De drukke periode voor het einde van het schooljaar

drukke periode einde schooljaar

Met nog maar zeven weken te gaan komt het einde van het schooljaar snel dichtbij. Het is vaak ook een chaotische tijd die laatste periode van het schooljaar, met vele activiteiten op de planning. Denk bijvoorbeeld aan schoolreisjes, rapporten (en dus ook toetsen), studiedagen, maar ook nog diverse kinderfeestjes en buitenschoolse activiteiten.

De agenda staat vol!

De periode na de meivakantie tot aan de zomervakantie is vaak een van de drukste periodes. Op school worden er allerlei activiteiten georganiseerd; leuke uitstapjes, een sportdag, schoolkamp voor de groep 8 kinderen, schoolreisjes en daarnaast zijn er vaak ook toetsen en de voorbereiding op het volgende schooljaar. Klassen worden opgeruimd, materialen moeten gepoetst worden en ga zo maar door.

En dan heb je ook nog alle verjaardagen en kinderfeestjes in die periode. Ons zoontje is ook jarig in deze laatste periode, gelukkig wel begin juni al is zijn kinderfeestje pas eind juni. En dan heeft hij ook nog allerlei zorgafspraken bij de kinderarts, neuroloog, fysiotherapeut, de rolstoeltraining en het zwemmen. Oh ja en dan vergeet ik bijna de logopedie.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Door al deze activiteiten en afspraken is het goed om toch ergens de balans te vinden zodat kinderen niet overprikkeld raken. Het ene kind kan daar natuurlijk beter tegen dan het andere kind. Al zien wij bij beide kinderen wel dat ze vrij snel overprikkeld raken. Daarom is het goed om ook rustmomenten in te plannen. Wat ook kan helpen is het overzichtelijk maken van alle activiteiten en afspraken. Zodat ze zich kunnen voorbereiden hier. Een planbord kan hierbij helpen.

Laatste schoolweek

Om de kinderen niet oververmoeid de laatste schoolweek in te laten gaan kan het handig zijn om de agenda naast de ‘verplichte’ afspraken en activiteiten leeg te houden. Plan niet het weekend ook nog vol met sociale afspraken en laat de kinderen gewoon lekker zijn. Hier hebben ze dit jaar hun laatste schooldag op donderdag, want de vrijdag is een studiedag. Al heeft ons zoontje zijn laatste dag op woensdag aangezien hij die donderdag naar het ziekenhuis in Nijmegen moet.

Afspreken met vriendjes en vriendinnetjes doen wij ook niet die laatste schoolweek, of er moet nog een kinderfeestje zijn. Ook zijn wij in die laatste weken strenger wat betreft bedtijd. Dit omdat ze hun rust en slaap goed kunnen gebruiken, dus ook in de weekenden wordt er even niet veel opgebleven. Dat kan in de vakantie zelf wel weer.

Alhoewel die laatste weken altijd erg druk zijn vind ik het ook wel weer leuk. Het zijn vaak leuke activiteiten en als je dit een beetje goed inplant en rekening mee houdt dan kunnen zowel de kinderen als jijzelf er zeker van genieten. Zorg daarom ook goed voor jezelf, gun jezelf ook rust en verwacht niet dat je alle ballen hoog moet houden in je eentje.

Lees ook: 30+ originele bedankjes voor meesters en juffen