Drie tips voor een veilige schermtijd

Je kind voor de tv neerzetten of een tablet in de hand geven kan soms erg fijn en makkelijk zijn. En ik gok dat de meeste ouders dit ook dagelijks zullen toestaan. Tijdens het koken of wanneer je zelf niet fit bent. Veel kinderen vinden het ook erg leuk om filmpjes te kijken of spelletjes te spelen op een schermpje. Zo is onze dochter helemaal dol op de leerzame spelletjes van Squla en onze zoon is weg van Bumba. Maar hoe zorg je er nou voor dat kinderen op een veilige manier gebruik maken van schermtijd? Hoe bescherm je ze tegen dingen geweld, erotisch beeldmateriaal en meer van dit soort dingen?

Verminder de schermtijd

Een van de makkelijkste manieren om het risico te verminderen dat je kind(eren) nare dingen tegenkomen via een scherm is het verminderen van de schermtijd. Zo kan het hier wel eens voorkomen dat ze soms wel een uur op de tablet een filmpje kijken of spelletjes spelen. Door van te voren een tijd in te stellen kun je ervoor zorgen dat ze zich gaan vervelen en op zoek gaan naar andere dingen om te doen.

Verminder daarnaast ook je eigen schermtijd. Kinderen nemen over wat ze de ouders zien doen. Ben ik een film aan het kijken dan wil mijn dochter dat ook. Ben ik spelletjes aan het spelen op mijn telefoon dan vraagt zij er ook om. Best lastig om tegen mijn kinderen nee te zeggen terwijl ik zelf ook aan het kijken ben. Er is overigens wel een verschil met wanneer ik aan het werk ben. Mijn dochter kent dat verschil inmiddels ook erg goed.

Ouderlijk toezicht

Om nog beter te kunnen controleren wat je kinderen op de tablet doen is het instellen van ouderlijk toezicht. Zo hebben bij op onze tablet Kids mode zitten waarmee we zelf kunnen instellen van welke apps ze gebruik mogen maken. Deze kids mode is beveiligd met een pincode dus je kind kan er niet zomaar uit. Daarnaast maken wij ook gebruik van KPN veilig. Dit is niet alleen een antivirus maar zorgt er ook voor dat je veilig kunt internetten en je gegevens niet opeens open en bloot op straat liggen.

Samen – niet alleen

De laatste tip is misschien nog wel de beste. En dat is dat je eigenlijk altijd samen met je kind gebruik moet maken van schermtijd. Kijk samen naar de filmpjes en praat erover. Ga samen een spelletje spelen op de tablet en stel vragen. Samen is altijd veel leuker dan alleen, plus je kunt op die manier nog het allerbeste controleren wat je kind doet.

Heb jij nog aanvullende tips voor een veilige schermtijd?

 

2 reacties op “Drie tips voor een veilige schermtijd

Reageren is niet mogelijk.