Essentiële oliën? Ik gebruik ze elke dag!

Essentiële oliën. Je hoort er tegenwoordig steeds vaker over. Ook ik zag de een na de ander ermee beginnen en raakte geïnteresseerd. Want wat is het eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? In deze blog vertel ik je over mijn eigen reis, leg ik uit wat het is, waarvoor je het gebruikt, hoe je ermee kunt beginnen en nog veel meer.

Mijn eerste kennismaking met essentiële oliën

Ik zag al heel lang dingen voorbij komen over essentiële oliën maar verdiepte me er nooit in. Wanneer het precies wel mijn interesse wekte weet ik eigenlijk niet meer, maar steeds vaker ging ik erover lezen. Ook begon ik mensen te volgen die zelf gebruik maken van de oliën en/of ze verkopen. Sowieso heb ik ooit voor mijn blog een diffuser ontvangen met een olie erbij en deze heb ik toen ook gebruikt voor ons zoontje. Omdat ik niet het idee had dat het iets deed stopte ik er weer mee.

Veel twijfels en vooral vragen

Ongeveer een jaar later begon het toch weer te kriebelen. Mensen die ik online volg startten met de Young Living oliën en waren mega enthousiast. Nu ben ik wel beïnvloedbaar maar de prijs hield me vervolgens toch tegen. Plus het feit dat mij nooit echt duidelijk werd hoe je er nu het beste mee kunt beginnen. Welke oliën je het beste kunt mixen en waarom, etc. Ik had gewoon nog teveel vragen om direct zo’n groot bedrag uit te durven geven.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Eindelijk antwoord

Door Maud van Maudgeniet leerde ik echter Carolien kennen en zij heeft een webshop Lotus Diffusers waarin ze zowel diffusers als oliën verkoopt. Eerst lange tijd van Young Living maar in de zomer is ze overgestapt op de oliën van De Groene Linde. Een Nederlands bedrijf wat zich ook bezig houdt met 100% natuurlijke oliën. Alle vragen die ik Carolien stelde daar kreeg ik direct antwoord op. Dit voelde zo fijn en vertrouwd dat ik al vrij snel mijn eerste bestelling bij haar deed.

essentiële oliën elke dag gebruiken

Wat zijn essentiële olien?

Essentiële oliën worden ook wel etherische oliën genoemd. Deze oliën worden gemaakt van bloesem, bladeren, kruiden, specerijen, bomen en zaden. Zelfs in het Oude Egypte werden de essentiële oliën al gebruikt in parfums, medicijnen en smaakstoffen. Dit weten we omdat op grottekeningen mensen zijn afgebeeld die deze oliën extraheren. Het wonderlijke van de oliën is dat ze dus gebruikt kunnen worden voor allerlei kwaaltjes en klachten. Echter is het dan wel belangrijk dat je 100% natuurzuivere olie gebruikt. En deze is helaas niet goedkoop.

Grappig weetje: de benaming (olie) doet denken dat deze vet is, maar dat is dus helemaal niet zo.

Waarvoor en hoe gebruik je ze?

Natuurlijk is het super leuk om met oliën aan de slag te gaan maar waarvoor en hoe gebruik je ze eigenlijk? Er zijn sowieso verschillende reden om te beginnen met gebruiken van essentiële oliën. Ten eerste omdat ze gewoon ontzettend lekker ruiken. Niet alleen zo los, maar juist ook in combinaties. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van pepermunt, rozemarijn, sinaasappel en eucalyptus. Dit geeft een heerlijke geur.

Maar ten tweede kun je ze ook willen gebruiken omdat je bijvoorbeeld ergens last van hebt. Denk bijvoorbeeld aan stress of slapeloosheid. De oliën kunnen je dan hierbij helpen.

essentiële oliën om beter te slapen

Er zijn verschillende manieren om de oliën te gebruiken:

1. Direct op de huid. Je kunt de oliën op je huid druppelen. Wat ik zelf vaak doe is vooral op de polsen of achter mijn oren. Maar op je borst, slapen of onderkant van je voeten kan ook. Bijvoorbeeld lavendel vlak voor het slapen. Wel is het slim om eerst met één druppel te testen hoe je huid erop reageert. Veel mensen reageren bijvoorbeeld niet zo goed op citroen, kaneel en oregano.

