Een cadeautje van de natuur*

Het is je ongetwijfeld al opgevallen: ’s morgens word je eerder gewekt door het licht van buiten en als je ’s avonds staat te koken is het nog steeds niet donker. Dagen worden langer, nachten worden korter. En toch voel je dat je energieker bent. Het lijkt dit jaar wel een extraatje van de natuur te zijn want niet alleen is het langer licht, de zonuren zitten ook nog eens mee. Tijd om daar optimaal gebruik van te maken om meer uit je dag te halen!

Ritme van het licht

We proberen in de wintermaanden van alles om meer energie te krijgen. Vitaminepillen, een zonnebank, gezonde voeding, bewegen. Het zijn allemaal middelen om ook in de koude maanden op gang te blijven. Toch blijft het een strijd. Niemand heeft immers zin om uit een warm bed op te staan als het nog kil en donker buiten is. Gelukkig helpt de natuur ons nu een handje omdat het al veel eerder licht buiten wordt. Dat helpt ons om beter natuurlijk wakker te worden. En dat is fijn! Probeer daarom met het ritme mee te gaan van het natuurlijke licht. Als je planning het toelaat, zet je wekker dan op het moment dat het licht buiten wordt. Het liefst word je automatisch van het licht wakker maar dat lukt ons helaas niet allemaal. Je zal zien dat als je dit ritme aanhoudt, dat je steeds meer energie hebt voor overdag.

Laat kunstlicht links liggen

Zodra de zon onder is, probeer kunstlicht te vermijden (lees: beeldschermen). Heb je als moeder een studie opgepakt? Print de tekst dan liever uit in plaats van het te lezen vanaf de computer of tablet. Dit geldt ook voor studeren kinderen die net zitten te blokken voor dat vwo aardrijkskunde examen. Lezen ’s avonds is prima maar dwing je lichaam niet om in kunstlicht te turen. Het stelt namelijk je melatonineaanmaak uit wat je slaaplust onderdrukt. Probeer zoveel mogelijk het ritme van natuurlijk licht van buiten aan te nemen en dat te gebruiken voor studiemomenten.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Gebruik UV-licht

Het is algemeen bekend dat je niet te lang in de zon moet zitten. Dit geldt met name in de zomermaanden. Daarom is het juist nu belangrijk wat meer zonnestralen te pakken. De zonkracht is nog laag maar je lichaam kan wel de vitamine D uit de zonnestralen al opnemen. En dat kan je een enorme boost geven! Vitamine D draagt namelijk bij aan calciumopname (gezonde tanden en sterke botten), het bevordert de weerstand en je houdt er soepele spieren en gewrichten van. Zin in sporten en herstel na het sporten zal dus toenemen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht want ook van beweging weten we hoeveel energie het je kan opleveren!

Wissel werk en ontspanning slim af

zit je middenin de start van een nieuwe onderneming, is je kind aan het blokken voor het centraal examen in mei of heb je een deadline op werk? Probeer dan slim je tijd te verdelen tussen werken en ontspannen. Urenlang achtereen zitten is niet goed voor je en ook een attentiespan van 4 uur lang houdt niemand vol. Probeer daarom een uurtje geconcentreerd te werken en neem dan een kwartier rust. Neem wat te drinken, laat het los en ga even rondlopen. Het zal je hersenen stimuleren waardoor je concentratie op piekmomenten hoger is.

Buiten ontspannen

Een kwartier ontspannen tussen het werken door is doeltreffend. Nog effectiever is het als je de mogelijkheid hebt om even naar buiten te gaan. De frisse lucht en de beweging leveren zuurstofrijk bloed op en je bloedsomloop verbetert. Daarnaast wekken het zonlicht en de aangename temperatuur je op en gaat je energielevel daarmee omhoog. Heb je jonge kinderen? Neem ze mee naar buiten en ga vooral lekker veel lopen. Het is niet alleen goed voor je eigen energielevel. Ook je kinderen hebben er veel baat bij. Het bevordert hun groei, leervermogen, opgewektheid en weerstand. Volop gebruik maken van het goede lenteweer levert voor het hele gezin dus veel voordelen op!

*Dit is een artikel geschreven in samenwerking voor Meisje Eigenwijsje