Fietsen met je kindje

Gisteren was het eindelijk zover, dacht ik. Ik zou voor het eerst gaan fietsen met mijn dochtertje. Ik had namelijk een fietsstoeltje gekregen voor mijn verjaardag en ik had een fiets dus 1 en 1 is 2. Nogmaals, dacht ik. Want ik was natuurlijk mijn blonde zelf (ja mijn haren zijn geverfd haha) en keek totaal niet naar de fiets. Ik was alleen maar enorm enthousiast over het fietsstoeltje en hoe het eindelijk zover was!

Je mag namelijk gaan fietsen met je kindje als hij zelf goed kan zitten vanuit kruippositie. En dit was bij Fay zo ver op het moment dat het buiten geen fietsweer was. Nu wordt het weer steeds beter dus vroeg ik een fietsstoeltje voor mijn verjaardag. Mijn lieve schoonouders gaven hem aan me dus ik was zo blij als een kind.

Gisteren zette mijn man het stoeltje op de fiets en ik zette Fay erin. We zouden een heel kort tochtje maken vanuit ons naar mijn ouders, maar het was in ieder geval een begin. Ik had zelf namelijk ook al meer dan een jaar niet meer gefietst. Helaas ging dit geweldig leuke idee niet door. Ik kon namelijk niet opstappen. De ruimte vanaf mijn zadel tot aan het stoeltje was te klein om goed op te stappen.

Het hele “fietsen met je kindje” wordt bij ons dus nog even uitgesteld. De plan de campagne is nu dus het verkopen van mijn huidige fiets en het kopen van een nieuwe, mamaproof, fiets.

Op veiligheid.nl vond ik een aantal tips waar ik op ga letten:

 • Zorg voor een stevige fiets en veilige fiets (let op afscherming wielen, remmen, constructie)
 • Zet het zadel dusdanig laag dat je makkelijk met beide voeten bij de grond kunt.
 • Zorg ervoor dat de voetjes niet bij de spaken kunnen komen.
 • Zorg dat de fiets niet om kan vallen terwijl je kind op de fiets klimt of je het kindje erop tilt.
 • Een brede standaard is aan te raden.

Iemand nog andere tips waar ik op kan letten of weet je toevallig een goede winkel waar ik hem uit kan kiezen?

21 reacties op “Fietsen met je kindje

 • Ik kon ook niet tussen het stuur en het zadel komen. De fietsenmaker heeft toen mijn zadel wat versteld en vanaf toen was het geen probleem meer. Misschien is dat ook een idee? 🙂

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Mijn zadel kan niet echt versteld worden… Heb zo’n goedkope omafiets. Zonder versnelling en met terugtrap rem. Denk dat het sowieso beter is om een andere fiets te kopen. Eentje met versnellingen en meerdere remmen,

 • Zeker, veel mamafietsen hebben het stuur extra ver naar voren maar kan alsnog lastig zijn met opstappen. Beste kan je in de winkel er een paar uitproberen. Het verschilt ook per fietsstoel hoeveel ruimte je hebt. Bij het ene fietsstoeltje kon ik niet opstappen en bij de ander was het even wennen. Merk nu na twee jaar met fietsstoel voorop dat ik pas gewend ben. Een mamafiets met stuurslot is ook handig zodat je kind niet gaat draaien als je het erin zet. En een extra lage instap.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Ik heb ook een Bobike, maar heb ook overgewicht he, dat zal ook meegeholpen hebben..

   • Ik toen ook hoor. Heel veel en was vlak erna zwanger van Sam en heb die fiets nog gehad tot hij een jaar was. Maar als het niet prettig opstappen is dan word het ook alweer gevaarlijker. Succes met het vinden van een andere fiets.

 • Jammer dat jullie fietstochtje niet door heeft kunnen gaan. Tips heb ik helaas niet voor je, ik gebruik zelf namelijk een bakfiets en deze zit toch heel anders in elkaar dan een ‘gewone’ fiets. Hopelijk kun je snel aan een mama-fiets komen zodat jullie heerlijk erop uit kunnen.

