Eerste trimester: waaraan kun je herkennen dat je zwanger bent?

Eerste-trimester-hoe-herken-je-zwangerschap

Het eerste trimester duurt het kortst. Tenminste, je komt er vaak pas na een paar weken achter dat je zwanger bent en dan is het nog maar een week of 6-7 tot het tweede trimester begint. Voor je gevoel duurt dat eerste trimester echter ellenlang. Dat had ik tenminste. Maar waar kun je nu aan herkennen dat je zwanger bent? Welke symptomen horen bij het eerste trimester? En wat gebeurd er in die periode?

Het begin van het eerste trimester

Uiteraard begint het verhaaltje met de bevruchting. Of eigenlijk niet. Je telt namelijk de zwangerschap vanaf de eerste week na de menstruatie en dan heeft er nog helemaal geen bevruchting plaatsgevonden. Maar na 2 weken vindt de bevruchting plaats en ongeveer 2 weken later heeft de embryo zich dan eindelijk genesteld in de baarmoeder.

Het eerste trimester is het trimester van de zwangerschap waarin het meeste mis kan gaan. Er moet namelijk een enorme lange weg “gezwommen” worden en eigenlijk alle organen, ledematen, enzovoort worden in het eerste trimester aangelegd. In deze eerste weken kom je er dan ook vaak achter dat je zwanger bent.

Hoera je bent zwanger!

Nadat je hebt ontdekt zwanger te zijn kun je een afspraak maken bij de verloskundige. Meestal krijg je pas met 12 weken een eerste echo. Ik kreeg bij beide kinderen al met 6 weken een echo. Vanaf week 6 kun je het hartje zien kloppen als je geluk hebt op de echo en vanaf week 8 wordt het skelet ook aangelegd. Verder is alles goed aan het groeien en kun je zelfs in week 12 de nageltjes op de vingertjes zien.. Hoe bijzonder is dat.

De kwaaltjes van het eerste trimester

Wat betreft de moeder: die kan haar lol op in het eerste trimester. Dit geldt niet voor alle aanstaande moeders hoor, er zijn er genoeg die nergens last van hebben. Maar helaas voor de aanstaande moeders, er is ook genoeg waar je wél last van kunt hebben.

 

Je hormonen doen namelijk flink hun werk en dit kan resulteren in:

 • Misselijkheid
 • Enorme moeheid
 • Gespannen/pijnlijke borsten
 • Lage rugpijn
 • Meer afscheiding
 • Hoofdpijn
 • Kokhalzen bij bepaalde geuren en smaken
 • Emo-buien (vooral erg prettig voor de omgeving, haha!)
 • Ook kun je ook last van bandenpijn hebben. Dit zijn vaak steken in je liesstreek en heeft te maken met de buikspieren die zich oprekken door het groter worden van je buik. Dit gebeurd echter wel veel vaker pas in de tweede trimester, maar kan zich aan het eind van het eerste trimester ook al voordoen.

Na 12 á 13 weken (op elke site staat het weer anders) is het eerste trimester afgelopen en de kans op een miskraam ook enorm afgenomen! Tijd dus om wat geruster adem te halen en om te proberen te genieten.

Welke symptomen herken jij?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

3 reacties

 1. Jess op 20 september 2013 om 14:49

  Gaaf deze nieuwe blog! Ook hier volg ik je weer 🙂 X

 2. Suavemente op 24 september 2013 om 22:13

  Leuk deze blog! En nog gefeliciteerd.

 3. Rosanneke op 7 oktober 2013 om 15:38

  Gefeliciteerd! Helaas was ik een van de ‘gelukkigen’ die ruim 5 maanden doodziek is geweest….Hopelijk gaat het bij jou niet zo!

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje