Europa-Park; Duitslands grootste (en leukste) attractiepark voor jong en oud

europa-park attractiepark

Eindelijk was het zover! In de meivakantie mochten wij met ons gezin richting het Zwarte Woud en de Elzas in Duitsland, naar het plaatsje Rust. Daar ligt namelijk het grootste attractiepark van Duitsland: Europa-Park. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord of wie er nog nooit is geweest: dit pretpark heeft het grootste aanbod in Europa qua shows en attracties en is zeer geschikt voor jong en oud!

Over Europa-Park

Europa-Park is nog helemaal niet zo bekend bij de Nederlanders en Belgen. En dat is zonde want het is wel een van de best bezochte attractieparken van Europa, met ruim 6 miljoen gasten in 2023. Daarnaast heeft Europa-Park ook al meerdere prijzen in de wacht gesleept, waaronder maar liefst acht keer op een rij ‘beste attractiepark ter wereld’.

Uit recent onderzoek is ook gebleken dat maar liefst 82% van de bezoekers binnen drie jaar het park opnieuw bezoekt. Nu wij er geweest zijn kan ik me zeker voorstellen dat ze telkens weer in de prijzen vallen en bezoekers hier graag terug komen. Ook wij zijn zeker van plan om er vaker heen te gaan en helpen dan ook graag mee om dit geweldige attractiepark meer bekendheid te geven!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Lees ook: Tips voor een lange autoreis met kinderen

Europa-Park als familiebedrijf

Europa-Park is onderdeel van een familiebedrijf (familie Mack) en opende in 1975 voor het eerst de deuren. Waar ze begonnen met 250.000 bezoekers in dat jaar en 15 attracties, is dat uitgebreid naar meer dan 6 miljoen bezoekers en meer dan 100 attracties waaronder maar liefst 14 achtbanen.

Het park bestaat inmiddels uit 20 themagebieden, waarbij 17 gebieden diverse Europese landen representeren. Deze landen zijn tot in de kleinste details nagebouwd plus je vindt er ook divers eten uit het land. Zo kun je in het themagebied Nederland poffertjes krijgen en een heerlijk broodje Cevapcici in het nieuwe themagebied Kroatië.

themagebied Kroatië

Innovatief

Maar liefst 90% van de attracties komen af van Mack Rides, ook een onderdeel van het grote familiebedrijf van familie Mack. Nieuwe producten van Mack Rides worden steeds als eerste in Europa-Park geplaatst. Hierdoor maken parkbezoekers steeds als eerste kennis met innovaties.

Zo is in 2024 in het nieuwe Kroatische themagebied een nieuw type achtbaan geopend; een Stryker-coaster met de naam Voltron Nevera powered by Rimac. Virtual reality op achtbanen werd ook voor het eerst in Europa-Park toegepast. Bezoekers dragen een speciale bril en bevinden zich in een andere wereld terwijl ze tegelijkertijd de wind, krachten en bewegingen van een echte achtbaan ondergaan.

Duurzaamheid

Familie Mack, en dus ook Europa-Park, hecht veel waarde aan het langetermijnperspectief en het behoud van de regio. Dat zie je dan ook onder andere terug in het park zelf door bijvoorbeeld de plastic recyclebare bekers die je in het park krijgt wanneer je te drinken koopt. Op deze bekers zit statiegeld dus je kunt ze hergebruiken en ben je er klaar mee lever je ze in en krijg je het statiegeld weer terug.

Daarnaast zijn ze op dit moment ook een 20 ha groot zonnepark aan het bouwen waarmee ze vanaf de zomer van 2024 het park geheel op zonne-energie willen laten draaien. Ook houdt het management zich bezig met energie-, water-, grondstoffen- en gebouwenbeheer.

Overnachten bij Europa-Park

Wanneer je naar Europa-Park gaat kan ik je garanderen dat je aan een dag niet genoeg hebt. Natuurlijk is het leuk voor een dagje uit wanneer je al in de buurt bent of op doorreis, maar dan nog raad ik aan om er meerdere dagen voor uit te trekken.

