Een goede spijkerbroek, voor minder

Heb je een mooie, perfect zittende spijkerbroek in de kast liggen, dan kun je daar outfit-technisch alle kanten mee op. Maar het aanschaffen van zo’n jeans kan aardig wat kosten; vooral als je voor een merkjeans kiest. Lastig wanneer je een wat kleiner budget hebt of wanneer je, zoals ik, je geld eigenlijk liever uitgeeft aan kleding voor de kids.? Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je kunt voorkomen dat een spijkerbroek een dure investering wordt.

Met korting

Misschien wel de meest voor de hand liggende manier om jezelf relatief goedkoop van goede spijkerbroeken te voorzien: koop ze met korting. Dat kan natuurlijk in de reguliere sale, maar ook via speciale acties zoals die van Zalando Lounge. Zalando Lounge is een soort online shopping club, die leden flinke kortingen (tot 75%) op kleding, schoenen en accessoires biedt. Elke dag staan er nieuwe, tijdelijke acties online en er is ook een aparte pagina voor jeans. Verder organiseren winkelketens soms campagnes in het kader van recycling, waarbij het inleveren van een oude spijkerbroek je korting op een nieuw exemplaar oplevert.

Leasen of lenen

Een spijkerbroek leasen? Het klinkt misschien gek, maar het kan. Mud Jeans is een Nederlands merk, dat werkt volgens de principes van de circulaire economie en dat je de mogelijkheid biedt om voor 7,50 euro per maand een spijkerbroek te leasen. Na een jaar heb je de keuze: je houdt de broek, je ruilt hem in voor een nieuw exemplaar of je levert hem in en ontvangt een kortingsbon. Ook bij LENA the fashion library kun je terecht voor het lenen van een spijkerbroek. Behalve een winkel, is LENA een soort bibliotheek en kun je er uiteenlopende kledingstukken lenen; zowel met een abonnement als eenmalig. Een andere Nederlandse kledingbibliotheek is Bij Priester in Den Haag, Het lenen van een jeans zal niet voor iedereen voordeliger zijn, maar het is in ieder geval een duurzame optie.

Als nieuw

Misschien heb je al een spijkerbroek die je als gegoten zit, maar heeft het vele dragen ervoor gezorgd dat de broek stuk is gegaan of vaal is geworden. Dit hoeft echter geen reden te zijn om hem weg te doen. Er zijn verschillende manieren waarop je een oude jeans nieuw leven in kunt blazen. Is de kleur teveel vervaagd naar jouw smaak? Het merk Dylon heeft machinewasverf, waarmee je de kleur in een handomdraai opfrist; je hoeft de verf enkel, samen met je spijkerbroek, in de wasmachine te gooien. Gaten en scheuren zijn vaak nog goed te repareren. Dat lijkt misschien moeilijk, maar met tutorials op internet kom je waarschijnlijk al een heel eind; zelfs wanneer je het zonder naald en draad wilt doen. Durf je het toch niet aan? Dan kun je de broek nog altijd naar de plaatselijke kleermaker brengen.

Ook het aanschaffen van een tweedehands spijkerbroek is natuurlijk zeer budgetvriendelijk. Waar ik zelf op let als ik tweedehands kleding koop, lees je in deze blogpost.