Duurzaam tafelen tijdens de feestdagen

Deze feestdagen zullen voor veel mensen anders dan anders zijn. Misschien is dit dan het juiste moment om eens te bedenken of je tijdens Sinterklaas en Kerst je eetgewoontes ook niet iets kunt aanpassen. Je hoeft nu toch geen tafel vol familie te bedienen, dus kun je rustig aan beginnen. Weet je niet hoe? Tips voor duurzaam tafelen tijdens de feestdagen deel ik hier graag met je.

Bewust boodschappen doen

Mijn tips voor duurzaam tafelen tijdens de feestdagen beginnen al bij de voorbereidingen. Een goed begin is immers het halve werk. Doe je boodschappen in ieder geval op tijd, zodat je zeker weet dat je alles in huis kunt halen voor pakjesavond of de kerstdagen. Maar overdrijf het ook niet: De meeste supermarkten zijn alleen eerste kerstdag gesloten, dus op tweede kerstdag kun je desnoods nog het een en ander halen.

Maak een overzicht

Voor je inkopen gaat doen maak je eerst een overzicht van je kerstmenu en de benodigdheden. De ingrediënten die je lang kunt bewaren haal je alvast in huis. De verse producten haal je later. Betrek in je lijst ook de dingen die je wil hebben tijdens snackmomenten. Plan deze een beetje in, zodat je weet hoeveel je ongeveer in huis wil hebben. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wees strikt

Tijdens je bezoek aan de winkel houd je je strikt aan je boodschappenlijst en laat je je niet verleiden door alle aanbiedingen die je onderweg naar de kassa tegenkomt. Ben je bang dat je dat niet kunt? Doe dan je boodschappen online en laat het thuisbezorgen. 

Neem een eigen zak mee

Neem voor groente, fruit en aardappelen stoffen zakjes mee zodat je geen plastic zakje van de winkel hoeft te gebruiken. Neem uiteraard ook je eigen boodschappentas of boodschappenkratje mee. Die wasbare zakjes zijn trouwens voor nog veel meer dingen handig om in huis te hebben. Lees hier maar eens mijn tips voor katoenen zakjes gebruiken.

Online kun je nu ook zero waste boodschappen doen. Bij leveranciers als Leven zonder Afval en Pieter Pot kun je veel etenswaren in herbruikbare verpakkingen kopen.

Duurzaam tafel dekken

Vooral met kerst is het natuurlijk leuk om flink uit te pakken met de aankleding van je tafel. Maar bij duurzaam tafelen tijdens de feestdagen hoor je ook na te denken over milieubewust tafeldekken. 

Ben je bang dat kinderen en bezoekers je mooie servies stukmaken? Koop dan geen wegwerpservies, maar kijk eens bij de kringloop of je daar extra borden, bestek en bekers kunt vinden. Vaak scoor je daar de mooiste exemplaren voor weinig geld. 

Ook voor een mooi tafelkleed kun je bij een kringloopwinkel kijken. Of kijk eens in je linnenkast of je niet een oud laken hebt dat je over de tafel kunt leggen tijdens het kerstdiner. Met natuurlijke verfstoffen geef je het laken iedere gewenste kleur. 

Wil je kinderen lekker bezighouden tijdens het eten? Leg dan een lang vel kraftpapier (van gerecycled papier) of een strook behang op tafel als tafelloper en laat de kinderen daar tussen de gangen door lekker op tekenen. 

Eten met minder impact

Hoe zorg je ervoor dat jouw kerstdiner zo duurzaam mogelijk is?  Nou, het grootste positieve effect creëer je door tijdens deze feestdagen vlees van het menu te schrappen. Op Pinterest zijn talloze voorbeelden te vinden van smakelijke vegetarische kerstrecepten. Zeker wanneer je gebruik maakt van lekkere vleesvervangers, hoef je vlees nauwelijks te missen. In plaats van half om half gebruik je bijvoorbeeld vegetarisch gehakt en er is zelfs vegetarische filet americain te koop voor op de toastjes. 

Een nog groter verschil maak je door een compleet vegan kerstmenu te serveren. Dat betekent niet alleen vlees en vis van het menu schrappen, maar ook alle gerechten met ei, zuivel en honing erin. Ook hiervan vind je heel veel goede recepten op Pinterest.

Lijkt je dit nog allemaal te hoog gegrepen? Besef dan dat alle beetjes helpen. Al maak je alleen maar het voorgerecht vegetarisch, dan is het ook al dikke winst. 

Verder maak je nog het verschil als je kiest voor lokaal geproduceerde ingrediënten. En kies fruit en groente van het seizoen. Op de website van Milieu Centraal vind je een handige fruit- en groente kalender. 

Voorkom voedselverspilling

Je doet je uiterste best om deze feestdagen iets lekkers op tafel te zetten. Dan is het toch zonde als daarvan een deel in de kliko verdwijnt? 

  • Voorkom voedselverspilling deze kerst door bewust boodschappen te doen. Als je niet meer haalt dan je nodig hebt, zit je nooit met teveel eten.
  • Zet niet gelijk de hele tafel vol met eten, maar werk met kleine porties. Je kunt kommetjes en schaaltjes altijd nog bijvullen. 
  • Neem de tijd om na het eten de restjes weer in te pakken. Gebruik hiervoor handige bewaardoosjes en hersluitbare zakjes. Maar lege pindakaaspotten en een lege bakken ijs zijn hiervoor ook heel geschikt.
  • Zet alles wat gekoeld bewaard moet worden gelijk in de koelkast, zodat je de volgende dag kunt genieten van een kliekjeskerst! 
  • Restjes groente, vlees en vis kun je gemakkelijk verwerken in een ovenschotel, een salade of in een ei gerecht.  

Wil je graag meer duurzame tips? Op mijn groene blog eengoedverhaal.nu deel ik nog veel meer inspiratie. Leuk als je daar ook een kijkje komt nemen! https://eengoedverhaal.nu/

Liefs, Mirjam Hart