Eén jaar ondernemer: hoe is dat eerste jaar bevallen?

Wauw! Vandaag sta ik gewoon een jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Alhoewel ik op 25 september 2017 bij de KvK zat om me in te schrijven is het pas sinds 1 oktober 2017 officieel. Dus ik ben vandaag gewoon alweer één jaar ondernemer. Ze zeggen wel eens dat je minimaal een jaar nodig hebt om erin te komen. En ik vertel je hoe voor mij dat eerste jaar is geweest. 

Een jaar geleden..

Een jaar geleden ging ik vol enthousiasme, naast een parttime baan, aan de slag als Virtual Assistant. Ik had er eigenlijk weinig echt over nagedacht, maar noemde mezelf zo omdat het er wel een beetje bij paste. Ik wilde de meeste taken die ik bij mijn baan uitvoerde ook gaan uitvoeren voor anderen. Ik had al direct een klus via mijn broertje en daarna kwamen er nog een aantal andere leuke klussen aan.

Maar wat echt heel goed begon te lopen waren de opdrachten voor mijn persoonlijke blog. Deze blog dus.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Mijn eerste kwartaal als ondernemer

Het vierde kwartaal van 2017 was mijn eerste kwartaal als ondernemer en wauw wat ging het goed! Ik had niet zoveel klussen als VA maar dat maakte niet uit want ik had eigenlijk alleen maar tijd voor mijn blog. Het leek wel alsof de opdrachtgevers gewacht hadden op mijn inschrijving want vanaf dat moment vonden ze mij opeens. Ik kreeg de een na de andere aanvraag en werd zelfs gevraagd om (betaald) op een een event aanwezig te zijn. Hoe gaaf is dat?!

Het besluit om er fulltime voor te gaan

In de eerste maanden ging het dus heel goed, maar dan vooral met deze blog. De andere opdrachten stierven een langzame dood en dat is achteraf ook niet zo gek. Want ik deed er verder niks mee. Omdat ik me veel meer wilde richten op mijn bedrijf en ik het steeds lastiger vond te combineren met mijn parttime baan besloot ik om die baan op te zeggen. Het eerste kwartaal van 2018 liep qua opdrachten niet zo goed, alhoewel maart echt weer een goede maand was.

En toch nam ik dus dat besluit. Want ik wilde gewoon een succes maken van mijn bedrijf. En dat kon alleen door er volledig mijn focus op te leggen. En dat wierp in eerste instantie ook zeker zijn vruchten af.. Voor mijn blog. En dat terwijl mijn blog eigenlijk vooral voor ‘erbij’ zou zijn. En mijn bedrijf als VA zou mijn hoofdinkomen moeten worden.

Starten met een coachingtraject

Hoe het allemaal precies is gelopen weet ik niet, maar begin mei had ik een videocall met Kim Buining. Zij is businesscoach al kende ik haar in eerste instantie als blogger. Ik had haar in januari ontmoet op het event in Groningen wat zij had georganiseerd en sindsdien was ik haar weer gaan volgen. Met Kim voelde ik een enorme klik en dat merkte ik tijdens dat gesprek ook weer. Ik was ontzettend zoekende in hoe nu verder want ik merkte gewoon dat het zo niet ging.

Mijn focus lag volledig bij mijn blog en dat was helemaal niet wat ik wilde. Het is super tof dat ik een inkomen kan halen uit mijn blog. Er zit namelijk al meer dan vijf jaar bloed zweet en tranen in. Maar ik wilde eigenlijk iets anders. Ik wilde ondernemers helpen met hun eigen bedrijf. Door hen te ontzorgen wat betreft bepaalde taken. Kim biedt coachingtrajecten aan en na dat gesprek met haar voelde ik in alles dat ik met haar in zee wilde. Nee dat ik met haar in zee MOEST gaan. Want wilde ik echt iets van mijn bedrijf maken dan moest ik actie ondernemen. Dus dat deed ik.