2. In een diffuser. Een diffuser is een apparaat waar je water in kunt doen met eventueel een paar druppels essentiële olie. Wanneer je het apparaat aanzet wordt het water door middel van snelle trillingen omgezet in nevel. Deze nevel wordt dan samen met de geur van de olie door de ruimte verspreid. Zo kun je in elke ruimte een diffuser neerzetten en van een eigen heerlijke geur genieten. In de slaapkamer gebruik je bijvoorbeeld andere oliën dan op kantoor.

3. Bij een massage. Een massage zelf is al heerlijk, maar gebruik je ook nog eens een basisolie (denk hierbij aan amandelolie, jojoba olie en arganolie) in combinatie met een essentiële olie dan is het dubbel genieten. Plus het heeft ook nog eens een helende werking mits je de juiste olie gebruikt.

4. In bad of in de douche. Wanneer je in bad gaat kun je ook een paar druppels toevoegen. Heb je geen bad druppel dan de olie in een hoekje van de douchecabine. Je kunt natuurlijk ook een voetenbadje maken.

5. In sprayvorm. Ik heb inmiddels ook een hele verzameling sprays verzameld. In deze sprays zitten vaak een combinatie van oliën die je door de ruimte heen kunt sprayen (roomspray) of over jezelf heen (auraspray). Deze sprays pakken je hele energieveld en beschermen je daardoor. Ik vind dit zelf echt een van de fijnste manieren om hiermee aan de slag te gaan.

6. In een roller. Wat ik ook erg prettig vind zijn de rollers met essentiële olien erin. Deze kun je zo kopen maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Je hebt daarvoor alleen een basisolie nodig, net zoals bij de massages en voegt daar dan een paar druppels olie aan toe. Zelf maak ik rollers met amandelolie. Deze doe ik in een rollertje van 5 of 10 ml en daar voeg ik dan soms een enkele olie aan toe. En soms een combinatie. Net waar ik het voor wil gebruiken.

hoe gebruik je essentiële oliën

7. Inhaleren. Je kunt de olie ook direct inhaleren. Bijvoorbeeld door gewoon het flesje open te draaien en even flink in te ademen. Of juist op een zakdoekje of wattenschijfje te druppelen en daar de geur vanaf inhaleren. Je hebt zelfs speciale autoclips waar je dan een pad in kunt doen met wat druppels olie. Ook kun je een eigen inhaler maken of kopen. Je hebt speciale neus inhalers (net zoals die je bij de drogist kunt kopen maar dan 100% natuurlijk) die je heel makkelijk mee kunt nemen. Fijn voor onderweg bijvoorbeeld.

Daarnaast kun je de olie ook gebruiken om je eigen schoonmaakmiddelen mee te maken en ze toevoegen aan schoonheidsproducten. Hiermee heb ik overigens zelf nog geen ervaring. Met alle andere mogelijkheden hierboven inmiddels wel al.

Waar moet je nu beginnen?

Tsjah en dan heb je al die informatie en weet je gewoon niet waar te beginnen. Als je een beetje in elkaar zit zoals ik dan wil je eigenlijk alles direct proberen en uittesten. Maar dat is niet zo handig. Wil je de olien testen maar wil je niet meteen een hoop eraan uit geven dan is mijn advies om bijvoorbeeld te starten met rollers en sprays. Met een diffuser starten kan natuurlijk ook, maar dit is vaak erg prijzig wil je een goede diffuser in huis halen.

Er zijn heel veel verschillende sprays voor allerlei verschillende kwalen en met verschillende geuren. Bedenk voor jezelf vooral waarvoor wil je het gaan inzetten. Wat is nu het allerbelangrijkste? Want zoals met eigenlijk alles kun je jezelf beter focussen op 1 ding dan alles direct aan willen pakken. Aangezien het op het moment van schrijven herfst is en veel mensen ziek worden is het verbeteren van je immuunsysteem wellicht het belangrijkste. Dus kun je bijvoorbeeld aan de slag met de High Immuun roomspray. Of de Calming auraspray omdat het een stressvolle tijd is zo richting Sinterklaas en Kerst.

