Drie jaar moeder | Hoera, Fay 3 jaar!

Hoewel we het grote verjaardagsfeest gisteren al gevierd hebben is ze vandaag echt jarig. Onze peuter is drie jaar, wat betekent dat ik alweer drie jaar moeder ben. Een rol waarvan ik niet had gedacht dat het me zó goed zou passen. Ik schreef daarom een brief aan mijn mooie, lieve, fantasierijke en geweldige dochter!

Lieve Fay,

Ik wilde eigenlijk beginnen met “kleine meid”, maar het woord klein durf ik bij jou niet meer in de mond te nemen. Dit raakt je namelijk enorm, want je bent niet klein. Je bent al groot. En gelijk heb je hoor, ik vraag me namelijk dagelijks af waar mijn kleine meid is gebleven. Want groot ben je misschien niet in centimeters, maar wel in je doen en laten. Hoe vaak krijg ik wel niet te horen dat je al zo goed kan praten voor je leeftijd en dat je al zo sociaal bent. Op zulke momenten groei ik bijna letterlijk van trots.

Het is dan ook een genot om naar je te kijken wanneer je druk in je fantasierijke spel zit. Alleen of met een vriendinnetje dat maakt niet uit. Je bedenkt hele verhalen en komt soms met woorden en dingen waarvan ik me afvraag waar je dat geleerd hebt. Je verbaast me daarin nog elke dag. Ook is je spel een enorm grote spiegel voor mij, zo zie ik mezelf bijvoorbeeld terug in de manier waarop je tegen je knuffels en pop praat. Maar dat heeft me al veel goeds gebracht. Zo ontdekte ik dat mijn manier niet altijd de beste was en ben ik daar extra op gaan letten.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het afgelopen jaar ben je ontzettend veel verandert. Van een verlegen meisje dat alleen gewend was bij mama te zijn tot een grote peuter die de wereld en zichzelf ontdekt. Het mooie om te zien vind ik nog dat je een jaar geleden het liefst bij mama wilde blijven en niet naar die grote enge peuterschool wilde. Terwijl wanneer je nu een week ‘vakantie’ hebt je elke dag vraagt wanneer je weer naar de peuterschool mag. Zodat je met je vriendjes en vriendinnetjes kunt spelen. Je hebt dan ook al een aantal favoriete kindjes in de klas zitten waar je graag mee speelt.

Doordat ik vanaf november opeens ging werken, moest jij naast de peuterschool ook nog eens drie dagen naar de opvang. Wat een verandering was dat zeg! Maar wel eentje waar je echt super mee om ging. Ook op de opvang waren ze verbaast over jouw aanpassingsvermogen. Al snel leek het alsof je er al jaren zat en nam je jouw vriendinnetje aan de hand mee toen zij kwam wennen.

Natuurlijk gaat niet alles perfect en ben je niet altijd het liefste kindje. Maar ja, ik ben ook niet altijd de perfecte en leukste moeder. Het blijft een hobbelige weg waar we vallen en opstaan en telkens weer leren van onze fouten. Juist doordat je echt een eigen willetje aan het ontdekken en creëren bent geeft dat veel uitdagingen. Hoe ga ik daarmee om? En doe ik het wel goed? Maar uiteindelijk zie ik vooral echt een prachtig kind opgroeien die stiekem toch best wat fijne normen en waarden al mee heeft gekregen.

Ik hoop dat je op deze manier doorgroeit en ontwikkeld. Het zal een bewogen jaar worden waarin je grote zus wordt en dus de aandacht van mama en papa moet delen met je kleine broertje. Iets waar je nu erg naar uit kijkt, maar nog niet beseft wat voor een impact het zal hebben. Toch maak ik me er niet al te druk om want ook dit ga jij gewoon op jouw manier aanpakken.

Lieve kleine grote meid van me, vergeet vooral niet hoeveel ik van je hou. Jij die mij nu al drie jaar moeder maakt!

24 reacties op “Drie jaar moeder | Hoera, Fay 3 jaar!

Reageren is niet mogelijk.