Overnachten bij Europa-Park kan op verschillende manieren. Zo zijn er maar liefst zes themahotels die allemaal viersterren of viersterren superior hebben en in totaal 5.800 kamers hebben. In 1995 opende het eerste hotel ‘El Andaluz’, een hotel waarbij je kunt genieten van de Spaanse gastvrijheid. En in 2019 werd het zesde hotel geopend ‘Krønasår’, dit is een museum hotel met het hygge gevoel en deze grenst direct aan Rulantica, het waterpark.

Wil je wat meer back to basic overnachten dan kun je ook kiezen voor een van de tipitenten, huifkarren of blokhutten op Camp Resort. Heb je een eigen kampeermiddel, bijvoorbeeld een caravan, camper of tent, dan kun je ook nog overnachten op de camping die grenst aan het Camp Resort.

Onze ervaring met de blokhutten op Camp Resort

Wij zelf hebben in een van de blokhutten op Camp Resort overnacht en afgezien van de gehorigheid van de buren was het verder een fijne ervaring. In onze blokhut stonden drie stapelbedden en alhoewel de onderste bedden vrij laag op de grond zaten vonden we de matrassen wel erg lekker liggen. Ook stonden er twee kasten in de blokhut waar je spullen in en op kon leggen.

camp resort europa-park

Onze blokhut lag naast het sanitaire gebouw en het meertje. Voor ons erg fijn, want zo hoefden we niet ver te lopen voor het toilet of de douches. Op het Camp Resort heb je ook een restaurant waar je onder andere kunt ontbijten, maar wil je niet ter plekke ontbijten heb je ook een loket waar je zelf broodjes kunt afhalen. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van het ontbijt en dit was echt de perfecte start van de dag.

De leukste shows en attracties van Europa-Park

Wij hebben echt enorm veel attracties kunnen doen, al kozen we er (op een enkeling na) wel voor om alleen de attracties te doen waar we echt met het gezin in konden. Dus de meeste achtbanen hebben we niet gehad, al is mijn man uiteraard wel in de nieuwste achtbaan Voltron Nevera geweest!

De leukste attracties heb ik in alfabetische volgorde gezet, maar er ontbreken er vast nog een hoop want bijna alles is gewoon leuk!

Ook hebben we drie shows bekeken. In Italië was er een Openluchtpodium met een buikspreker en diverse dansen, muziek en meer. Deze hebben we van een afstandje gezien tijdens het eten. In themagebied Spanje zijn we naar ‘de terugkeer van de Sultan’ geweest in de Spaanse Arena, een gave show met ridders, zwaarden en paarden en in themagebied Nederland waren we bij een Junior Club studios inclusief goochelaar.

europa-park shows

Abenteuer Atlantis (themagebied Griekenland)

Maar liefst twee keer hebben wij deze interactieve attractie gedaan. Je duikt namelijk met je onderzeeër in de onderwaterwereld en schiet met je laserpistool de monsters neer. Je probeert daarmee zoveel mogelijk punten te maken en dat is echt superleuk.

Dit was overigens wel een van de attracties waarbij je niet met de rolstoel naar binnen kunt. Nu was er telkens maar een wachttijd van 5 minuten toen wij er waren dus dat is dan voor onze zoon nog wel te doen. Hij is tenslotte niet rolstoelafhankelijk.

Alpenexpress Enzian (themagebied Oostenrijk)

Wij hadden het geluk dat tijdens onze bezoek aan Europa-Park de attracties in het themagebied een soft opening hadden. Door brand hebben ze een groot gedeelte opnieuw moeten opbouwen en de opening zou pas zijn op het moment dat wij weer terug in Nederland waren.

De achtbaan Alpenexpress in Oostenrijk is namelijk voor kinderen vanaf 100 cm en 6 jaar en aangezien ons zoontje 1.15 m is mocht hij er dus in. Hij was helemaal blij want hij houdt van achtbanen maar mag in de meeste niet in. Het liefst hadden we er meerdere keren in gegaan, maar dat is uiteindelijk niet gelukt.