Bedenk je voor het aanschaffen dus echt even waarvoor ga je het gebruiken en vooral ook hoe. Wil je weten welke oliën goed samengaan dan kan ik daar sowieso nog een blog over schrijven. Maar op Pinterest vind je ook al heel veel combinaties terug. Daar vind ik zelf ook altijd fijne combinaties die ik wil gaan uitproberen.

Hier haal ik mijn oliën vandaan

Zoals je misschien al weet koop ik momenteel al mijn oliën via Carolien van Lotus Diffusers. Dit omdat ik haar de afgelopen weken beter heb leren kennen. Maar ook omdat zij me helpt met al mijn vragen, haar service echt top is en de oliën zijn ook gewoon heel erg goed. Ik heb overigens geen samenwerking met haar, ik word er niet voor betaald om dit soort dingen te zeggen of schrijven. En ik krijg daar ook geen essentiële oliën voor in ruil. Ik ben gewoon echt enthousiast over haar webshop en vooral over de oliën.

etherische oliën voor kinderen

Deze oliën heb ik

Inmiddels ben ik sinds half september ook werkelijk in de weer met essentiële oliën. Ik heb alweer de derde bestelling bij Lotus Diffusers gedaan en heb een behoorlijke voorraad. Hoe ik ze inzet is elke dag weer anders. Meestal staat er wel een diffuser aan met verschillende olien erin. Net waar ik zin in heb. En sowieso de diverse sprays die ik heb gebruik ik ook dagelijks. Maar welke spray dit is, dat is telkens weer anders. Net waar ik behoefte aan heb. Ga ik bijvoorbeeld aan de slag met wat opdrachten voor mijn bedrijf dan gebruik ik de ‘focus’ spray. Maar voel ik dat ik weer even moet aarden na een drukke sociale dag dan gebruik ik ‘moeder aarde’.

Hieronder een overzicht van alles wat ik in huis heb.

  • Enkelvoudige oliën: Grove Den, Wierook, Tea Tree, Bergamot Reggio, Grapefruit, Sandelhout West, Lemongrass, Pepermunt, Citroen, Lavendel, Eucalyptus en Sinaasappel.
  • Samengestelde oliën: Focus & Boost (Happy Home), High Immuun en Kippendroom (voor de kindjes)
  • Sprays: Moeder Aarde, Innerlijke Rust, High Immuun, Super Charger, Calming, Slaap Schaapje en de thema bag met HSP sprays. Deze bestaat uit Pull In, Cleansing, Protection, Focus en Bedtime Smudge.
  • DIY: Zoete Amandelolie koudgeperst, 4 rollers 10 ml, 4 rollers 5 ml en twee trechtertjes.
  • Roller: Tension Buster
etherische oliën van de groene linde

Mijn favorieten

Natuurlijk heb ik ook al zo mijn favorieten. Geuren die ik meer gebruik dan de ander. Sprays die ik vaak gebruik, enzovoort. Ik licht er nu even twee uit. Over de anderen komt nog een apart artikel.

Tension Buster

De tension buster is een roller en eigenlijk ook een life saver. Er zitten ingrediënten in als Zilverspar, Japanse Munt en Eucalyptus en helpt enorm tegen hoofdpijn en zelfs tegen migraine. Vooruit het lost niet direct de hoofdpijn of migraine op, maar het verlicht wel enorm. Ik heb hem zelfs tijdens mijn menstruatie op mijn buik gesmeerd en dat scheelde zoveel. Toeval? Ik weet het niet, de volgende periode zal ik het ontdekken.

High Immuun

Van de High Immuun heb ik zowel de olie als de roomspray. Naast dat ik dit gewoon een hele prettige geur vind vind ik de werking ook heel prettig. Ik druppel de olie regelmatig in de diffuser. Vaak ook in combinatie met grapefruit of sinaasappel voor de verkwikkende werking. Maar ik heb hem ook wel eens gemengd met de amandelolie en mijn voeten mee ingesmeerd voor het slapen. Je kunt er zelfs je eigen balsem van maken ter vervanging van Dampo. Dat heb ik echter nog niet geprobeerd.

Heb jij al eens essentiële oliën gebruikt? Of heb je daar interesse in?

Ervaringsverhaal en tips essentiële oliën