Eerste keer kinderkledingbeurs – mijn ervaring

Een paar weken terug ging ik voor het eerst naar een tweedehands kinderkledingbeurs. Aangezien ik normaal gesproken niet zo van de markten ben was ik er dus nog nooit geweest. Maar na een aantal enthousiaste verhalen gehoord te hebben besloot ik om het eens uit te proberen. De kledingkasten van de kinderen waren zo goed als leeg dus ze hadden ook echt nieuwe outfits nodig. Daarnaast had ik zelf wat kleding verkocht via Vinted en wat speelgoed via Marktplaats dus dat geld kon ik mooi gebruiken voor de kledingbeurs.

Wat is een kinderkledingbeurs?

Een kinderkledingbeurs is een plek waar je tweedehands kleding en accessoires kunt vinden. Hier zit meestal een vrijwilligersorganisatie achter, tenminste dat was bij ons. Mensen kunnen hun kleding verkopen door deze in te leveren inclusief verkoopnummer en prijskaartje. Meestal zijn er verschillende stands met kleding van verschillende merken en maten, waardoor je makkelijk iets kunt vinden wat bij je past. Er zijn ook vaak stands met vintage kleding, en soms zelfs met nieuwe kleding.

In dit geval stonden er allemaal rekken met alle kleding in dezelfde maat bij elkaar. Dat maakte het zoeken wel makkelijk, want je kunt dan naar de maat van jouw keuze gaan en alleen deze rek doorspitten. Ook werd er verschil gemaakt tussen jongens en meisjes, vooraan stonden alle rekken met meisjeskleding en achteraan alle rekken met jongenskleding.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarom ga ik naar een tweedehands kledingbeurs?

Er zijn verschillende redenen waarom ik naar de kledingbeurs wilde. Ten eerste omdat je op die manier leuke ‘nieuwe’ kleding kunt vinden. Daarnaast is het ook een goede manier om geld te besparen plus het is ook beter voor het milieu. Vaak beland kleding gewoon in het vuilnis terwijl iemand anders er wellicht nog wat aan heeft. Door op deze manier kleding een tweede leven te geven draag ik toch weer mijn steentje bij. Ik geef overigens toe dat het geld besparen voor mij nu wel het zwaarste weegt. Elke besparing die we nu kunnen doen helpt mee.

Mijn ervaring met de kinderkledingbeurs

De kinderkledingbeurs ging om 10.30 uur open en ik besloot om ervoor te zorgen dat ik zo’n 10 minuten eerder zou zijn, voor de zekerheid. Bij aankomst bleek dat ik niet de enige was die dit dacht, er stond namelijk al een flinke rij. Ik zag in die rij ook al een bekende, wat ik erg fijn vond want dat zorgt ervoor dat het taboe wat minder is. Ik ben niet de enige uit ons dorp die dit doet. Dat wist ik natuurlijk al, maar zo’n visuele bevestiging is altijd fijn. Toen de deuren open gingen, ging het vrij snel. De entree kostte €1 en ook het betalen ging allemaal heel snel. Voor ik het wist stond ik in de zaal waar alle kledingrekken stonden.

Ik voelde me enorm overweldigend omdat ik veel vrouwen als aasgieren op de kleding af zag gaan. Dus ik besloot snel een rondje te maken om te zien waar ik moest zijn en kwam al snel bij meisjeskleding maat 140 uit. Daar stond nog een bekende tussen de kleding te kijken. Ik geef toe dat ik het heel lastig vond om tussen de kleding te kijken, het voelde namelijk zo gehaast. Alsof ik snel moest zijn omdat anders de ‘goede’ items eruit waren. Ondanks dat gehaaste gevoel lukte het me toch om wat items er tussenuit te plukken. Doordat ik zag dat anderen de items in hun tas stopten om later na te kijken deed ik hetzelfde.

Eenmaal bij de jongenskleding vond ik dat er in de maat van Milo (104) niet zo veel was. Heel veel kleding zag er echt vaal en verwassen uit. Toch vond ik nog een hele mooie, zo goed als nieuwe, broek en een vestje voor hem. Nog even een rondje tussen het speelgoed, een laatste blik op de meisjeskleding werpen en ik kon gaan. Maar niet voordat ik er nog een broek voor Fay uit plukte. Zodra je de zaal verliet kwam je weer in een rij voor de kassa. Alle kleding werd zo neergelegd zodat de kassa dames goed de labels konden checken en uiteindelijk was ik dus iets minder dan €25 kwijt. Al met al vond ik het toch wel geslaagd. En ga ik binnenkort weer…

Hoeveel geld bespaar je op een tweedehands kledingbeurs?

Als je kijkt naar de prijzen van nieuwe kleding, dan lijkt het erop dat je veel geld kunt besparen door kleding te kopen op een tweedehandsbeurs. Maar hoeveel geld bespaar je eigenlijk? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Het ligt eraan wat je koopt, van welk merk het is en hoeveel je er nu voor betaald. De prijzen, zoals ik ze gezien heb, liggen doorgaans tussen de €1 en de €10 per kledingstuk op de kinderkledingbeurs.

Zo kocht ik voor Milo een broek van Indian Blue en deze koop je nieuw in de winkel voor zo’n €49,95. Op de kinderkledingbeurs betaalde ik er slechts €6 voor. De broek zag er echt als nieuw uit, dus ik vind dat zeker een koopje. Verder kocht ik ook voor Fay een broek van de WE fashion waar je normaal dus zo’n €23 voor betaald. Ik betaalde er nu €4 voor. In vergelijking met de broek van Milo is dat natuurlijk nog best veel, maar het is toch nog vrij weinig. Ook kocht ik een spijkerjasje van B.Nosy voor Fay en deze kosten normaal ook zo’n vijftig euro, nu betaalde ik slechts €4.

Het is overigens niet zo dat alle prijzen zoveel schelen. Ik heb ook een broek van de H&M gekocht waar je normaal ook niet zoveel voor betaald en die nu €3 kostte. Dus de prijsverschillen zijn niet altijd zo groot, maar het scheelt zeker wel. Natuurlijk zitten er ook items tussen die ze verkopen die helemaal niet zo mooi meer zijn. Maar als jij dat prima vindt en je er niet veel voor betaald is dat ook goed. Toch?! Ik heb zelf via Vinted bijvoorbeeld eens een pyjama gekocht die echt al wel vaal was. Maar ik betaalde er ook slechts €1,50 voor. Voor een pyjama vind ik dat ook helemaal niet erg.

Ben jij al eens naar een (tweedehands) kledingbeurs geweest?

6 reacties op “Eerste keer kinderkledingbeurs – mijn ervaring

Reageren is niet mogelijk.