Erwtensoep uit de slowcooker

erwtensoep gemaakt in slowcooker lidl

Als er iets is wat ik lekker vind in de koudere periodes van het jaar dan is het wel erwtensoep. Ik weet nog van vroeger dat mijn oma altijd een grote pan ‘snert’ maakte en daar aten we dan met de hele familie van. Soep maken zoals mijn oma dat deed is niet aan mij besteed, maar met de komst van de slowcooker heb ik wel een lekker en makkelijk recept voor erwtensoep bedacht. Sowieso is koken met de slowcooker ideaal want je gooit de pan vol met ingrediënten, zet de slowcooker aan en na een paar uur is je maaltijd klaar.

Mijn versie van erwtensoep

Er zijn vast mensen die mijn versie van erwtensoep niet helemaal vinden kloppen. Dit omdat veel recepten veel varkensvlees bevatten zoals karbonades en speklappen en sommige zelfs schenkel. Ook vind je in veel recepten aardappel terug en ook dat ontbreekt in mijn recept. Zit er dan helemaal geen vlees in? Jawel hoor. Deze vleesliefhebber gooit er wel vlees in maar zoals ik al eerder zei, ik houd van makkelijk. Dat zul je ook wel zien aan het recept zelf.

Lees ook: Kippensoep uit de slowcooker

Dit gooi je in de slowcooker

Nee je hoeft het niet letterlijk in de slowcooker te gooien, maar het lijkt er wel op. Je hoeft echt bijna niets zelf te snijden bij deze versie. En als je net zoals ik de handige super chopper hebt van Tupperware dan hoef je écht niets zelf te snijden.

 • 2 uien – gesneden
 • een zak spliterwten – schoongespoeld in vergiet
 • een liter (of anderhalf) water, dit mag je zelf even aftasten – ik begin altijd met een liter
 • 3 maggi blokjes
 • 2 zakken erwtensoep groente – ik zei toch dat het makkelijk was
 • een zak gerookte spekreepjes (300 gr)
 • een rookworst

Het bereiden van deze soep uit de slowcooker is dus ontzettend simpel. Je doet alle ingrediënten, behalve de rookworst, in de slowcooker en zet hem voor 9 uur op low. Na 9 uur doe je de, in stukjes gesneden, rookworst erbij en je laat hem nog even een uur op low doorpruttelen. Ik roer de soep overigens wel om de twee uur even door. Zoals ik de ingrediënten hierboven heb opgeschreven, dat is ook de volgorde van hoe ik het in de pan doe. Wel hussel ik de ingrediënten dan nog een beetje door elkaar voor ik de pan aan zet.

Ik haal zelf zo’n vijf grote porties uit de pan. Ik eet het dan ook tijdens de lunch zonder iets erbij. Eet je er nog wat naast dan kun je er denk ik wel een stuk of acht kommen uit halen.

erwtensoep gemaakt in slowcooker lidl

Erwtensoep uit de slowcooker

Dit is geen echte snert en vele zullen het ook niet als een 'echte' erwtensoep zien, maar dit is mijn makkelijke en lekkere manier om een heerlijke soep op tafel te zetten. Je kunt er zelf nog voor kiezen om bijvoorbeeld karbonade of ander vlees eraan toe te voegen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 9 uur
Totale tijd 9 uur 5 minuten
Gang Soep
Keuken Nederlands
Porties 8 porties

Equipment

 • Slowcooker
 • snijplank
 • Snijmes

Ingrediënten
  

 • 2 grote uien gesneden
 • 1 zak spliterwten schoongespoeld in vergiet
 • 1 liter water
 • 3 maggi blokjes
 • 2 zakken erwtensoep groente
 • 300 gram gerookte spekreepjes
 • 1 rookworst

Instructies
 

 • Voeg alle ingrediënten zoals in bovenstaande lijst op deze volgorde in de slowcooker, alles behalve de rookworst.
 • Hussel de ingrediënten wel nog een beetje door elkaar voor je de slowcooker aan zet.
 • Zet de slowcooker voor 9 uur aan op low.
 • Na 9 uur voeg je de rookworst in stukjes toe en laat je de erwtensoep nog een uur door pruttelen op low.
 • Daarna is je erwtensoep klaar!

Notities

Ik roer zelf de soep wel om de 2 uur ongeveer nog om maar dat is niet perse nodig. Ik houd er zelf ook van om een echt dikke soep te hebben waarbij de lepel erin blijft staan. Wil jij dat liever niet voeg dan nog wat meer vocht toe. Ook heb ik gemerkt dat zodra de slowcooker uit staat en de soep iets afgekoeld is hij nog dikker wordt. Dus houd daar ook rekening mee!
Trefwoord soep, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Via deze link kun je ook de Reel zien die ik erover heb gemaakt.

erwtensoep slowcooker

2 reacties op “Erwtensoep uit de slowcooker

Reageren is niet mogelijk.