Eerste tand eruit – van wiebeltand naar tandenfee

eerste tand eruit

De eerste keer dat je kind een melktand wisselt is natuurlijk een hartstikke bijzondere mijlpaal. Het begint vaak met een wiebeltand en eindigt met een gat waar het melktandje eerst zat. Vaak wordt deze plek al snel weer gevuld door een ‘grote mensen tand’ omdat het doorkomen van deze tand 9 van de 10 keer de reden is dat de melktand eruit gaat.

Maar wanneer begint je kind eigenlijk met wisselen? Hoe lang duurt het voordat een losse tand eruit gaat? En wat kun je doen met de uitgevallen tanden? In deze blog vertel ik je over mijn ervaring met beide kinderen, op het moment van schrijven zijn ze vijf en acht jaar en hebben ze beide al tanden gewisseld.

Wanneer gaat de eerste tand eruit?

Niet iedereen weet dit misschien maar de eerste grote mensen tanden die je krijgt zijn niet de tanden die jouw eerste tand eruit duwen. De eerste grote mensen tanden zijn namelijk kiezen die achter de melkkiezen omhoog komen. Alhoewel je dit dus niet zo goed ziet, kan het wel zijn dat jouw kind daar erg last van heeft. Het opkomen van deze grote mensen kiezen gebeurd meestal in de leeftijd van 5 à 6 jaar. Bij mijn beide kinderen heb ik van het opkomen van die kiezen niets gemerkt. Het is dat onze tandarts tegen me zei dat mijn dochter al een aantal grote mensen kiezen had, anders had ik van niets geweten.

Het eerste melktandje wat verwisselt wordt door een grote mensen tand gebeurd doorgaans op de leeftijd van 6 à 7 jaar. Echter zijn mijn beide kinderen hier een uitzondering op. Zowel mijn dochter als onze zoon hadden op vijfjarige leeftijd al tanden gewisseld. Onze zoon is zelfs nog geen maand vijf en er zijn al twee tanden aan het doorkomen en hij is afgelopen week zijn eerste tand verloren.

eerste tand eruit

Hoe lang duurt het voor een losse tand eruit gaat?

Een losse tand valt vaak na een paar dagen en soms na een paar weken vanzelf uit. Het kan soms echter ook langer duren voordat de tand eruit gaat. Dat ligt er dan aan of er al een grote mensen tand onder of achter zit. Is dat niet het geval dan kan het zomaar zijn dat de tand heel lang een klein beetje los zit, maar er dus niet uit gaat. Dit is op dit moment het geval bij een van de snijtanden van onze dochter. Deze zit al heel erg lang los, maar wil er niet uit.

Zelf je losse tand eruit trekken?

Alhoewel het natuurlijk heel verleidelijk is om zelf die losse wiebeltand eruit te trekken, wordt dit door tandartsen sterk afgeraden. Melktanden hebben, ook als ze los zitten, een belangrijke functie als het gaat om praten en eten. Ook houden ze de ruimte vrij voor de blijvende tanden zodat deze goed kunnen doorkomen. Trek je een losse melktand er eerder dan nodig uit, dan kunnen andere tanden en kiezen verschuiven naar die vrijgekomen ruimte. En op die manier kunnen de blijvende tanden en kiezen niet goed doorkomen.

Van wiebeltand naar tandenfee

Bij onze zoon zijn de twee voorste onderste tanden los gaan zitten nadat hij van een goaltje afsprong. Hij kwam ongelukkig op zijn eigen knie terecht met zijn kaak en de twee tandjes kregen dus een flinke dreun. Nadat hij na een paar dagen nog steeds wiebelende tanden had én pijn zijn we ermee naar de tandarts gegaan. Deze heeft een echo gemaakt en hij zag dat de grote mensen tanden er al onder zaten. Deze wilden dus ook al doorkomen. Een paar dagen later was het dus ook al zover, de grote mensen tanden kwamen door en een van die twee wiebeltandjes ging zelfs zo hard wiebelen dat na het eten van een komkommer de eerste tand eruit was. Dit ging allemaal erg vlug en we zien nu dus ook de grote mensen tanden steeds meer naar buiten komen uit het tandvlees.

Normaal gesproken is het al belangrijk om goed de tanden te poetsen. Maar nu de twee grote mensen tanden doorkomen is het nog belangrijker om dit te doen. Deze twee grote mensen tanden hebben nog geen hard glazuur om zich heen en zijn dus extra kwetsbaar. Dus ondanks dat het gek is om een paar tand puntjes te poetsen: doe dit dus wel!

Lees ook: Dreumes drama: tanden poetsen!

Wat doe je met de melktandjes als ze eruit zijn?

Er zijn natuurlijk een aantal dingen die je kunt doen wanneer de wiebeltand er ook werkelijk uit is gevallen. Je kunt ze direct bewaren in een mooi bewaardoosje voor de tandjes. Je kunt het tandje onder het kussen laten leggen voor de tandenfee. Of je kunt het tandje in een sierraad verwerken, dat heb ik ook wel eens gehoord.

Onze dochter heeft het nooit over de tandenfee gehad dus haar tandjes hebben we meteen in een mooi glazen potje bewaard. Zij vindt dit zelf ook erg leuk en kijkt er regelmatig naar. Onze zoon riep echter zodra hij een wiebeltand had dat hij hem onder zijn kussen ging leggen voor de tandenfee. Zijn eerste tand viel uit op school dus de juf plakte hem op een heel leuk kaartje en deze legde hij dan ook NAAST zijn kussen neer. Eronder vond hij niet zo slim want dan kon de tandenfee hem niet vinden.

Wij hebben zelf meegespeeld in zijn fantasie en hebben hem €0,50 gegeven en zijn tandje in een glazen potje gedaan en die bij het muntje neergezet. Hij was onwijs blij en verrast en bedacht zich dat hij nu voortaan alle tanden in het potje kon doen. Missie geslaagd!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *