Hoe ik bijna al mijn foto’s en filmpjes van de bruiloft kwijt raakte

Als het gaat om back ups maken ben ik niet de meest actieve persoon. Ja ik zet mijn bestanden op een externe harde schijf, maar daar blijft het bij. Vaak is het zelfs zo dat bestanden alleen op een externe harde schijf staan en nergens anders meer. Maar daar komt vanaf nu verandering in. Vanaf nu, omdat ik een hele harde les heb geleerd. Een harde les waarbij ik bijna al mijn foto’s en filmpjes van de bruiloft kwijt raakte.

Laat ik beginnen bij het begin. Toen mijn man en ik trouwden in 2013 huurden we de fotograaf Jeroen Rebergen in om onze bruiloft te fotograferen en gelijk ook te filmen. We kregen van hem naderhand een externe harde schijf waar alles op stond. Die harde schijf gebruikte ik ook om een aantal andere dingen op te zetten zoals de foto’s van Fay en nog wat andere oude bestanden van een oude computer. Echter maakte ik dus de fout om van de bestanden van de bruiloft niet een extra back-up te maken. Ik dacht telkens: dat komt wel en schoof het voor me uit.

Nu drie jaar later is het dus zover. Doordat ik de externe harde schijf net iets te vaak onveilig uit de computer heb verwijderd is de harde schijf nu gecrasht. Mijn computer herkent hem niet meer en mijn oude laptop ziet hem wel, maar opent hem niet. Ik kon wel janken!! Ik weet gewoon dat het mijn eigen stomme schuld is dat hij het niet meer doet en ook dat het mijn eigen stomme schuld is dat ik er verder geen back-up van heb gemaakt. Hoe dom kun je zijn? Echt een kwestie van “zoiets overkomt mij niet”, maar dat gebeurd dus wel.

Er is nog een laatste mogelijkheid waarmee ik mijn bestanden terug kan krijgen en dat is om mijn externe harde schijf naar een bedrijf te brengen die de bestanden kan herstellen. Zij zijn erin gespecialiseerd en negen van de tien keer lukt het hen ook. Veel van die bedrijven hanteren ook een no cure no pay methode. Dus vinden ze niets dan betaal je ook niets. Maar daar zit wel een hoog prijskaartje aan. Eentje die ik voor speciale foto’s uiteraard wil betalen, maar dat momenteel gewoon niet kan.

UPDATE: Ik schreef dit artikel op zondag 5 juni en op 7 juni bleek dat de foto’s bij mijn schoonmoeder op de externe harde schijf stonden plus dat ik schijnbaar toch een backup had gemaakt van de filmpjes en foto’s op een andere externe harde schijf! Echter stonden mijn foto’s van Aruba wel op op die gecrashte schijf dus deze ben ik vooralsnog kwijt. Vandaar dat ik het woordje ‘bijna’ ook aan de titel heb toegevoegd. 

Een aantal wijze lessen heb ik in ieder geval wel geleerd:

  • Maak ALTIJD een back-up van je back-up. Zet dus niet je kostbare bestanden op één harde schijf maar op meerdere.
  • Bewaar deze back-ups ook op verschillende plekken, dus niet alleen in je eigen huis maar bijvoorbeeld ook bij je ouders, schoonouders, etc. Dit omdat wanneer er brand uit breekt of iemand breekt in je alsnog al die externe harde schijven kwijt bent.
  • Haal NOOIT maar dan ook NOOIT onveilig je schijf uit de computer. Het kan 1 keer goed gedaan, zelfs 100 keer. Maar je zult zien dat bij nummer 101 je schijf er opeens genoeg van heeft. Trust me, ik heb het nu meegemaakt.

En nu? Nu ga ik sparen om mijn harde schijf alsnog te laten repareren, want deze bestanden zijn mij te kostbaar om het hierbij te laten.

Maak jij goede back-ups van jouw bestanden?

10 reacties op “Hoe ik bijna al mijn foto’s en filmpjes van de bruiloft kwijt raakte

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *