De eerste asperges van het seizoen

asparagus-823785_1280

Afgelopen weekend heb ik de eerste asperges van het seizoen gegeten. Ze zijn nog niet echt op veel plekken verkrijgbaar en daarom was het ook zo’n luxe dat ik er, samen met mijn vader, al van heb kunnen smullen. Het echte seizoen start pas over een paar weken, omdat het aanbod dan een stuk groter is en de asperges dus ook een stuk betaalbaarder zijn dan nu. Ze noemen het dan ook niet voor niets ‘het witte goud’. Al zou ik het ook geloven als je zou zeggen dat ze deze naam gekregen hebben omdat ze gewoon zo ontzettend lekker en daarom kostbaar zijn. 

De eerste asperges

Een week eerder zag ik op de Facebookpagina van De Heidehof een leuke post voorbij komen. Ze organiseerden een aspergesavond waarbij je een vier-gangen menu kon krijgen in het teken van asperges. Wat voor een menu dat zou zijn was een verrassing, het enige waar je zeker van was waren de asperges. Aangezien mijn man er niet van houdt en mijn moeder ook niet besloten mijn vader en ik om erheen te gaan. Ook wel weer leuk zo’n vader dochter uitje.

De eigenaresse vertelde ons dat de asperges die er nu zijn echt enorm prijzig zijn, maar dat ze het gewoon erg leuk vonden om als een van de eersten er iets mee te doen. Vandaar het leuke asperges verrassingsmenu. Nou en we kunnen wel stellen dat deze avond geslaagd was! De asperges zelf waren echt verrukkelijk, maar sowieso het hele menu was een welkome verrassing. Aangezien mijn vader en ik hadden afgesproken om de telefoons thuis te laten kon ik geen foto’s maken, maar ik kan jullie wel vertellen wat voor lekkers we gegeten hebben.

Het 4-gangen verrassingsmenu

Bij het menu werd een echte aspergewijn geserveerd, namelijk Pinot Grigio. Deze wijn kende ik al, maar omdat het een echte droge wijn is drink ik het eigenlijk vrijwel nooit. Maar we besloten er nu toch een glaasje van te nemen omdat het nu eenmaal bij de asperges past. Als voorgerecht kregen we een trio van zalm. Dit hield in: een zalmtaartje, een rolletje zalm met crème en gerookte zalm. Dit alles omringt met kleine stukjes witte asperges. Nou ik kan je zeggen, zalm en asperges is echt een perfecte combinatie! Ik ga dit zeker onthouden voor mezelf.

Als tussengerecht kregen we een cappuccino van groene asperges. Dit is soep maar dan net wat anders. Ik dacht overigens altijd dat groene asperges gewoon de minder rijpe variant van de witte asperges waren haha. Hoe dom kun je eigenlijk zijn. De groene asperges zijn gewoon een heel eigen soort. Maar deze cappuccino beviel me heel goed, dus ik zal ook eens groene asperges gaan kopen. Naar het hoofdgerecht waren we beide heel benieuwd. We hadden wel een bepaalde verwachting, want vorig jaar serveerden zij als hoofdgerecht asperges in ham. Erg lekker natuurlijk, maar stiekem hoopten we nu op wat anders. En dat kregen we! Het hoofdgerecht waren heerlijke asperges met daarbovenop vier lamskoteletjes op een provinciaalse manier bereid. Mensen die mij goed kennen weten dat ik dol ben op lamskoteletjes dus mijn avond kon niet meer stuk! Uiteraard kregen we er ook nog frietjes bij geserveerd en een salade.

fillet-736465_1280

Bron: Pixabay.com

En dan als laatste het dessert. Ik weet niet of jou het lukt, maar ik kon me echt niets voorstellen bij een dessert met asperges. Nu schijnt dat je asperge-ijs kunt maken, maar of dat nou zo lekker is? Dus ook hier waren we enorm nieuwsgierig naar. Toen het dessert voor ons neer werd gezet en verteld werd wat het was hadden we nog onze bedenkingen, maar ook dit was heerlijk. We kregen namelijk gemarineerde aardbeien, met een toefje slagroom en een bolletje vanille-ijs. En daarbij uiteraard asperges die gekarameliseerd waren. Zeker niet slecht, al had ik het dus zelf zo nooit bedacht!

De conclusie

Onze conclusie is dus overduidelijk: dit gaat weer een heerlijk asperge seizoen worden! Ik ben ook enorm geïnspireerd nu en kan niet wachten tot het witte goud een goede prijs heeft zodat ik zelf aan de slag kan gaan met deze heerlijke groente. Ik koop ze lekker bij ons in het dorp bij een boer, dat is dan wel het voordeel van in een dorp wonen. Dit soort lekkernijen zijn zowat om de hoek verkrijgbaar.