Arthur (themagebied The Minimoys Kingdom)

Een attractie die wij (behalve ik) zeker vier keer gedaan hebben is Arthur. Je vliegt door de wereld van de Minimoys zowel binnen als buiten. De kinderen vonden dit echt zo gaaf dat we hier dus echt vaak in zijn geweest. Helaas mocht ik niet mee omdat bij mijn buik de beveiliging niet goed genoeg dicht kon.

Alhoewel dit echt een grote teleurstelling was voor mij kon ik het wel waarderen hoe goed zij de veiligheid op orde hebben. Zelf had ik namelijk het idee dat hij gewoon goed dicht zat, maar door een lampje die aan bleef kon je zien dat hij toch niet goed genoeg dicht zat.

Arthur europa-park

Fjord Rafting (themagebied Scandinavië)

Tijdens ons bezoek aan Europa-Park was het weer echt super. Omdat het op een gegeven moment ook echt warm en zonnig was besloten we om ook in de Fjord Rafting te gaan. Dit is een echt wildwater avontuur waarin je gegarandeerd nat wordt!

We zijn allemaal nat geworden, maar mijn man nog het meeste, zelfs tot aan zijn onderbroek haha. Gelukkig was het meeste al vrij snel door. Mocht je niet al te nat willen worden doe je net zoals vele anderen en draag je een poncho.

Koffiekopjes (themagebied Holland)

De welbekende koffiekopjes zijn altijd een hit bij de kinderen. Mijn man gaat er niet in omdat hij anders helemaal last heeft van zijn balans, maar voor de kinderen kan het niet hard genoeg gaan. Ook hier zijn we een paar keer in geweest.

Pegasus Youngstar Coaster (themagebied Griekenland)

Naast de Alpenexpress is ook deze coaster eentje voor de wat kleinere mensen. Ook hier mag je vanaf 100 cm in dus natuurlijk moesten wij deze ook ontdekken. Het jammere is wel dat hij vrij afgelegen ligt en we ook de rolstoel een keer van een trap moesten tillen, wellicht is er nog een andere manier om te komen maar die konden we niet vinden.

Deze achtbaan is verder echt enorm leuk maar wel veel te snel voorbij!

Piraten in Batavia (themagebied Holland)

Piraten in Batavia is een dark water ride die oorspronkelijk in 1987 geopend werd, maar na een brand in 2018 helemaal opnieuw opgebouwd is en in 2020 de deuren opnieuw opende. Hij is gebaseerd op de Disney attractie Pirates of the Caribbean en wij vinden hem echt heel erg leuk. Niet voor niets ook dat we ook hier twee keer in zijn geweest.

Snorri Touren (themagebied Scandinavië)

Ook dit is weer een dark ride, maar dan juist door de fantastische wereld van Rulantica. De schattige zesarmige octopus Snorri neemt je mee op reis. Een super mooie attractie erg geschikt voor kinderen, maar ook wij als volwassenen vonden het leuk.

Swiss Bob Run (themagebied Zwitserland)

Dit is een van de attracties waar we niet met zijn allen in zijn geweest. Mijn zoontje mocht er niet in omdat hij te klein was, dus ben ik samen met mijn dochter erin geweest. Het is een bobbaan die lekker hard gaat en echt heel erg leuk is. Wij zijn erin gegaan aan het begin van de dag toen hij net open ging en daardoor hoefden we maar 5 minuten te wachten. Echt een geluk want de rest van de dag was de wachttijd 20 minuten of langer.

Voletarium (themagebied Duitsland)

Wellicht begint het je op te vallen, maar ook dit is weer een attractie die wij meerdere keren gedaan hebben. In deze attractie heb je echt het gevoel te vliegen over diverse landen in Europa. De beleving is echt zo bijzonder, niet voor niets dat we deze dus elke dag opnieuw weer wilden doen. Ik moet toegeven dat dit ook komt doordat we een speciale gehandicapten pas hadden, anders hadden we dat waarschijnlijk nooit gekund.

