Flesvoeding op verzoek

shutterstock_97357565

Ik heb al een paar keer laten vallen dat ik flesvoeding op verzoek geeft en daar kreeg ik via de mail en social media best wat vragen over. Begrijpelijk aangezien je bij voeden op verzoek als eerste aan borstvoeding zult denken. Maar juist ook flesvoeding kan op verzoek en is misschien zelfs wel beter dan in een voedingsschema.

Waarom flesvoeding op verzoek?

Al vanaf het moment dat ik wist dat ik flesvoeding moest gaan geven wist ik dat ik me niet aan een voedingsschema wilde gaan houden. Dat deden we bij Fay wel en het kwam dan ook regelmatig voor dat we de volgende voeding aan het uitstellen waren. Dit met behulp van een speentje of door veel te gaan lopen. Puur omdat het ‘nog geen tijd was voor het volgende flesje’.

Dit voelde enorm onnatuurlijk maar omdat ik een nieuwe moeder was en niet beter wist deed ik wat me verteld was: Het volgen van een voedingsschema en op vaste tijdstippen voeden. En dat terwijl de voedingsschema’s suggereren dat een baby gelijkmatig slaapt en drinkt en zijn gebaseerd op gewicht van de baby. Maar er zit nogal een verschil in een pasgeboren baby van 4 kilo en een baby van 8 weken die ook 4 kg weegt. Ze hebben dan toch andere behoefte aan voeding en ook aan slaap.

Wat je ook vaak ziet is dat een baby bijvoorbeeld te vroeg wakker wordt. Dit roept direct vragen op als ‘wat doe je dan’, ‘waarom wordt de baby wakker’ en ‘heeft hij wel goed genoeg geslapen’? Hetzelfde geldt voor baby’s die een langer slaapje doen. Maak je de baby dan wakker? En zal hij dan wel genoeg eten?

Daarom flesvoeding op verzoek

Omdat wij dus van mening zijn dat je veel beter je kind kunt volgen wat betreft het eten en slapen geven we flesvoeding op verzoek. Dat houdt bij ons in dat we echt kijken naar ons kind. Wordt hij wakker dan geven we hem voeding. We maken een flesje klaar en hij bepaalt wat hij ervan opdrinkt. Ook het slapen bepaalt hij qua lengte. We maken hem niet wakker om te drinken.

Wat we wel doen is bijhouden wat hij drinkt en wanneer. Dit gebeurd sowieso in de kraamweek altijd al en dit hebben we daarna voortgezet. In eerste instantie deden we dit in verband met zijn schildklierproblemen. Maar ik vind het ook fijn om zo in de gaten te houden of hij niet teveel of te weinig drinkt. Bij flesvoeding heb je sowieso een maximale hoeveelheid die je mag geven en door het bij te houden kunnen we zien of hij daarbij in de buurt komt.

Meer weten?

Na zo’n vier weken kan ik me nog niet echt ervaringsdeskundige noemen. Maar mocht je nog vragen hebben of dingen willen weten dan kan ik altijd vertellen hoe wij het aanpakken. Op deze site vond ik hele fijne informatie en handvaten om flesvoeding op verzoek te geven.

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden ,
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

16 reacties

 1. mama van dijk op 7 juli 2017 om 06:35

  Wij hebbn dat ook altijd zo gedaan en nog steeds. Goede ervarinhen mee. Al was het doordat Fleur in het begin non stop huilde wel uiteindelijk nodig terug te gaan naar een strikt schema.

 2. Maaike op 7 juli 2017 om 07:21

  Wat goed dat jullie doen wat goed voelt. Bij een tweede kindje wijk je misschien sneller van de standaard af omdat je inmiddels zelf ervaring hebt. Lekker zo door gaan! Ik vind het een verademing om te lezen als mensen eigen weloverwogen keuzes maken ipv doen omdat anderen het ook doen of zeggen.

 3. Joyce op 7 juli 2017 om 07:29

  Wij hebben dit bij Luuk gedaan en doen dit bij Maik ook nog steeds. Ik eet zelf ook niet op vaste tijden en op deze manier kan ik het veel makkelijker combineren met de momenten dat we de deur uit gaan.

  Maik zou nu officieel al op 2 flessen moeten zitten, maar drinkt er 3 en soms zelfs 4. Hij is niet te sussen met een speen, want die gebruikt hij niet. En honger is honger. Zelf pak ik immers ook wat te eten als ik honger heb, ook als dat op een ander tijdstip is dan normaal.

  Boven een liter komen we sowieso niet met de flesjes. En hij is aan de lichte kant, dus die “extra flessen” kunnen echt geen kwaad.

