De eerste asperges van het seizoen

Afgelopen weekend heb ik de eerste asperges van het seizoen gegeten. Ze zijn nog niet echt op veel plekken verkrijgbaar en daarom was het ook zo’n luxe dat ik er, samen met mijn vader, al van heb kunnen smullen. Het echte seizoen start pas over een paar weken, omdat het aanbod dan een stuk groter is en de asperges dus ook een stuk betaalbaarder zijn dan nu. Ze noemen het dan ook niet voor niets ‘het witte goud’. Al zou ik het ook geloven als je zou zeggen dat ze deze naam gekregen hebben omdat ze gewoon zo ontzettend lekker en daarom kostbaar zijn. 

De eerste asperges

Een week eerder zag ik op de Facebookpagina van De Heidehof een leuke post voorbij komen. Ze organiseerden een aspergesavond waarbij je een vier-gangen menu kon krijgen in het teken van asperges. Wat voor een menu dat zou zijn was een verrassing, het enige waar je zeker van was waren de asperges. Aangezien mijn man er niet van houdt en mijn moeder ook niet besloten mijn vader en ik om erheen te gaan. Ook wel weer leuk zo’n vader dochter uitje.

De eigenaresse vertelde ons dat de asperges die er nu zijn echt enorm prijzig zijn, maar dat ze het gewoon erg leuk vonden om als een van de eersten er iets mee te doen. Vandaar het leuke asperges verrassingsmenu. Nou en we kunnen wel stellen dat deze avond geslaagd was! De asperges zelf waren echt verrukkelijk, maar sowieso het hele menu was een welkome verrassing. Aangezien mijn vader en ik hadden afgesproken om de telefoons thuis te laten kon ik geen foto’s maken, maar ik kan jullie wel vertellen wat voor lekkers we gegeten hebben.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het 4-gangen verrassingsmenu

Bij het menu werd een echte aspergewijn geserveerd, namelijk Pinot Grigio. Deze wijn kende ik al, maar omdat het een echte droge wijn is drink ik het eigenlijk vrijwel nooit. Maar we besloten er nu toch een glaasje van te nemen omdat het nu eenmaal bij de asperges past. Als voorgerecht kregen we een trio van zalm. Dit hield in: een zalmtaartje, een rolletje zalm met crème en gerookte zalm. Dit alles omringt met kleine stukjes witte asperges. Nou ik kan je zeggen, zalm en asperges is echt een perfecte combinatie! Ik ga dit zeker onthouden voor mezelf.

Als tussengerecht kregen we een cappuccino van groene asperges. Dit is soep maar dan net wat anders. Ik dacht overigens altijd dat groene asperges gewoon de minder rijpe variant van de witte asperges waren haha. Hoe dom kun je eigenlijk zijn. De groene asperges zijn gewoon een heel eigen soort. Maar deze cappuccino beviel me heel goed, dus ik zal ook eens groene asperges gaan kopen. Naar het hoofdgerecht waren we beide heel benieuwd. We hadden wel een bepaalde verwachting, want vorig jaar serveerden zij als hoofdgerecht asperges in ham. Erg lekker natuurlijk, maar stiekem hoopten we nu op wat anders. En dat kregen we! Het hoofdgerecht waren heerlijke asperges met daarbovenop vier lamskoteletjes op een provinciaalse manier bereid. Mensen die mij goed kennen weten dat ik dol ben op lamskoteletjes dus mijn avond kon niet meer stuk! Uiteraard kregen we er ook nog frietjes bij geserveerd en een salade.

fillet-736465_1280
Bron: Pixabay.com

En dan als laatste het dessert. Ik weet niet of jou het lukt, maar ik kon me echt niets voorstellen bij een dessert met asperges. Nu schijnt dat je asperge-ijs kunt maken, maar of dat nou zo lekker is? Dus ook hier waren we enorm nieuwsgierig naar. Toen het dessert voor ons neer werd gezet en verteld werd wat het was hadden we nog onze bedenkingen, maar ook dit was heerlijk. We kregen namelijk gemarineerde aardbeien, met een toefje slagroom en een bolletje vanille-ijs. En daarbij uiteraard asperges die gekarameliseerd waren. Zeker niet slecht, al had ik het dus zelf zo nooit bedacht!

De conclusie

Onze conclusie is dus overduidelijk: dit gaat weer een heerlijk asperge seizoen worden! Ik ben ook enorm geïnspireerd nu en kan niet wachten tot het witte goud een goede prijs heeft zodat ik zelf aan de slag kan gaan met deze heerlijke groente. Ik koop ze lekker bij ons in het dorp bij een boer, dat is dan wel het voordeel van in een dorp wonen. Dit soort lekkernijen zijn zowat om de hoek verkrijgbaar.

Lust jij asperges? En heb je ze al gegeten dit jaar?

22 reacties op “De eerste asperges van het seizoen

Reageren is niet mogelijk.