Doorslapen? Ik ken het niet (meer)

Wanneer je een baby in huis hebt ga je er eigenlijk wel vanuit dat je niet doorslaapt als moeder/ouder zijnde. Of in ieder geval in die eerste maanden niet. Echter verwacht je niet dat je na drie jaar nog steeds niet doorslaapt. En dat is hier dus wel het geval. Onze zoon maakt (vooral) mij elke nacht minimaal twee keer wakker. En op slechte nachten is het zo’n zes keer. Hij gaat daarna overigens redelijk snel weer slapen. Maar voor mij is dat niet altijd even makkelijk.

Wat is doorslapen?

Doorslapen betekent voor ons als ouders dat je vanaf het moment dat je in slaap valt tot aan de volgende ochtend slaapt. Als volwassene heb je zo’n acht uur per nacht aan slaap nodig en dat krijg je vaak niet met onderbrekingen. Echter is het bij kinderen vaak zo dat zij in de nacht nog een paar keer wakker worden. Meestal merk je daar als ouder zijnde niet zoveel van want ze laten zich niet horen en vallen weer in slaap.

Bij ons is het echter zo dat zodra onze zoon wakker wordt hij verdrietig is. Je zou kunnen zeggen dat het de leeftijd is. Een fase. Maar die fase duurt hier dus al zo’n drie jaar. Toch zien we wel iets vergelijkbaars met onze dochter. Zij kwam echter gewoon haar bed uit en tussen ons in liggen. Dat ging prima, iedereen sliep dan weer verder en door. Bij onze zoon is dat anders. Hij komt niet uit bed, maar hij huilt. Hij roept meestal niet, maar huilt gewoon heel veel. We hebben het wel eens geprobeerd om hem dan ook bij ons neer te leggen maar dan sliep hij helemaal niet meer. En ik dus ook niet.

Lees ook: Ben ik wel klaar voor een peuterbed?

Ik zeg bewust ik en niet wij omdat mijn man negen van de tien keer gewoon overal doorheen slaapt. Lucky him. Waarom ik het nu pittiger vind dan toentertijd met onze dochter is dus omdat ik zelf het bed uit moet. En dan niet 1x maar vaker. En dat breekt me op. Want opstaan is dan vaak al lastig (ik word snel duizelig) maar weer gaan liggen en in slaap vallen vind ik dan helemaal moeilijk. Vooral als hij meer dan twee keer wakker wordt. Dan gebeurd het me regelmatig dat ik gewoon helemaal niet meer in slaap val en heb ik slechts zo’n 4 uurtjes aan slaap gehad. Dat is niet erg voor een keertje. Wel als dit vaker per week gebeurd. Wat dus ook zo is.

In slaap vallen

Naast het regelmatig wakker worden in de nacht heeft onze zoon Milo ook problemen met in slaap vallen. Hij ligt vrijwel elke avond nog heel lang wakker. De ene keer kletst hij dan gewoon een uur lang, een andere keer roept hij ons met regelmaat. Sinds kort komt hij zelfs uit bed en gooit hij alles uit zijn bed.

Op aanraden van de kinderneuroloog zijn we sinds kort gestart met Melatonine. Dit is een lichaamseigen hormoon wat maakt dat kinderen en volwassenen slaperig worden. Echter doordat Milo een zeldzaam genetische afwijking heeft heeft dit invloed op de aanmaak van het hormoon in zijn lichaam. Daardoor kan hij moeite hebben met in slaap komen. Dat is dan ook de reden dat we nu kunstmatig Melatonine aan hem geven in de vorm van een pilletje. Dit om te kijken of hij hierdoor wel beter en sneller in slaap valt. Dat scheelt namelijk een heleboel aan energie voor hem. Iets wat hij erg hard nodig heeft.

Lees ook: Wat een (goede) nachtrust met een mens kan doen

Wat het doorslapen betreft, daar is of hebben we geen oplossing voor. We zitten in een traject bij het revalidatiecentrum in Eindhoven en lopen bij de kinderarts en neuroloog. Dit soort dingen worden dan ook besproken. Of er überhaupt een oplossing is, wellicht in de vorm van een slaapcoach, of dat dit toch echt bij hogere leeftijd over gaat weten we niet. Voor nu roeien we maar met de riemen die we hebben.

5 reacties op “Doorslapen? Ik ken het niet (meer)

 • Ellen1979 zegt:

  Sterkte. Ik weet hoe het is. Onze jongste sliep pas door toen ze naar school ging. Tot die tijd elke nacht minstens een keer wakker. Toen heeft ze van Sint een Sam het schaap gekregen, en begreep ze goed dat dit haar nachtvriendje is. Is Sam rood blijf je in bed. Oranje, bijna tijd om eruit te gaan en bij groen kan je naar papa en mama. Pas toen ze 4 was kon ze beter met dit soort afspraken omgaan. Ze werd zo emotioneel wakker soms dat we dat niet eerder hebben gedaan. En na twee nachten wennen ging het goed. Nu nog voel ik mijn lijf nog wel eens bij minder slaap. Wat een belasting was het.

 • Claudia Diependaal zegt:

  Lavendelolie op het kussen werkt voor mij heel goed. Baat het niet schaadt het niet. Ik heb het bij mijn kleindochter ook geprobeerd en dan slaapt ze veel beter! Sterkte ermee!

 • Heel herkenbaar, mijn zoontje is nu bijna drie en is nog minimaal 1-2 keer per nacht wakker. Meestal moet ik er ook echt uit voor hem. We hebben echt al van alles geprobeerd maar hij slaapt gewoon niet door. Het is heel vermoeiend en doet veel met je niet alleen lichamelijk maar alles heeft te lijden onder slecht slapen. Hopelijk helpt de melatonine Milo om wat makkelijker in te slapen. En gaat hij snel ook doorslapen dat zou voor jullie hele gezin fijn zijn. ????

 • Oef wat pittig voor je zeg! Zeker als je er zelf zo’n last van hebt! Hopelijk gaat de melatonine iets bijdragen.

  Tegelijkertijd ook herkenbaar. Mijn oudste van 4 werd ook minstens een keer peer nacht wakker. Ontroostbaar, huilen in bed, en alleen maar mama accepteren. Nu gebeurd het soms dat hij een nacht doorslaapt, maar nog steeds 5 van de 7 nachten is hij onrustig. Minimaal een keer wakker, maar vaak ook meer. T is 5 minuten, maar toch, die onderbroken nachten breken je op.

  Succes en hopelijk gaat het snel beter!

 • Misschien hebben ze bij het consultatiebureau nog tips . Sterkte. Lijkt me zeer vervelend. Ik heb het zelf niet zo gehad met mijn kinderen.

Reageren is niet mogelijk.