 • Wat jammer dat het hele feest niet door kon gaan! Dat is echt zo’n speciaal momentje, samen op de fiets. Hoop dat je snel een mooie mamafiets gevonden hebt. Ben benieuwd naar jullie fietsavontuur. 🙂

 • Ik heb ook een nieuwe fits gekocht toen het zover was. Een echte moeder fiets, en het is heerlijk om samen te fietsen. Wij hebben een cortina fiets gekocht. Wel wat prijzig maar heb mijn oude fiets weer verkocht en ach we gaan niet op vakantie dit jaar dus het is alvast van het vakantie geld

 • Zelf was dat een aantal jaar geleden bij mij ook zo’n gedoe heb toen via Marktplaats een goede mama-fiets gekocht. Zodra een fietsstoeltje achterop kan heb ik weer een simpele oma-model fiets genomen. Fietsen met je kindje is in het begin best spannend om te doen, maar het blijft leuk! x

 • Balen meis! Hier een bakfiets gekocht omdat we ook geen geschikte fietsen hadden dus kan je verder niet helpen, denk ik. Hopelijk kun je heel snel toch lekker fietsen met Fay!

 • Dat is balen zeg. Toen ik mocht fietsen met de oudste heb ik een nieuwe fiets gekocht. (Kon toen nog via het fietsplan van het werk). Ik kocht een batavus mambo. Alle gemakken van een mamafiets, maar niet het megastuur. Zo is het ook een leuke fiets zonder zitje. Maar de afstand tussen zadel en stuur is wel ruimer, een lage instap en een 2-benige standaard. Alleen ook dan kan de fiets nog omvallen. Onze tuin loopt flink af, dus ik ga nu aan de kant staan die de fiets op valt, zodat ik hem op kan vangen. Helaas lukt het mij niet om met beide benen bij de grond te kunnen, ik ben niet zo groot, ook al zit het zadel in de laagste stand. Succes met het vinden van een nieuwe fiets. Je kunt in de winkel vast vragen of je de fiets mag uittesten met zitje.

 • Wat jammer dat het met deze fiets dus niet lukte. Je weet in ieder geval nu wel waar je volgende fiets aan moet voldoen.. Succes met de zoektocht!

 • Ooh wou al bij de foto zetten eindelijk fietsen. Wat balen dat toch nog even duurt. Wij hebben een fiets overgenomen van de buurvrouw. Ik heb ook gehoord dat het stuur niet mag kantelen voor het fietsstoeltje.

  Succes met je zoektocht!

 • Ik heb recent een Cortina Roots Moederfiets gekregen van de hubby. Zo goed als nieuw maar een betere prijs haha.
  Wat ik er zelf fijn aan vind:
  Stevig en zwaarder dan een gewone fiets dus stabiel.
  Stuurslot. Speciaal moederstuur.
  Dubbele standaard.
  Ik heb 7 versnellingen. Ondanks de zwaardere fiets rijdt het heel licht.

 • Ouderwets opstappen….
  Lukte zelfs op een mamafiets met zitje voor en een zwangere dikke buik….
  Linker voet op de linker trapper, met de rechtervoet steppen en dan zitten. Vooraf even een keer oefenen.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Dat ouderwets opstappen gaat ook niet, ik heb dan ook geen mamafiets..

 • Ellen1979 zegt:

  Oh, balen. Ik had een vlinderstuur en heb dat vervangen door een moederstuur. Daardoor komt het zitje veel verder naar voren. Super handig en goedkoper dan een hele nieuwe fiets. En heel leuk. De kleine heeft dan ook een ministuurtje om vast te houden.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Ja dat werd mij ook als eerste aangeboden in de fietsenwinkel gisteren! Echter is mijn fiets sowieso niets meer dus heb toch een nieuwe gekocht 🙂

Reageren is niet mogelijk.