De beslissing om je kind zijn of haar eerste mobiele telefoon te geven is een spannende maar ook belangrijke stap voor ouders en kinderen. Want op welke leeftijd geef je jouw kind zijn of haar eerste mobiele telefoon? Wat voor een telefoon geef je dan? Een oude van jezelf of een nieuwe? En hoe zit het met het abonnement? Welke afspraken maak je? Ik help je op weg!
Inhoudsopgave
Op welke leeftijd een eerste mobiele telefoon?
De leeftijd waarop je jouw kind een mobiele telefoon geeft is heel verschillend. Als ouder bepaal je natuurlijk zelf wanneer je jouw kind zijn of haar eerste mobiele telefoon geeft. Sommige ouders geven hun kind met 8 of 9 jaar al een mobieltje mee zodat ze tijdens het buiten spelen bereikbaar zijn. Een ander geeft zijn of haar kind een gps horloge zodat ze op die manier hun kind altijd kunnen bereiken.
In principe heeft een basisschool kind nog geen mobiele telefoon nodig, op de middelbare school echter is het bijna een must. Veel scholen gebruiken namelijk een speciale app voor informatie over het rooster, toetsen en nog veel meer. Het is dus wel verstandig om je kind al voor de middelbare school wegwijs te maken met een mobiele telefoon. Op die manier leren ze er al mee omgaan en kun je ze ook al bewust maken van de regels en valkuilen.
In de praktijk zie je in ieder geval veel verschil. Zo heeft onze dochter van 9 (groep 6) wel een oude mobiel van haar vader waarmee ze thuis spelletjes kan spelen en filmpjes kan kijken. Maar ze mag hem niet mee buitenshuis nemen, er zit geen Whatsapp, Snapchat of Tiktok op en ze mag er dus niet mee op social media. Een aantal vriendinnen van haar mogen dit wel en alhoewel ze dit wellicht niet eerlijk vindt legt ze er zich wel bij neer. Vooralsnog is het ons idee om pas in groep 8 haar het eerste echte mobieltje te geven waar ze wel meer mee kan en mag.
Eerste mobiele telefoon voor je kinderen
Wanneer je besloten hebt om je kind een eerste mobiele telefoon te geven komt de volgende vraag. Want wat voor een telefoon geef je aan je kind? Er zijn talloze mogelijkheden wat betreft het geven van een smartphone aan je kind. Dus je kunt het ook zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.
Je oude telefoon doorgeven
Als je oude telefoon nog goed functioneert, kun je overwegen om deze aan je kind te geven om kosten te besparen. Het is echter belangrijk om te weten dat het besturingssysteem van oudere telefoons vaak niet meer wordt bijgewerkt, vooral bij Android-telefoons. Dit kan leiden tot problemen met de werking van apps en kan ook veiligheidsproblemen met zich meebrengen. Wil je de kosten toch drukken dan kun je wellicht beter gaan voor een goedkope mobiel.
Wij hebben nu nog een oude telefoon voor onze dochter, maar kiezen er later denk ik wel voor om te gaan voor een nieuwe telefoon. Dit omdat we het fijn vinden dat alles up to date is en het goed beveiligd is.
Goedkope of dure telefoon?
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat je al een kwalitatief goed toestel kunt vinden binnen het prijsbereik van €200 tot €300. Bij goedkopere toestellen is er vaak minder opslagruimte beschikbaar, meestal 16 of 32 GB, en de camera presteert doorgaans minder goed. Dit vormt echter geen belemmering voor beginners, dus kan ideaal zijn als eerste mobieltje voor jouw kind.
Abonnement of prepaid?
Heb je gekozen welke telefoon je voor je kind wilt dan rijst de volgende vraag. Welk abonnement kies je voor je kind? Of ga je toch liever voor prepaid? Vaak krijgen jonge kinderen eerst een prepaid simkaart, vooral omdat ze hun telefoon nog niet intensief gebruiken. En ze thuis vaak gebruik kunnen maken van wifi. Kiezen voor een prepaid kaart is een goede manier om onverwachte hoge kosten te vermijden en je kind te helpen begrijpen wat bellen en internetten eigenlijk kost. Je kunt afspraken maken over de hoeveelheid beltegoed die je kind krijgt, en als hij of zij meer nodig heeft, kan dit bijvoorbeeld van het zakgeld worden betaald.
Gaat je kind de telefoon echter intensiever gebruiken, bijvoorbeeld op de middelbare school, dan is een abonnement waarschijnlijk een betere keuze. De tarieven voor een abonnement zijn namelijk meestal lager. De meeste providers bieden tegenwoordig ook abonnementen aan die speciaal zijn ontworpen voor een jongere doelgroep.
Wie betaalt het?
Wanneer kinderen nog jong zijn en ook nog niet werken zie je vaak dat de ouders bijdragen aan de telefoonkosten. Je betaalt dan de abonnementskosten of geven maandelijks een vast bedrag voor beltegoed. Het is echter wel verstandig om hier duidelijke afspraken over te maken. Want wat als het prepaid tegoed sneller opraakt? Of als de kosten voor het abonnement onverwacht stijgt? Daarnaast is het ook slim om af te spreken wie de kosten draagt als de telefoon beschadigt is of kwijt is geraakt.
Tips voor het eerste mobieltje
Ben je zover om jouw kind zijn of haar eerste mobiele telefoon te geven? Dan heb ik hier nog een aantal handige tips.
- Installeer Family Link (Android) op de telefoon van je kind en op die van jezelf. Hiermee kun je bijhouden wat je kind doet op zijn of haar telefoon en je beheert de privacyinstellingen.
- Maak afspraken met je kind. Bijvoorbeeld wanneer het wel of niet de telefoon mag gebruiken. Denk hierbij aan geen mobiel in het verkeer, geen telefoon voor het slapen gaan, etc.
- Vertel je kind over de do’s en don’ts online. Zoals nooit je telefoonnummer en bankgegevens aan anderen geven, geen filmpjes en foto’s van anderen zonder toestemming online zetten, enzovoort.
1 reactie op “Eerste mobiele telefoon voor je kind? Handige tips!”
Reageren is niet mogelijk.