Eerste dag thuis onderwijs

Ik geef toe.. ik kneep hem toch wel weer even hoor. De eerste lockdown met de kinderen thuis liep niet heel erg vlekkeloos en toen zat de dochter nog maar in de kleuterklas. Heel veel werk had ze nog niet. Ik vond het in die maanden vooral lastig om mijn eigen werkzaamheden op een lager pitje te zetten. Om mijn fijne werkschema opeens helemaal om te gooien. En ook al mijn live trainingen die ik gepland had staan om te gooien.

Dit keer heb ik alles online maar daarbij heb ik dus ook veel meer 1 op 1 klanten waarmee ik online sessies heb. Deze sessies stonden allemaal in de eerste weken van januari gepland maar heb ik sowieso een hoop moeten verzetten. Velen naar de avonden en sommige gesprekken heb ik zo gepland dat ik zeker weet dat mijn man thuis is.

Thuis onderwijs

Goed, thuis onderwijs. Wij kregen van de school van Fay al voor de vakantie een tas met alles mee naar huis. Rekenschriften, Veilig leren lezen boekjes, een schrijfschrift en een dictee schrift. Afgelopen weekend ontvingen we de planning voor deze week met daarin elke dag precies uitgelegd wat er gedaan moet worden en welke instructiefilmpjes erbij horen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Groep 3, de klas van mijn dochter, krijgt elke dag om half 9 instructie van de juf via Teams en om 10.30 uur weer. Er zijn daarnaast ook opgenomen instructiefilms via Youtube te vinden voor Veilig leren lezen. Daarnaast mogen de kinderen wanneer ze vragen hebben over hun werk dit via de chat aan de juf laten weten en dan krijgen ze hulp.

Eerste dag

Nadat ik zelf een korte/slechte nacht heb gehad en dus qua energie en vermoeidheid niet het langste lontje had was ik best angstig voor deze dag. Ook Milo had dus een slechte nacht dus ik zag de bui al hangen. Bleek dus helemaal nergens voor nodig. Milo sliep tot 9 uur dus tijdens de eerste Teams meeting was hij er niet bij en toen Fay verder ging met haar werk is hij lekker gaan kleuren en daarna gaan spelen.

Fay zelf had er ook erg veel zin in want ze had vandaag juf Eefje en dat is toch wel een van de favorieten. Verder had ze haar klasgenootjes gemist dus die wilde ze ook graag weer zien. Ik had alles al op volgorde klaargelegd en gezet op de laptop zodat ze meteen aan de slag kon na de instructie en de eerst rijtjes met sommen werden snel gemaakt.

Totdat ze ergens kwam wat ze niet helemaal snapte. Ze miste de visualisatie van het rekenrekje en maakte wat fouten. En daar zei ik dus wat van. Oeps. Fout nummer 1. Daarna probeerde ik haar uit te leggen hoe de sommen werkten. Oeps. Fout nummer 2. Dus ik besloot na een hoop tranen en geschreeuw de juf in te schakelen. Oeps. Fout nummer 3 want nu werd de dochter nog bozer. Gelukkig kalmeerde ze direct toen ze de juf zag en kreeg de juf haar zonder al te veel moeite uitgelegd wat ik ook had uitgelegd.

Vanaf dat moment ging eigenlijk alles weer helemaal goed. De instructie van veilig leren lezen was simpel, ik mocht zelfs af en toe iets voordoen of helpen. Maar ja, lezen vindt ze dan ook het leukste wat er is. Ook het schrijven daarna ging goed en toen was het alweer tijd voor weer een instructie. Dit keer letterbingo en cijferbingo. Met de hele klas. Leuk joh!

Al met al was het een goede ochtend. Wat opstartprobleempjes qua communicatie tussen moeder en dochter maar dat hoort erbij. Die middag zijn we ook lekker naar buiten gegaan en heb ik zelfs nog even kunnen werken aan wat gifjes voor een klant. Hopelijk blijft de rest van de week ook zo gaan!

1 reactie op “Eerste dag thuis onderwijs

Reageren is niet mogelijk.