, die uit hebben gelegd wat er te zien was. Heel blij ben ik met die foto’s, al zijn ze niet zo mooi gelukt verder, haha!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Ja dat vind ik dus zo jammer, ik heb die foto’s niet. Geloof dat ik er 2 heb en dus niet meer heb gezien. Ik weet nog maar weinig van heel de bevalling behalve wat ik toen heb opgeschreven, maar de spoedkeizersnede is bij mij helemaal weg.

 • Als ik jouw foto’s zo zie denk ik: dat wil ik ook! Maar ik ben bang dat ik helemaal geen vreemde mensen in mijn omgeving wil hebben als ik lig te bevallen haha.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Ik heb denk ik wel 30 verschillende mensen aan mn bed gezien en op het toppunt stond er wellicht 10. Eentje meer of minder maakt dan niet uit, plus je merkt er eigenlijk niet zoveel van. Zit toch in je eigen wereldje!

 • Ik vind het prachtig! Michiel heeft zelf foto´s gemaakt en ze zijn me zo ontzettend dierbaar. Ik had ook wel foto´s gewild dat ze uit mijn buik werd gehaald, wie weet een volgend kindje 🙂 Heel mooi Nicole, zo bijzonder!

 • Super mooie foto’s! Voor mijn bevalling riep ik altijd heel hard dat ik dat nooit zou willen. Nu ik zelf niet zo’n mooie foto’s heb van mijn bevalling zou ik het misschien wel willen. Al weet ik zeker dat mijn man dat niet wil haha

 • Prachtig! Ik had er over getwijfeld maar toen ik eenmaal aan het bevallen was ging het zo snel dat ik niks meer kon haha! We besloten dat de fotograaf na de bevalling zou komen maar ik mocht direct weer naar huis haha

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Ja wij hadden van te voren ook de twijfels, maar ja toen belandde ik in het ziekenhuis en werd het iets makkelijker 😉

 • Het was wel de bedoeling, ze zou komen bij 4 cm ontsluiting.
  Alleen, toen de vk in het ziekenhuis voor de eerste keer kwam checken, had ik al volledige ontsluiting. Ze kon er dus nooit meer op tijd zijn.
  Gelukkig heeft ze wel prachtige foto’s van net na de geboorte gemaakt!

  Jouw foto’s zijn ook echt prachtig en spreken boekdelen. Super waardevol!

 • Wat een mooie foto’s!! Er zijn wel wat foto’s gemaakt door de assistente bij de bevalling, maar pfff… ik zou er geen extra persoon bij willen in die kamer… Alleen Han en ik… en dan ziekenhuispersoneel, was voor mij genoeg!

 • Die foto’s van beide oma’s zijn mooi zeg!! Sowieso mooie foto’s. Ik vind geboortefotografie over het algemeen niet echt wat,al dat bloed en die vrouwen die in de kreukels liggen. Maar deze vind ik echt prachtig!!

 • oh wauw Nicole, ik krijg er tranen van in mijn ogen, wat een mooie foto’s…perfecte momenten voor eeuwig vastgelegd! Wat een mooie kostbare herinnering. Wauw!

 • Die foto’s van de oma’s is prachtig. De rest ook hoor. Maar jouw moeder is zo geëmotioneerd en dat is zo mooi om te zien.

 • Wauw, die foto’s van de oma’s is zooo bijzonder. Ik word er zelf emotioneel van. Een beeld zegt meer dan duizend woorden!

 • Wauw, wat prachtig dit! Ik wist helemaal niet dat dit kon.. Als het mijn tijd is ga ik het denk ik ook laten vastleggen nu ik dit heb gezien 🙂

 • Prachtige foto’s! Vooral van de oma’s, fantastisch! Ik las dat jij ook rugweeen had. Die had ik ook en ik ken verder niemand die het ook had en weet hoe dat voelt. Viel me daarom even op ?

 • Hele mooie en gevoelige plaatjes wauw!
  Mijn eigen verloskundige heeft enkele mooie foto’s gemaakt na de bevalling. Voor de bevalling was ik niks waard vanwege een weeën storm en daarna lag ik knock out en tijdens moest ik niet aan denken. Dat wilde ik echt niet.

 • Wauw mooie foto’s zeg! Vooral die van beide oma’s gaf me natte ogen!

  Bij beide kids zijn er foto’s gemaakt maar 1x door de verloskundige omdat wij het gewoon vergaten hahaha en 1x door manlief zelf. zijn ook gewoon bescheiden foto’s van een puffende ik en manlief erbij en van kids op mijn borst ^^ de mooiste vind ik wel met dochterlief dat ik in slaap gevallen ben met haar in mijn armen en met zoonlief dat ik naar em aan het staren ben en zo blij was dat ie er was!

 • Prachtige foto’s!!!!!

  Van tijdens de weeenfase zijn er geen fotos (ik denk ook maar goed ook: in een grote netonderbroek vooroverhangend op een stoel een weeenstorm aan rugweeen opvangen….mwoah, de herinnering probeer ik te vergeten). Tijdens de spoedkeizersnede heeft een ok-assistent fotos gemaakt en ik vind ze prachtig!! Geen buikwond in beeld, maar wel mijn kleine meisje die uit mijn buik getilt wordt met de navelstreng er nog aan. Elke keer als ik ze zie wordt ik weer emotioneel. (als je het nu wel aankan zou ik ze echt opzoeken. Op de recovery hele mooie fotos van het eerste oogcontact tussen mij en mn dochter. Waardevolle foto’s, maar voor mij prima zoals ze door een amateur zijn gemaakt. Ik denk niet dat ik het geld waard vind om een professionele fotograaf in te huren. En het idee dat er nog iemand bij zo’n intiem moment is zou ik denk ik ook niet prettig vinden. Maar dat is denk ik heel persoonlijk.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Ja dat is inderdaad heel persoonlijk. En dat mag natuurlijk! Zelf ben ik echt blij dat ik het wel gedaan heb, anders waren er denk ik geen foto’s geweest en anders niet zulke mooie 🙂

 • De foto’s zijn prachtig. Echt zo mooi. Ik heb zitten kijken voor een geboortefotograaf, maar de prijskaartjes die er aan vast hangen houden me ontzettend tegen. Ik zie wel wie ik de camera in de handen druk als ik ga bevallen, waarschijnlijk is de stagiaire de pineut en is dat zijn/haar enige taak tijdens mijn bevalling.

Reageren is niet mogelijk.