Foto’s plannen in Instagram zelf (concepten)

Wanneer je het hebt over social media dan is Instagram niet meer weg te denken uit deze ‘cultuur’. Zelf ben ik ook behoorlijk hooked aan Instagram, vooral aan de stories omdat dit doorgaans zo lekker spontaan is. En daar houd ik wel van, spontaan en eerlijk. Maar ook de feed van Instagram vind ik geweldig, ik houd dan ook van foto’s. Niet voor niets dat ik inmiddels zo’n 3880 foto’s op Instagram heb staan. De meeste zet ik direct online, maar soms wil ik ook wel eens een foto inplannen.

Wanneer plan ik foto’s in?

Op dagen dat ik de hele dag druk ben, of wanneer ik een weekendje weg ben. Dan is het wel eens fijn om niet na te hoeven denken en gewoon een foto te kunnen kiezen en online te zetten. Niet nadenken over de tekst of hashtags, nee deze staan er gewoon al. Dit doe ik niet vaak, maar ik vind het niet prettig dat iedereen altijd maar weet wanneer ik weg ben. Dus ben ik wat langer weg dan normaal, dan plaats ik dus ‘ingeplande’ foto’s. Misschien wat minder spontaan, maar zeker met net zoveel liefde.

Ook tijdens mijn bevalling vond ik het fijn dat ik soms dingen via social media kon inplannen, want zo wist niet iedereen direct dat ik aan het bevallen was. Ideaal toch?

Foto’s inplannen op Instagram, kan dat?

In principe staat Instagram het niet toe om foto’s dusdanig in te plannen dat ze automatisch online komen. Het is dus niet zo dat je echt een datum en tijd kunt inplannen en een bepaalde app je foto dan ook werkelijk plaatst zonder dat je iets hoeft te doen. Er zijn wel apps en programma’s die dat voor je doen. Maar dit is tegen de regels van Instagram dus ik raad het je aan om dit niet te doen. Je loopt namelijk risico op een ban of block wanneer je dit wel doet.

Maar… je kunt natuurlijk wel al een hoop foto’s klaar zetten zodat je ze alleen nog maar hoeft te posten. Dit scheelt zoveel tijd en kost je dan slechts een paar seconde werk. Je hebt hier ook apps en programma’s voor, zoals Later waar ik ook wel mee werk voor mijn klanten. Maar je kunt dus ook foto’s klaar zetten (en dus soort van inplannen) in Instagram zelf!

Foto’s plannen / klaar zetten in Instagram

Voordat ik de uitleg geef moet ik wel even aangeven dat ik vermoed dat dit alleen bij de Apple gebruikers zo is. Ik heb een aantal vriendinnen die een Android telefoon hebben en bij hen werkt het volgende dus niet.

foto's plannen in instagram concepten

Instagram concepten

In de Instagram app kun je ook gebruik maken van concepten. Dat is dus eigenlijk als kladversie bedoeld maar je kunt het dus ook gewoon gebruiken als ‘planner’. Wanneer je een foto bewerkt door er bijvoorbeeld een filter overheen te gooien en je klinkt dan links bovenaan op het pijltje naar links (<) dan komt er automatisch een melding vanuit Instagram of je de wijzingen wilt opslaan als concept of dit wilt negeren. Wanneer je dan op concept klikt slaat hij de foto op voor later gebruik. Dit werkt ook wanneer je geen filter gebruikt, maar er wel al tekst bij hebt gezet. Je kunt dus je foto’s op die manier volledig klaar zetten.

Instagram concepten gebruiken

Wanneer je de concepten daadwerkelijk wilt gebruiken hoef je alleen, net zoals altijd, een nieuwe post te starten door op het plusje te klikken en dan kun je kiezen uit al je concepten. Heb je er meer dan vier dan moet je even op ‘beheren’ klikken door naar de andere foto’s te gaan. Dan kun je de foto naar keuze aanklikken om te gebruiken. Super handig.

Wanneer je een van de concepten hebt gebruikt wordt hij automatisch uit je concepten gehaald. Net zoals bij je mail dus. Overigens is dit wel telefoon gebonden. Wanneer je dus met meerdere personen een account beheert en jij hebt op jouw telefoon concepten erin gezet dan kan een ander die ook het account beheert deze dus niet zien. Helaas…

Nou hopelijk heb ik het duidelijk genoeg uitgelegd en kan jij nu ook aan de slag met de concepten in Instagram. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag… 

5 reacties op “Foto’s plannen in Instagram zelf (concepten)

  • Ik had concepten wel al ontdekt (en gebruikt toen ik ging twijfelen of er een kleur of zwart/wit foto aan de beurt was), maar nog niet bedacht om het te gebruiken als inplanner! Super slim van je! Dat ene concept wat ik net vertelde staat er overigens nog steeds in, omdat ik inderdaad de verkeerde foto had. Ik weet niet hoe ik een concept weer weg kan halen…

  • Je weet dat er geen instagram ban is he? Dat is fake en als je een handeling moet doen plaats je hem niet “automatisch”. Zelf gebruik ik Later waarin je ook tekst en hashtags kan plaatsen

    • Volgens mij lees je het verkeerd. Ik geef alleen aan dat er apps en programma’s zijn die dus foto’s wél automatisch posten op Instagram en zij dit dus niet officieel toestaan. Ook geef ik aan dat er programma’s en apps bestaan zoals Later waarbij je kunt inplannen (ik gebruik dit voor mijn klanten), maar dan post je niet automatisch. Daarnaast… als extra optie dus.. kun je ook in Instagram concepten klaar zetten.

Reageren is niet mogelijk.