Voltron Nevera (themagebied Kroatië)

Voltron achtbaan europa-park

Deze nieuwste toevoeging qua achtbanen in Europa-Park is echt bizar ziek gaaf volgens mijn man. Hij kon het als achtbaan liefhebber natuurlijk niet laten om deze toffe coaster als een van de eersten uit te testen. Omdat hij net twee dagen open was, stonden er wachtrijen van ongeveer 90 minuten lang. Echter met de single ride hoefde hij maar 40 minuten te wachten. Die tijd ging ook nog eens snel omdat je in de wachtrij al van alles om je heen ziet.

Dat is overigens wel echt de kracht van Europa-park vind ik, dat je in de wachtrij van de vele attracties al zoveel te zien krijgt, vaak ook nog eens interactief zoals bij Volo Da Vinci.

Deze achtbaan is dus eigenlijk wel echt een must, mits je erin durft (en groot genoeg bent, maar ook niet te groot haha).

Entertainment in het park

Naast de vele shows (maar liefst 23 uur per dag in totaal aan shows te bezoeken) en gave attracties loopt er door het park heen ook nog entertainment. Denk bijvoorbeeld aan hele lange mensen (op stelten), maar ook een groep piraten die door het park rijden met een oldtimer.

entertainment europa-park

Waterpark Rulantica

Combineer je bezoek aan Europa-Park zeker ook met een dagje Rulantica. Dit waterpark is het hele jaar open en is echt een pretpark an sich. Wij zijn er van 16.00 – 21.00 uur geweest maar hebben nog niet eens de helft gezien. Met een wildwaterbaan, een lazy river, vele snelle glijbanen zowel met band als zonder, en nog veel meer is er zowel binnen als buiten enorm veel waterplezier te vinden.

Rulantica Duitsland

Het buitengebied is niet het hele jaar open, alleen van mei t/m september, maar het is binnen zo groot dat je jezelf hier echt een dag kunt vermaken ook in de koudere maanden.

Lekker eten en drinken in en rondom Europa-Park

Wat betreft het eten en drinken in Europa-Park kun je er je lol op. In elk themagebied heb je namelijk diverse restaurants en tentjes waar je iets kunt eten. Van fastfood tot aan echt typische lekkernijen van dat land zelf. Denk aan tapas in Spanje, poffertjes in Holland en raclette in Zwitserland.

eten en drinken europa-park

Ook in de hotels zelf zitten restaurants die echt ontzettend veel diversiteit te bieden hebben. Wij hebben gegeten in het Krønasår hotel, in het Bubba Svens restaurant. Dit is een buffet restaurant met zowel Internationaal als Scandinavisch eten. Zowel de kinderen als wijzelf hebben er echt gesmuld.

Ook hebben we in het park gegeten bij Foodloop, bij dit restaurant komt het eten via een achtbaan met loopings op tafel. Dit restaurant vind je in themagebied Luxemburg en er staat eigenlijk altijd een rij buiten. Maar het gaat zo snel dat je zo binnen aan tafel zit. Dit is echt een ervaring die je gewoon meegemaakt wilt hebben.

Tot slot

Eigenlijk wil ik nog zoveel meer vertellen over de verschillende attracties, over Europa-Park met jonge kinderen, over de shows, het eten en drinken en over de toegankelijkheid. Maar aangezien deze blog nu al vrij lang is laat ik het even hierbij. Wellicht dat ik in de toekomst, of bij een volgend bezoek, meerdere blogs zal schrijven. Wij vinden het in ieder geval echt een aanrader om heen te gaan en hebben zeer genoten!

Mocht je vragen hebben hoor ik het graag!

Wil je meer informatie over Europa-Park of een gratis brochure aanvragen dan kan dat hier: www.europapark.de/aanvraag.

1 reactie op “Europa-Park; Duitslands grootste (en leukste) attractiepark voor jong en oud

Reageren is niet mogelijk.