 4. Marjolein op 7 juli 2017 om 08:30

  wij hebben het 7 jaar terug ook gedaan met onze zoon Timo. Die sliep met een maand van 23-8 en met 1.5 mnd van 20-8. Dus zou dan qua schema 2 voedingen missen. maar als we hem wakker maakte was het drama dus hij kreeg op de dag meer waar hij ook behoefte aan had.

  • Nicole op 7 juli 2017 om 08:37

   Oooh jaloersmakend! Hier vannacht gewoon 2x eruit gemoeten. Sowieso minimaal 1x elke nacht.

   • marjolein op 7 juli 2017 om 08:41

    Daarin tegen wilde Timo overdag amper slapen, dus haalde hij schijnbaar zijn slaap in de nacht in… Om nog jaloerser te maken: hij is 0.50u thuis geboren, lagen 2.,30u er in en werden om 8.00u wakker van de wekker. Mijn man en ik keken elkaar aan en zeiden volgens mij was er vannacht een kind geboren…

 5. Femke op 7 juli 2017 om 09:06

  Wat een heerlijk mooie foto van Fay die haar broertje het flesje geeft <3 Groot gelijk trouwens dat je naar je baby'tje luistert. Wij hebben dat in het begin niet gedaan en hadden een heel onrustig kindje. Sinds we meer luisteren naar wat ons meisje eigenlijk wil is de algemene sfeer hier in huis zoveel ontspannener! Goed voor de baby én goed voor de ouders 😉

 6. Charlotte op 7 juli 2017 om 09:16

  Ik wist helemaal niet dat dit “mocht” (slaat nergens op natuurlijk haha). Fijn dat dit voor jullie goed voelt en dat het goed werkt!

 7. Malou op 7 juli 2017 om 10:26

  Wat goed zeg! Dit lijkt me zowel voor mama als baby een hele fijne manier.

 8. Patricia op 7 juli 2017 om 13:14

  Wij hebben dat ook altijd gedaan. Het voelde een stuk natuurlijker en je weet zeker dat ze genoeg drinken of niet hoeven. Wat een mooie foto trouwens!

 9. Shirley op 10 juli 2017 om 15:05

  Dit hebben wij in het begin ook zo gedaan maar er komt hier steeds meer een ritme in waardoor we dus uiteindelijk weer voeden op de klok, haha. Maar dat heeft hij dus zelf aangegeven 🙂

 10. Esther op 11 juli 2017 om 08:59

  Wij geven ook flesvoeding op verzoek maar door de warmte laat ik er wel max 4 uur tussen zitten. Ik merk dat onze zoon er toch een bepaald ritme in heeft zitten, zo komt hij snachts iedere drie uur en overdag ook na 3a 4 uur. Onze kraamzorg en de verloskundige willen ook meer overgaan op voeden op verzoek, ze zeiden mij ook om relaxt met voedingen om te gaan want een baby die huilt om eten en ouders die daardoor in de stress zitten omdat het nog geen tijd is…dat doet niemand goed.
  Ik ga die site eens bekijken!

  • Nicole op 11 juli 2017 om 09:01

   Hier heeft het weinig nu om er bijv max 4 uur tussen te laten zitten. Als wij Milo wakker maken om te drinken dan drinkt hij sowieso minder dan wanneer we hem wel langer laten slapen en hij zelf wakker wordt.

 11. Esther op 11 juli 2017 om 09:10

  Daarom vind ik voeden op verzoek zo mooi,
  Ieder kindje is anders met andere behoeften. Super toch dat we daar dan zo op in kunnen spelen ipv het standaard te volgen.

 12. roelina op 11 juli 2017 om 13:18

  Het kan inderdaad prima flesvoeding op verzoek. Wij deden het wel volgens schema, dat werkte voor ons goed. Maar een vriendin voedt haar zoontje op verzoek. Tis een flinke kerel en het CBN denkt er het hunn van, maar de beste kleine man is harstikke gezond.

 13. Monica op 17 juli 2018 om 21:24

  Mooi om te lezen m.b.t. flesvoeding op verzoek. Voor ons is het nog altijd zoeken. In het begin op verzoek gegeven, echter kreeg hij veel te veel binnen. Op advies CB over gestapt op een schema en minimaal 3 uur tussen de voedingen, inclusief JBPM. Echter iedere twee uur een overstuur kind van de honger, nu met een schepje JPBM extra leek het goed te gaan. Echter nu weer drama. Wil graag overstappen naar op verzoek, maar vind het ook lastig om goed de honger signalen te herkennen. Onze zoon huilt best veel, kan enorm driftig zijn, zonder dat we daar nu een duidelijke reden voor hebben. Slapen ’s avonds en ’s nachts gaat top, overdag heel erg wisselend. Is het dan normaal om een baby eten te geven zodra deze wakker wordt? Kortom een redelijk zoekende moeder nog.

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje