Eerste trimester: waaraan kun je herkennen dat je zwanger bent?

eerste trimester zwangerschapskwalen

Het eerste trimester duurt het kortst. Tenminste, je komt er vaak pas na een paar weken achter dat je zwanger bent en dan is het nog maar een week of 6-7 tot het tweede trimester begint. Voor je gevoel duurt dat eerste trimester echter ellenlang. Dat had ik tenminste. Maar waar kun je nu aan herkennen dat je zwanger bent? Welke symptomen horen bij het eerste trimester? En wat gebeurd er in die periode?

Het begin van het eerste trimester

Uiteraard begint het verhaaltje met de bevruchting. Of eigenlijk niet. Je telt namelijk de zwangerschap vanaf de eerste week na de menstruatie en dan heeft er nog helemaal geen bevruchting plaatsgevonden. Maar na 2 weken vindt de bevruchting plaats en ongeveer 2 weken later heeft de embryo zich dan eindelijk genesteld in de baarmoeder.

Het eerste trimester is het trimester van de zwangerschap waarin het meeste mis kan gaan. Er moet namelijk een enorme lange weg “gezwommen” worden en eigenlijk alle organen, ledematen, enzovoort worden in het eerste trimester aangelegd. In deze eerste weken kom je er dan ook vaak achter dat je zwanger bent.

Hoera je bent zwanger!

Nadat je hebt ontdekt zwanger te zijn kun je een afspraak maken bij de verloskundige. Meestal krijg je pas met 12 weken een eerste echo. Ik kreeg bij beide kinderen al met 6 weken een echo. Vanaf week 6 kun je het hartje zien kloppen als je geluk hebt op de echo en vanaf week 8 wordt het skelet ook aangelegd. Verder is alles goed aan het groeien en kun je zelfs in week 12 de nageltjes op de vingertjes zien.. Hoe bijzonder is dat.

Zo herken je dat je zwanger bent

Wat betreft de moeder: die kan haar lol op in het eerste trimester. Dit geldt niet voor alle aanstaande moeders hoor, er zijn er genoeg die nergens last van hebben. Maar helaas voor de meeste aanstaande moeders; er is ook genoeg waar je wél last van kunt hebben.

Je hormonen doen namelijk flink hun werk en dit kan resulteren in onder andere deze zwangerschapskwalen tijdens het eerste trimester:

  • Misselijkheid
  • Enorme vermoeidheid
  • Gespannen/pijnlijke borsten
  • Lage rugpijn
  • Meer afscheiding
  • Hoofdpijn
  • Kokhalzen bij bepaalde geuren en smaken
  • Emo-buien (vooral erg prettig voor de omgeving, haha!)
  • Ook kun je ook last van bandenpijn hebben. Dit zijn vaak steken in je liesstreek en heeft te maken met de buikspieren die zich oprekken door het groter worden van je buik. Dit gebeurd echter wel veel vaker pas in de tweede trimester, maar kan zich aan het eind van het eerste trimester ook al voordoen.

Na 12 á 13 weken (op elke site staat het weer anders) is het eerste trimester afgelopen en de kans op een miskraam ook enorm afgenomen! Tijd dus om wat geruster adem te halen en om te proberen te genieten.

Welke symptomen / kwalen herken jij?

4 reacties op “Eerste trimester: waaraan kun je herkennen dat je zwanger bent?

Reageren is niet mogelijk.