Van juli tot en met september

Het coachingtraject bestond uit 1 op 1 coaching van drie maanden lang, plus ik mocht ook mee doen in het groepstraject die in dezelfde periode was. Dit was een traject gericht op het halen van klanten uit social media. Samen met Kim (en de andere deelnemers) ben ik echt gaan kijken naar wat ik wil. Voor wie ik dit wil en waarom. Hierdoor kreeg ik veel meer een beeld van mijn bedrijf, veel meer focus erop en kon ik ook veel beter naar buiten treden.

Ik ging all in! Legde focus op mijn expertise. Maakte een nieuw Instagram kanaal aan en legde daar vrijwel al mijn focus op. Ik moest zichtbaar worden. En al is dat een woord waar menigeen kriebels van krijgt, het werkt wel.

Hoe is het eerste jaar bevallen?

Inmiddels is het coachingtraject afgelopen en start ik alweer met een aantal andere nieuwe trajecten. Zo start ik met het traject “Dichterbij dan je denkt” van Dagmar Valerie en ik heb het online programma van Rosanne Raubun gekocht. Zij gaat me ook helpen met iets heel tofs.

Als ik dan terug kijk naar het afgelopen jaar heb ik gemengde gevoelens. Aan de ene kant vind ik het zonde dat ik niet direct focus had voor mijn bedrijf. Maar aan de andere kant heb ik dit proces gewoon zo door moeten maken. Het is voor mij nodig geweest om eerst maar wat aan te rommelen. Een jaar geleden was ik ook nog niet klaar geweest om te investeren in mezelf. Terwijl ik het mezelf nu wel waard vind en gewoon weet dat het ook allemaal waard is.

Ik kan dus oprecht zeggen dat het afgelopen jaar me heel goed bevallen is. Wat een mooi eerste jaar als ondernemer. Ik heb ontzettend veel geleerd en ben blij met alle stappen die ik heb genomen. Wil je weten welke lessen ik precies heb geleerd? Op mijn website NicoleAdelaars.nl vind je een artikel over mijn geleerde lessen.

8 reacties op “Eén jaar ondernemer: hoe is dat eerste jaar bevallen?

  • Interessant. Hier duurde het ook wel even voor ik iets meer focus vond en nog steeds zit ik in een bepaald traject. Maar wat je zegt, ook dat hoort erbij. Van dit soort lessen word je alleen maar sterker en meer ervaren. Rome was ook niet in een dag gebouwd!

  • Nicole, ik denk dat je heel veel hebt geleerd in een jaar tijd. Ondernemer zijn is iets wat je dient te leren en niet vanzelf gaat. Hier nu met al iets langer een inschrijving nog steeds die maandelijkse en jaarlijkse lessen en het bijstellen van wat ik wil en wat kan. De onverwachte (maar zeer welkome) zwangerschap heeft hier weer voor de nodige roering gezorgd. Ik had daarvoor duidelijk wat ik wilde, maar nu is mijn toekomst toch weer heel anders (en ook mooi en uitdagend), maar zo blijf je bezig met jezelf aanpassen aan situaties die je tegenkomt. Ik ben benieuwd hoe je het komende winterseizoen zal ervaren en dan vooral de combinatie van drukte op de blog en je zakelijke wens om vooral je focus naar VA te leggen. Heel veel succes!

  • Als eerst gefeliciteerd met je eerste jaar als ondernemer, dat is ook niet niks en waarschijnlijk moest het zo lopen, zodat je nu weet wat je echt wilt doen en waar je de focus op wilt leggen.

  • Gefeliciteerd met je eerste jaar als ondernemer! Ondernemer zijn is gewoon continu leren. Dit was ook gewoon een groot leermoment. Ik ben pas 2 maanden bezig, al voelt het veel langer en leer nog elke dag weer nieuwe dingen. Wat ik wil en hoe ik het wil en denk over van alles en nog wat na. Gelukkig heb je je koers nu veranderd in wat je eigenlijk voor ogen had.

Reageren is niet mogelijk.