Dyslexie op de basisschool: 6 tips om je kind te helpen met leren

Wist je dat ongeveer 10% van alle kinderen dyslexie heeft? Dit kan het leren op school soms wat lastiger maken. Maar geen zorgen, want als ouder kun je jouw kind helpen om het leren op de basisschool met dyslexie leuker te maken en zelfvertrouwen te vergroten. Leren leren expert en dyslect Michelle van Puber Bijles geeft 6 tips:

1. Maak gebruik van spelletjes

Leren (en lezen!) kan soms saai zijn voor kinderen met dyslexie. Het is daarom belangrijk om plezier te hebben en spelletjes te spelen waarmee ze kunnen oefenen. Spelletjes zoals Draaitaal, PimPamPet, kruiswoordpuzzels en online spelletjes maken het leren leuk. 

2. Maak leren visueel

Voor kinderen met dyslexie kan het helpen om dingen visueel te zien. Gebruik daarom afbeeldingen, mindmaps of kleuren om tekst, uitleg en sommen te ondersteunen. Onthouden en associëren wordt makkelijker door middel van het gebruik van verschillende kleuren voor verschillende thema’s. Bijvoorbeeld bij rekenen de plussommen groen en de minsommen rood. Of bij spelling de persoonsvorm blauw, het onderwerp geel enzovoorts. 

3. Maak er een gewoonte van

Routine kan helpen om stress en angst te verminderen. Maak er daarom een gewoonte van om het leren op dezelfde manier te doen en op vaste tijden samen te oefenen. Zo wordt het steeds makkelijker om te starten en levert het minder strijd op. Zo krijgt jouw kind meer zelfvertrouwen in het leren en kan het beter omgaan met hun dyslexie.

4. Gebruik hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het leren op de basisschool met dyslexie. Er is bijvoorbeeld software die woorden voorleesten is er een speciaal dyslexie-lettertype dat het lezen makkelijker kan maken. Daarnaast kan een gekleurd leesliniaal helpen bij visuele stress. Veel mensen met dyslexie hebben hier last van. Dit herken je bijvoorbeeld aan dansende letters of woorden, kleuren rondom de woorden of woorden die van het papier af lijken te lopen. Op de website van pUber bijles kun je bepalen welke kleur leesliniaal het beste bij jouw zoon of dochter past. 

5. Luisteren is óók lezen

Kies eens voor een luisterboek. Zo worden verhalen ontdekken en avonturen beleven weer leuk en wordt het lezen van een papieren boek vanzelf weer aantrekkelijker. Daarnaast zijn luisterboeken erg goed voor het ontwikkelen van woordenschat, zinsopbouw en begrijpend lezen. 

6. Versterk ‘t zelfvertrouwen

Wist je dat o.a. Walt Disney (van de films), kok Jamie Oliver en Steve Jobs van Apple dyslexie hebben? Ook mét dyslexie kun je super slim en getalenteerd zijn. Dyslecten zijn gewoon goed in anderen dingen. 

“We zijn bijvoorbeeld echte beelddenkers. Daarom is het leren van vreemde talen voor de meeste dyslecten erg moeilijk en daardoor niet leuk. De Engels voor beelddenkers box helpt leerlingen met dyslexie bij het leren van o.a. grammatica en woordjes voor Engels. We zetten de box in tijdens onze bijlessen Engels. Je kunt ook thuis zelf aan de slag met deze box, je vindt de Engels voor beelddenkers box in onze webshop” zegt Michelle van pUber Bijles. 

Heeft jouw zoon of dochter meer begeleiding nodig? Dan is de dyslexie bijles van pUber bijles een goed idee. Samen ontdekken we welke leermethodes bij hem of haar passen. 

2 reacties op “Dyslexie op de basisschool: 6 tips om je kind te helpen met leren

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *