Een gezond hart

Een gezond hart klinkt vanzelfsprekend of niet? Dat is het in de meeste gevallen ook, maar dus niet altijd. Ik had gehoopt dat ons bezoek gisterenochtend aan de kindercardioloog onze laatste zou zijn, maar we zijn er nog niet (helemaal) vanaf. Gelukkig kregen we wel goed nieuws hoor. Want hij zag geen afwijkingen meer en de vernauwde hartvaat die hij de vorige keer zag kon hij nu niet meer terug vinden. Toch wilde hij nog een laatste test doen en dat gebeurd over een maand. 

Als je mijn blog al volgt vanaf het begin dan weet je dat onze dochter naast een dodelijk (hersen)virus ook een hartritmestoornis heeft gehad. Deze stoornis leverde dusdanige hoge hartritmes op dat het ook weer levensgevaarlijk was. Ze heeft daar uiteindelijk medicatie voor gekregen en is er volledig overheen gegroeid. Toch blijven we op controle bij de cardioloog aangezien hij niet alleen de stoornis ontdekte, maar ook een gat in het hart, een vernauwde aorta en een vernauwd hartvaat. Bij de vorige controle bleek het gat al dicht gegroeid te zijn, maar de vernauwing zag hij wel nog. Daarom moesten we gisteren terug.

Een gezond hart

Eerst werd er een hartfilmpje gemaakt en haar bloeddruk opgemeten. Dit is altijd zo gepiept, als je kind tenminste stil blijft liggen. En dat deed ze goed. Daarom mocht ze daarna ook een cadeautje uitzoeken en dat werd een stuiterbal. Het was wel heel grappig, want ze mocht uit een grote kist iets pakken en greep naar het verpakkingsmateriaal. Uiteindelijk zag ze dus die bal, dus die moest mee. Na even gewacht te hebben (en Fay gespeeld met een meisje van 12) mochten we het kamertje binnen voor de hartecho. Het was in eerste instantie niet de cardioloog die hem maakte, maar zijn stagiaire. Het licht ging uit, barbapapa ging aan op de tv en Fay bleef heerlijk stil liggen. Ook nu kreeg ze de complimenten, zeker gezien haar leeftijd.

Bol AlgemeenBol Algemeen

gezond hart

Die echo duurde, naar mijn gevoel, echt lang. Ik ging dan zelf ook steeds meer denken dat er iets mis zou zijn. Er werd ingezoomd, dingen werden vastgelegd, er werd nog eens gekeken, van boven, beneden, de zijkant. Ik wilde al bijna heel angstvallig vragen of er soms iets was toen de opmerking werd gemaakt dat alles er goed en gezond uitzag. Vooral toen onze cardioloog kwam en dit nog eens bevestigde, viel die zware last echt van mijn schouders.

Wel wilde hij nog een laatste test doen, met een 24-uurs holter. Deze wordt over een maand aangesloten en daarvan krijgen we begin mei de uitslag. We gaan er maar gewoon vanuit dat er niets op te zien is, dat was de vorige keer namelijk ook niet. Plus de cardioloog gaf zelf aan dat hij verwachtte ons niet meer te hoeven zien. Maar benadrukte wel nog even stevig dat de kans erg groot is dat het hartritmestoornis in de puberteit weer op gaat spelen. Ik denk omdat ze dan veel groeit?

Al met al, een zeer positief bezoekje aan de kindercardioloog en mét een gezond hart!

37 reacties op “Een gezond hart

Reageren is niet mogelijk.