Een gezond gazon met een verticuteermachine

Met de winter in aantocht ben je misschien helemaal nog niet bezig met het gezond maken van je gazon. Echter is het altijd goed om voorbereid te zijn. Voor je het weet breekt het voorjaar weer aan. Daarom in deze blog de vier stappen die nodig zijn om je gazon mooi en gezond te maken en houden.

Het onderhouden van je gazon

Het lijkt soms heel makkelijk, je legt wat graszoden in je tuin of strooit wat graszaad en je hebt een gazon. De meeste mensen vergeten echter dat ook een gazon aan onderhoud onderhevig is. Het is niet al te veel werk, maar het moet wel gedaan worden wil jij je mooie grasmat behouden. Hieronder een aantal tips.

1. Maak gebruik van een verticuteermachine

Gras heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen tot een prachtig mooi groen gazon. Echter wordt deze ruimte vaak ingenomen door dingen zoals mos, onkruid of een viltlaat. Zo’n viltlaag bestaat doorgaans uit dood organisch materiaal wat blijft liggen en niet goed wordt afgebroken door de natuur. Daarom is het belangrijk om in het voorjaar (of najaar) het gras te verticuteren met een verticuteermachine. Met zo’n machine verwijder je het mos, het onkruid en de viltlaag waardoor de grasplant weer toegang heeft tot essentiele elementen zoals water, licht, lucht en voedingsstoffen. Op die manier kan het gras weer groeien en wordt het een mooi gazon.

Bol AlgemeenBol Algemeen

2. Zaai de kale plekken in

Het kan zomaar zijn dat je tijdens en na het verticuteren diverse kale plekken op je gazon ziet ontstaan. Dat ziet er natuurlijk niet zo mooi uit, maar met wat nieuw graszaad zul je zien dat het na een paar weken weer bijgetrokken is. Zorg ervoor dat je zorgvuldig en voldoende zaait en deze plekken continu water geeft.

3. Bemest het gazon

Wanneer je het gras maait verdwijnen er ook allerlei belangrijke voedingsmiddelen uit het gras. Het is dus belangrijk om het ontstane tekort aan te vullen door te bemesten. Er zijn twee soorten meststof: organische en minerale (kunst-)meststoffen. Organische mest zorgt voor een betere groei en is vriendelijker voor de structuur van de bodem. Het is goed om op drie momenten in het jaar je gazon te bemesten. In het voorjaar, de temperatuur gaat dan omhoog en ook het gras wil omhoog. Daarna in juni of juli zodat je het gazon de zomer door helpt en de laatste keer is in september of oktober. Wanneer je in die periode het gazon bemest helpt het ook tegen mosvorming in de winter. Is je gazon ook mooi winterklaar.

4. Maai het gras

De laatste stap is om het gazon met regelmaat te maaien. Juist de combinatie van het sproeien, bemesten en maaien van het gazon werkt tegen vorming van onkruid tussen het gas. In de periode van mei tot oktober kun je prima wekelijks grasmaaien. Wel het liefst als het droog is.