Lust jij asperges? En heb je ze al gegeten dit jaar?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

22 reacties

 1. simpel, met een snufje liefde op 6 april 2016 om 06:24

  lekker! Ik lust ze wel graag maar eet ze eigenlijk bijna nooit. Dit jaar heb ik ze ook nog niet gegeten.

 2. Tineke op 6 april 2016 om 07:32

  Ik ben hier gek op, helaas lust mijn vriend ze niet en eten wij ze nooit.
  Liefs

  • Nicole op 7 april 2016 om 07:01

   Mijn man ook niet helaas, maar ga ze dit jaar toch maken voor mezelf!

 3. demallemolenmoeder op 6 april 2016 om 07:49

  Ik vind ze lekker maar helaas manlief niet. Hier wordt het daarom.dus niet vaak gegeten.

 4. Bregje op 6 april 2016 om 08:03

  Oh dat klinkt heerlijk!! Ik eet ze meestal 1 of 2 keer per jaar, dan heb ik er weer genoeg van! Ik vind ze ook heerlijk met oude brokkelkaas en truffelolie!

  • Nicole op 7 april 2016 om 07:01

   Dat zal ik eens een keer proberen 🙂

 5. MARIJKE op 6 april 2016 om 08:09

  Wat leuk zo’n verassingsmenu! Ik eet bijna nooit asperges maar mijn schoonmoeder is er ook gek op!

 6. Nicole op 6 april 2016 om 08:10

  Haha ik lust dus absoluut geen asperges!

 7. Karen op 6 april 2016 om 09:10

  Ik ben dol op asperges! En ze zijn ook nog eens goed voor de lijn. Zolang je er niet mega veel aardappel en botersaus bij gaat eten 😉

  • Nicole op 7 april 2016 om 07:07

   Haha nee ik houd sowieso niet van aardappel en die botersaus ook niet.. Scheelt weer!

 8. Charlotte op 6 april 2016 om 09:25

  Wij hebben ze ook weer! Ik heb ze zelf nog niet gehad trouwens…

 9. Nathalie op 6 april 2016 om 10:02

  Ik vind alleen aspergesoep lekker.

 10. Mich op 6 april 2016 om 10:49

  Ik vind asperges heerlijk. Had gehoord dat ze er weer waren maar vond ze gisteren inderdaad nog gruwelijk duur dus ik wacht nog even.

 11. Webkim op 6 april 2016 om 10:51

  Heer-lijk! Klassiek, met krieltjes, een plakje ham en een eitje. Soep van de schillen. En pasta met asperges of aspergerisotto: ik eet het allemaal zó graag!
  Wij aten ze afgelopen week ook al, van de boer, maar ze komen nog niet van de koude grond hoor. Als je nu verse asperges koopt komen ze uit een warmtetunnel, daar wordt warme lucht doorheen geblazen. Dat wordt verwarmd met gas en daarom zijn ze nu nog enorm prijzig.

  • Nicole op 6 april 2016 om 11:17

   Van wat ik weet komen ze bij De Brandevoortse Hoeve (zie Charlotte, aukjeswereld) ook al uit de grond. Of de asperges van ons 4 gangen menu uit de grond kwamen weet ik niet 😀 Aspergerisotto heb ik nog nooit geprobeerd, ben wel benieuwd!

 12. ~ Inge ~ op 6 april 2016 om 11:43

  Eergisteren heb ik ze gegeten…2 kg Asperges geschild en hebben we met z’n 4en opgegeten, heerlijk!

 13. Mama van Dijk op 6 april 2016 om 15:16

  Oh wat erg! Het ziet er zo lekker uit en klinkt zo goed als ik dit lees maar guess what! Nog nooit gegeten! Misschien toch maar eens proberen! haha

  • Nicole op 7 april 2016 om 07:08

   Ja echt doen en dan niet uit een potje want die zijn echt anders..

 14. Hanna op 6 april 2016 om 23:23

  Ik vind asperges ook echt heerlijk! Kan niet wachten totdat ze betaalbaar in de winkel liggen.

 15. Jenn op 7 april 2016 om 13:44

  Dat klinkt goed, leuk ook met zo’n menu! Ik ben gek op asperges, maar we eten ze niet zo vaak omdat ze alsnog best duur zijn. Vanmiddag hadden ze verse aspergesoep op het werk, had ik me de hele week op verheugd, maar het leek wel of iemand de pepermolen in de pan had laten vallen en de helft van de asperges was gewoon niet gaar, dat was zo’n tegenvaller!

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje