Familie in Canada: wat moet je weten?*

Sinds ik met mijn man getrouwd ben kan ik zeggen dat ik familie in Canada heb wonen. Super tof, want Canada staat zeker nog op mijn lijst om heen te gaan. Vooral sinds mijn ouders er twee keer zijn geweest en met de mooiste verhalen en foto’s zijn thuisgekomen. Wij zijn nu dus flink aan het sparen om daar eens heen te gaan. Maar ik ben ook alvast aan het uitzoeken hoe het zit met bepaalde randzaken zoals het visum voor Canada.

Familie in Canada

Mijn man heeft een oom en tante in Canada wonen. Ik heb hen zelf al een aantal keer mogen ontmoeten doordat ze naar Nederland kwamen. Ze zijn zelfs op onze bruiloft geweest. Echter zijn wij dus nog nooit naar Canada geweest. Mijn man overigens wel, maar dat was voordat wij een relatie kregen.

Ze wonen in Toronto, de grootste stad van Canada. Het lijkt me super tof om daar een keer heen te gaan. Sowieso om hen weer eens te zien, maar ook om Toronto te ontdekken. Daarna zou ik echter wel willen doorreizen richting Vancouver. Daar zijn mijn ouders ook geweest in die omgeving en dat is machtig mooi. Al denk ik dat elke plek in Canada wel iets moois heeft.

camper canada broekiesontour

Goed voorbereid naar Canada

Om goed voorbereid te zijn voor onze grote reis naar Canada moeten we niet alleen sparen, maar ook rekening houden met andere dingen. Denk daarbij aan reisdocumenten, verkeersregels, valuta en meer van dat soort zaken.

Paspoort

Zo heb je dus een paspoort nodig om naar Canada te kunnen reizen. Voor jezelf heb je deze misschien al, maar ook de kinderen hebben er eentje nodig. Wij hebben voor onze kinderen een paspoort, maar die van onze dochter is bijna verlopen. Is je paspoort nog minder dan 6 maanden geldig? Dan moet je een nieuwe aanvragen voordat je naar Canada kunt reizen.

Visum nodig?

Voor veel landen heb je een visum nodig. Denk aan Amerika, Australië, Egypte en dus ook voor Canada. Omdat het aanvragen van een visum echter een kostbare en ingewikkelde procedure is, heeft de Canadese overheid in 2015 het ETA (Electronic Travel Authorisation) ingevoerd. Dit is te vergelijken met de ESTA van Amerika. Het aanvragen van een ETA gaat veel sneller en gemakkelijker en is daarnaast ook goedkoper dan een visum.

Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet per boot of vliegtuig naar Canada reizen
  • Je blijft maximaal 6 aaneengesloten maanden in Canada
  • Je reist erheen voor vakantie, zaken of in verband met een doorreis
  • Je beschikt over een retourticket of ander ticket waarmee je Canada weer gaat verlaten
  • Je hebt een Nederlandse of Belgische nationaliteit

Voldoe je aan alle bovenstaande voorwaarden dan heb je geen visum nodig maar een ETA. Ga je overigens met de auto vanuit Amerika naar Canada, dan heb je de ETA niet nodig maar een ander formulier die je aan de grens zelf kunt kopen voor €6,-.

Aanvragen ETA

Een ETA kun je aanvragen via de officiële website van de Canadese overheid. Deze is echter wel in het Engels. Is Engels niet je moedertaal of ben je bang voor fouten? Dan kun je ook hier je ETA/AVE aanvragen om naar Canada te reizen. Zij helpen je met alle vragen plus alles is in het Nederlands. Waardoor je zeker weet dat je niets mist.

Verkeersregels in Canada

Het is meest waarschijnlijk dat wanneer je naar Canada vliegt, je ook een auto of ander vervoersmiddel huurt. Misschien wil je wel gaan rondreizen met een camper? Dat is onze droom bijvoorbeeld. Dan is het wel handig om je in te lezen in de verkeersregels daar. Zo zijn ze daar een stuk strenger als het gaat om afleiding tijdens het rijden. Je kunt er al een boete krijgen wanneer je rook, iets eet of drinkt, een elektronisch apparaat bedient (dus ook je navigatie), enzovoort.

Valuta

In Canada betaal je met de CAD, oftewel de Canadese Dollar. Bij de meeste banken in Nederland moet je wel betaling in het buitenland aanzetten. Betaling in Europa staat vaak wel aan, maar buiten Europa moet je apart aanzetten.

Overig

Er zijn nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden. Zo heb je een verloopstekker of wereldstekker nodig in Canada en is er ook tijdsverschil met Nederland. Hoeveel dat tijdsverschil is ligt aan de plek in Canada waar je heen gaat. In Toronto is het 6 uur vroeger, maar in Vancouver scheelt het zelfs 9 uur met hier.

Ben jij al eens in Canada geweest? Of staat het ook op jouw lijstje?

1 reactie op “Familie in Canada: wat moet je weten?*

  • Wij zijn tijdens onze zeven maanden reis in Amerika en Canada geweest. Eerst naar Toronto en toen via Canada en Amerika naar de westkant. In totaal 5-6 weken. Wij hadden toen nog geen visum of ETA nodig. Maar toen we een paar jaar geleden een tussenstop in Canada hadden wel. Handige tips en ik hoop dat jullie eens heen kunnen, het is er zo mooi!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *