Dreumes drama: tanden poetsen!

Wij zijn verwend met onze dochter. Waarom ik dat zeg is omdat zij eigenlijk altijd een model kind is geweest. We hebben nooit veel problemen gehad met slapen, ook eten heeft ze altijd goed gedaan en als het gaat om tandenpoetsen vond ze dit vanaf het begin af aan leuk. En nu nog steeds. We hoeven haar dan ook nooit te vertellen dat ze dit moet doen, want vaak herinnert zij ons er juist aan.

Onze zoon is een heel ander verhaal. Slapen gaat nog steeds redelijk, behalve dan dat hij lang wakker kan liggen en soms de boel op stelten zet. Echter is eten met regelmaat een drama en ook tanden poetsen gaat niet zo lekker. Of ja, dat is eigenlijk een understatement want het was echt drama met tanden poetsen.

Al vroeg tandjes

Beide kinderen kregen al vroeg tandjes. Onze dochter met haar vier maanden en onze zoon met vijf maanden. Vanaf dat moment poetsen we ook al de tanden. In het begin natuurlijk niet zo vaak. Maar ze hadden beide met een jaar al hun hele mond vol. Dus vanaf dat moment poetsen we dus ook al twee keer per dag.

Dat betekent bij onze dreumes momenteel dus ook twee keer per dag drama. Want ondanks dat we er al vroeg mee begonnen zijn, vindt hij tanden poetsen echt drama!

Dreumes drama

Iedereen die al bekend is met dreumesen weet dat de drama die erbij komt kijken behoorlijk heftig kan zijn. Ook niet zo gek want op deze leeftijd willen ze vaak zoveel wat ze nog niet kunnen. Zo heeft onze dreumes behoorlijk wat frustraties omdat we hem 9 van de 10 keer niet begrijpen. Of omdat hij wil lopen en dit dus nog niet kan. Ook het woordje ‘nee’ brengt zo zijn eigen drama met zich mee..

En bij ons komt daar het tanden poetsen dan nog eens bij. Hij houdt zijn tanden stijf op elkaar, bijt in vingers, slaat, draait zijn hoofd weg.. Hij doet alles om er maar voor te zorgen dat ik zijn tanden niet kan poetsen. We hebben het geprobeerd met liedjes, filmpjes, in de avonden doen we het samen.. Niets helpt.

Tanden poetsen bij een dreumes

Of hielp moet ik zeggen. Ondanks alle drama en de frustraties die bij ons om de hoek komen kijken zijn we natuurlijk stug door gegaan. En warempel.. er zit beweging in. Nog steeds moet ik uitkijken dat ik niet gemept word. En hij houdt ook nog regelmatig zijn kaken stijf op elkaar. Maar we komen telkens weer een stapje verder.

Wij doen het nu zo:

  1. Zijn zus poetst haar tanden op hetzelfde moment. Dit zorgt hopelijk voor kopieergedrag.
  2. Wij poetsen zijn tanden eerst en daarna mag hij zelf. Zelf doen vindt hij leuk.
  3. We zingen er een zelfbedacht liedje bij.
  4. We blijven zelf zo vrolijk en positief als maar kan.
  5. Zodra hij erop bijt leiden we hem af met iets. Daardoor laat hij los en kunnen we vaak nog wat tanden poetsen.
  6. Morgen is er weer een dag.

Hoe gaat het tanden poetsen bij jullie? Is dat altijd goed gegaan of heeft het ook even geduurd?

2 reacties op “Dreumes drama: tanden poetsen!

  • Oz vond het een periode ook niet leuk. Daar was lastig, want hoe je je best ook doet, we kwamen er niet bij. En zo kreeg hij een gaatje en dat is echt niet tof. Ik vond het zo erg dat hij dit al had op zijn 3e. En daar komt een heel traject bij kijken hoe je dat gevuld krijgt, zonder dat er een negatieve basis wordt gelegd aan een tandarts bezoek. Zola vindt het ook niet zo leuk.

Reageren is niet mogelijk.