Een nieuw schooljaar: vergeet dit niet!

niet vergeten nieuw schooljaar

De meeste scholen zijn al begonnen, alleen in het zuiden van het land nog niet. Mijn kinderen hebben op dit moment dus nog vakantie. Iets wat ze heel leuk vinden, maar stiekem kijken ze ook wel weer uit naar school. Fijn met alle vriendjes en vriendinnetjes spelen, weer terug in een ritme en nieuwe dingen leren. Zelf vind ik het ook wel weer fijn want na zes weken ben ik ook wel weer toe aan meer werk-tijd, maar ook meer tijd voor mezelf. Dingen op mijn eigen tempo doen en weer opladen op de manieren die het beste voor mij werken.

Bij een nieuw schooljaar zie je de blogs en tips ook weer voorbij vliegen over hoe je zo’n start van een nieuw schooljaar het beste kunt aanpakken. Wat mag je nou niet vergeten en hoe zorg je ervoor dat alles in kannen en kruiken is? En dit is dus ook zo’n blog, maar eigenlijk ook weer niet.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Jaa ik geef toe dat een goede voorbereiding het halve werk is. Zo zijn er een aantal dingen die handig zijn om te doen voordat de eerste schooldag aanbreekt. Denk bijvoorbeeld aan:

Bol AlgemeenBol Algemeen
  • De gymschoenen controleren, passen ze nog wel?
  • De gymkleding controleren, zit alles nog goed?
  • Hoe zit het met de broodtrommels en bekers? Alles nog heel? Staan de namen er op?
  • Hetzelfde geldt voor de fruitbakjes, die verdwijnen hier regelmatig dus controleer of je er voldoende hebt.
  • Zijn er andere spullen die de eerste schooldag mee moeten? Onze dochter deed mee met vakantie lezen en heeft een poster meegekregen waar ze stickers op moest plakken als ze een boek uit had gelezen. Deze moet ook weer mee terug naar school. Net als een bepaald schriftje. Plus onze zoon moet zijn portfolio weer terug mee naar school. Die moet ik nog even zoeken dus.
  • Check ook even de schooltassen zelf, is alles nog heel en schoon?

Verder is het voor die eerste week ook handig dat je van te voren al goed kijkt naar alle andere activiteiten en afspraken. Vaak beginnen de sportclubs weer, zwemles, zijn er misschien afspraken bij de tandarts of andere dingen waar je heen moet. Wanneer je van te voren al goed kijkt naar alle dagen en tijden dan ben je in ieder geval goed voorbereid. Misschien is er ook wel een infoavond van school of een andere schoolactiviteit waarbij jouw aanwezigheid wordt verwacht. Zet alles in een planning en je voorkomt al een hoop last minute stress momenten.

Lees ook: Een lapbook maken voor school – tips en voorbeelden

Vergeet dit niet de eerste schooldag!

Er is echter iets wat je vooral niet mag vergeten. Of je nu de avond van te voren alle broodtrommels al klaar hebt staan, de kleding klaar hebt gelegd en alles tot op de puntjes is voorbereid, soms lopen dingen gewoon anders. Je slaapt niet goed, de kinderen slapen niet goed, de auto start niet, de fiets heeft een platte band, noem het maar op. Het kan gewoon gebeuren dat de dingen toch anders lopen dan je had gepland. Dat hoeven overigens niet altijd vervelende dingen te zijn, soms loopt het anders dan je had verwacht.

Het belangrijkste is daarom ook gewoon dat je het loslaat. De kinderen, de strakke planning, je picture perfect plaatje wat in je hoofd zit hoe die eerste schooldag hoort te gaan, alles. Vergeet niet gewoon door te ademen, van de kleine dingen te genieten en bedenk je ‘het is maar een dag’. Hoe bijzonder of speciaal zo’n dag ook voor je voelt, het is eigenlijk een dag net zoals alle andere. En na die eerste schooldag komt een tweede. En een derde, en een vierde, en… Je hebt elke dag, wat zeg ik, elke minuut opnieuw de kans om er samen iets moois van te maken. En weet je, perfectie bestaat niet. Ook de perfecte moeder niet, ook al lijkt het soms bij anderen alles van een leien dakje te gaan. Dus al vergeet je wel iets, kan gebeuren. Volgende keer beter!