Een lapbook maken voor school – tips en voorbeelden

Vroeger toen ik jong was… (auw dat doet pijn, haha), moesten we op school wel eens een boekbespreking doen of een spreekbeurt houden. Dat ging er allemaal vrij simpel aan toe. Bij de boekbespreking nam je gewoon je boek mee en vertelde je erover en bij een spreekbeurt had je soms nog wat plaatjes en spullen bij.

Tegenwoordig gaat dat heel anders. Onze dochter heeft al diverse boekbesprekingen gehouden, waaronder in de vorm van een boekendoos. En onlangs gaf ze een soort spreekbeurt maar dan in de vorm van een lapbook. Toen ik die term voor het eerst hoorde had ik geen idee wat het was. Inmiddels wel en daarom leek het me leuk om er een blog over te schrijven.

Wat is een lapbook?

Voor iedereen die, net als ik eerst, geen idee heeft wat een lapbook is hier een korte uitleg. Een lapbook is eigenlijk een zelfgemaakt boek(je) die in de schoot van het kind (of de volwassene) past. Net zoals een laptop. Vandaar de benaming lapbook. Een lapbook kan gemaakt worden voor elk onderwerp. Bijvoorbeeld voor een onderzoek, een werkstuk, project, een boekbespreking of in het geval van onze dochter een spreekbeurt.

Lees ook: Dyslexie op de basisschool: 6 tips om je kind te helpen met leren

Er is dan ook geen foute manier om te ‘lapboeken’, want het gaat er juist om dat het een originele creatie is wat tegemoet komt aan de verschillende leerstijlen van de ontwerpers. Je kunt op je lapbook allerlei vormen van creativiteit gebruiken. Denk aan tekeningen, verhalen, chronologische info, diagrammen, mini-boekjes en noem maar op. Het is echt een hele mooie manier om te werken aan inhoud en daarbij vaardigheden zoals onderzoeken, plannen, structureren, presenteren en evalueren te ontwikkelen.

In en op een lapbook wordt gewerkt met diverse kleuren, beelden, woorden en stijlen. Op die manier worden dan ook de beide hersenhelften aangesproken en dat is weer heel bevordelijk voor het leren. Daarnaast is het gewoon echt leuk om een lapbook te maken, tenminste dat vond onze dochter. En als je iets leuk vindt, onthoud je het ook beter!

Verschillende soorten lapbooks

Je kunt een lapbook op verschillende manieren maken. Je kunt het zo groot en zo klein maken als je wilt, zolang het maar ‘in je schoot’ past. Je kunt er een boekvorm van maken, dan vouw je gewoon een groot blad dubbel. Maar je kunt het ook in een hele andere vorm uitvouwen. Gaat jouw werkstuk of spreekbeurt bijvoorbeeld over de vier seizoenen dan is het juist leuk als je vier ‘helften’ hebt waar je op elke ‘helft’ een seizoen bespreekt.

hoe maak je een lapbook

Ook heb ik lapbooks (via youtube en google) voorbij zien komen waar ze een papieren zak gebruikten in de lapbook zelf, maar ook waar je aan beide kanten het papier openvouwt. Ook via Pinterest kunt je echt heel veel verschillende ideeën op doen zowel voor de lapbook zelf als voor alle vouwsels die je in en op een lapbook kunt plakken. Er zijn zoveel leuke mogelijkheden.

De lapbook van Fay

Onze dochter Fay vond het echt geweldig om aan de slag te gaan met een lapbook. Het was in het begin even onwennig, maar zodra ze ermee bezig ging begon ze het steeds leuker te vinden. Voordat je echt aan de slag gaat is het belangrijk om een goed onderwerp te vinden en om alvast voor jezelf op te schrijven welke dingen je eigenlijk allemaal wilt gaan vertellen. Dit kun je dan in verschillende categorieën stoppen.

Zo wilde Fay het graag hebben over onze eigen honden, golden retrievers Lucky & Max. Ze wilde vertellen over het feit dat ze halfbroertjes zijn en hoe kun je dat beter uitleggen dan met een kleine stamboom. Ook wilde ze vertellen over de puppytijd, over bepaalde basis dingen zoals wat ze eten en dergelijke en ze had nog een aantal leuke weetjes over de honden. Daarna is ze, samen met mij, gaan nadenken op welke manier ze dit in de lapbook wilde vormgeven.

voorbeeld lapbook nederlands

Met behulp van foto’s heeft ze laten zien dat onze honden allebei dezelfde moeder hebben en een andere vader. Door er namen en jaartallen bij te zetten kon ze het voor zichzelf beter onthouden en dit was dan ook een fijn hulpmiddel tijdens de spreekbeurt. Omdat ze natuurlijk veel over haar eigen honden weet en over de mama en papa’s kon ze er ook wat uitgebreider over vertellen zonder van een blaadje te lezen.

Daarna was de puppytijd aan de beurt. Ze besloot om een boekje te maken en op elke bladzijde iets op te schrijven over de ontwikkeling. Denk hierbij aan het openen van de oogjes en het moment waarop de pups bij hun moeder weg mogen. Ook leek het haar leuk om raadsels te bedenken en daar vouwde ze twee envelopjes voor zodat ze daar het briefje met het raadsel in kon stoppen. In het groene vierkantje zit in elke hoek een weetje over de verzorging. Hoevaak ze wandelen, wat ze eten en wanneer ze geborsteld worden. De wist je datjes heeft ze leuk ‘verstopt’ onder een aantal ‘slierten’. Als je goed telt dan zie je dat ze acht weetjes had over de honden.

lapbook maken als spreekbeurt

Heeft jouw kind al eens een lapbook gemaakt?