Feestelijk dineren – zo dek je de kersttafel

Met nog minder dan vier weken te gaan tot kerst ben ik aan het nadenken over de invulling van onze kerstdagen. En vooral ook alles wat daarvoor nog geregeld moet worden. Dingen zoals kerstcadeaus, welke hapjes gemaakt moeten worden, maar ook het dekken van de kersttafel.

Want juist met Kerst vind ik het extra leuk om aandacht te besteden aan de decoratie in huis en dus ook aan het dekken en versieren van de kersttafel.

Hoe dek je de kersttafel?

Eigenlijk kan ik voor jou geen antwoord geven op deze vraag. Dit omdat iedereen anders is en dus ook smaken verschillen. Het ligt er vaak ook al aan hoe je doorgaans al uitpakt qua tafel dekken. Wij dekken de tafel amper, hebben niet eens placemats. Dus alles wat we met Kerst doen qua tafel dekken is al extravagant voor ons.

Tafellinnen

Doorgaans begin je in ieder geval met tafellinnen. Ik heb zelf nog niet echt een kleurthema gekozen. Het liefst zou ik dit keer voor rood gaan, maar ik heb eigenlijk niets van deze kleur in huis. Dus eens kijken of mijn man daar in trapt haha. Mocht de kleur rood toch zijn intrede doen, dan heb ik alvast een mooi tafelkleed gevonden.

Al lijkt het me ook wel mooi juist om dan een wit tafelkleed te pakken zodat je met rode accessoires het kunt aankleden. Al is het combineren met goud zoals hieronder ook wel prachtig!

Bloemstuk

Wat ik ook altijd wel mooi vind is om een decoratiestuk in het midden te zetten. Normaal zou ik dan denken aan een dienblad met wat kaarsen erop ofzo. Maar ik kwam dit bloemstuk tegen bij Klingel en dat lijkt me dus ook enorm mooi. Geeft direct sfeer plus je haalt daarmee ook buiten naar binnen.

Heb je geen ruimte voor een bloemstuk dan is een tafelklem met kerstdecoratie natuurlijk ook echt heel erg geschikt.

Servies

Dan komt wel een van de belangrijkste dingen. Het servies. De meeste mensen hebben maar 1 serviesset, maar er zijn er ook genoeg die nog een extra set hebben speciaal voor dit soort dagen. Je kunt, als je zo’n tweede set wilt aanschaffen, natuurlijk gaan voor een servies wat echt Kerst ademt zoals op onderstaande afbeelding..

Maar zelf ben ik meer fan van het subtiele feestelijke servies die je bijvoorbeeld ook op een jubileum kunt gebruiken of een ander chique dinertje.

Overige

Dan moet je natuurlijk ook nog denken aan bestek, glaswerk en niet te vergeten: servetten. Je kunt natuurlijk voor de papieren variant gaan. Maar als je echt fancy wilt doen dan schaf je van die tafellinnen servetten aan.

Feestelijk dineren

Hoe je het dineren ook aanpakt en wat je ook besluit te doen qua aankleding, doe je inspiratie op via het internet. Online is zoveel te vinden en soms doe je wel een hele verrassende ontdekking. Zo vond ik bovenstaande afbeeldingen op de website van Klingel waar ik eerder nog nooit van gehoord had. En dat terwijl deze webshop niet alleen leuke producten verkoopt voor je woning, maar ook kleding, huishoudelijke apparaten en nog veel meer..

Nu ben ik wel benieuwd wat jullie doen met de eettafel tijdens Kerst!

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.