Je doet het nooit goed

Als er één ding is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd (door schade en schande), dan is het dat je het nooit goed kan doen in de ogen van anderen. Het maakt niet uit of je links of rechts gaat of dat je voor- of achteruit gaat, je doet het nooit goed. Dit geldt niet alleen als moeder of blogger zijnde, maar gewoon als mens. Je hoort enorm veel over mommy wars, moeders die elkaar in de haren vliegen als het gaat om borstvoeding of flesvoeding, wel inenten of niet, wel snoep geven of niet. Het maakt niet uit, er is altijd wel íets te vinden waar de ander op kan vitten. En dat geldt dus voor zowel het moederschap, het bloggerswereldje, bij bepaalde levensstijlen, manieren van afvallen, wel of geen carrière maken, enzovoort enzovoort. 

En eerlijk gezegd? Ik trok me daar altijd wat van aan. Ik ben zo iemand die de lieve vrede wil bewaren en dus bepaalde onderwerpen mijdt. Ik ben een persoon die zich echt laat beïnvloeden door wat anderen van haar denken. Of misschien kan ik beter zeggen ‘ik was zo’n persoon’. Want sinds een poosje boeit het me niet meer. Ik besefte me dat je het gewoon nooit goed kunt doen. Want heb je persoon A tevreden, dan heeft persoon B wel weer iets om over te klagen of zeuren. En hoe belangrijk is het eigenlijk om al die mensen tevreden te houden? Helemaal niet toch?

Juist. Ik snap dus werkelijk niet waar ik al die jaren mee bezig ben geweest. Ja ik snap het wel, maar het was een zinloze bedoeling. Plus, wie heb ik er het hardste mee gehad? Mezelf. Want ik ging eraan onderdoor. Ik ging dingen doen die ik helemaal niet wilde. Ik zei ja wanneer ik nee bedoelde. Ik ging mee met de meute, “omdat het zo hoort”. Maar dat is nu voorbij. Ik ben er klaar mee. Ik ben er klaar mee om dingen te doen omdat men dat van mij verwacht. Of omdat het zo hoort volgens de maatschappij.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Je doet het nooit goed, er is altijd wel iemand die een fout ontdekt.-2

Daarom heb ik voor mezelf een verandering gemaakt. Zowel op de blog, als in de rol van moeder, vriendin en vrouw. Ik ga voor datgeen mij gelukkig maakt. Natuurlijk ga ik niet opeens heel egoïstisch zijn, dat zit niet in mij. Maar ik stop met dingen doen waar ik niet 100% achter sta en ik start met dingen doen die me energie opleveren en die IK goed vind. Of de ander het daar nu mee eens is of niet. Het zal soms wel moeilijk worden, de maatschappij trekt nu eenmaal flink aan je. Maar ik weet dat ik het kan, het moet!

Herken jij het gevoel van “het nooit goed doen”?

23 reacties op “Je doet het nooit goed

 • Heel goed van je! Ik kan soms ook nog best onzeker zijn en moet ook wat meer schijt hebben. Dit komt gewoon omdat ik het graag altijd goed wil doen. Succes 🙂

 • Bij mij is deze knop ook om! Het gaat er inderdaad om wat IK wil en belangrijk vind in het leven. Je moet met jezelf tot het eind door een deur kunnen en dan moet dat wel goed voelen.

 • Dat gevoel heb ik naast me gelegd, tuurlijk is het af en toe lastig, maar je maakt het vooral jezelf lastig. Dus inferfarclekker schijt aan hebben!

 • Ik dacht dit ook zo’n beetje vanmorgen. Hoe kon ik vroeger zo leven altijd doen hoe een ander denkt wat dat zal wel het beste zijn, hoe zij het doen is beter da van mij, alles doen voor een ander. Dat dan eigenlijk beseffen er nog een tijd mee blijven zitten want je zit er nu eenmaal in. En dan gelukkig een grote omezwaai doen. Ik heb eigenlijk alles achter me gelaten. Mezelf weer leren kennen en mijn eigen weg gevolgd. Door mijn man te leren kennen totaal anders gaan denken en dan stap voor stap zelfstandig leren zijn, voor jezelf denken, keuzes maken voor jezelf. En ik ben er heeeeeel gelukkig van geworden.

 • Goed van je joh! Kun je ook een voorbeeld geven van wat je anders gaat doen? Ik herken wat je zegt over het op elkaar fitten. Valt me ook op bij sommige bloggers. Krijg ook geregeld een snauw en dat maakt het er allemaal een stuk minder leuk op! Proberen je er niets van aan te trekken is lastig he?!

  • Nou zo schrijf ik altijd op mijn blog waar ik op dat moment interesse in heb. Maar heb via via dan wel weer gehoord dat mensen vinden dat ik gewoon moet schrijven waar ik altijd over schreef.. Tsjah dat trok ik mezelf erg aan.. Maar nu denk ik: mijn blog, ik schrijf lekker waarover ik wil schrijven en niet wat een ander vind waarover ik moet schrijven 🙂

 • Herkenbaar! Ik ben ook zo iemand die altijd het gevoel heeft het nooit goed te doen en het altijd iedereen naar zijn zin probeert te maken. Maar ook ik probeer voortaan meer voor mezelf te kiezen ook al is dat soms nog heel moeilijk! Goed van je dat jij ook meer voor jezelf gaat kiezen!

 • Ik herken me hier echt heel erg in! Eén van mijn goede voornemens voor dit jaar was om me er niks meer van aan te trekken en om te doen wat mij en mijn gezin gelukkig maakt. En dat bevalt me prima 🙂

 • Zooo herkenbaar! Het is ook gewoon zo lastig! Als je dan toch een keer voor jezelf of je gezin kiest en vervolgens de teleurstelling / irritatie bij de ander ziet of te horen krijgt, dan vind ik dat toch wel moeilijk. Maar ja, soms moet je kiezen en dan kies je toch voor jezelf en je gezin!

 • Ik hoop dat gevoel snel los te kunnen laten. Het is zo vermoeiend om constant na te denken over ‘doe ik het wel goed’

 • Ik noem dat vaak het grote voordeel van ouder worden. Dat je duidelijk weet wat je wilt, waar je staat en wat goed voor jou is. En dat je er niet bent om het andere mensen naar de zin te maken. Wat dat betreft ben ik nu een stuk zelfverzekerder dan zeg 10 jaar geleden.

  • Nou zelfverzekerder kan ik mezelf niet noemen, niet voor niets uit een depressie aan het krabbelen weer. En dat ik duidelijk weet wat ik wil is er ook nog niet bij. Maar ik merk wel inderdaad dat ik door de jaren heen veel geleerd heb en dat is zeker het grote voordeel van ouder worden!

 • Precies wat Anne-Marie zegt, hoe ouder je wordt, hoe minder het je interesseert. Je hoeft je sowieso niet te verontschuldigen aan anderen. Alleen aan jezelf ben je verantwoording schuldig! Succes Nicole!

 • Ik heb dat eigenlijk nooit gehad. Ik weet ook niet waarom. Misschien ben ik wel een grote egoïst! Als puber vond ik het erg als mijn moeder ergens wat van zei, of naar de Zeeman ging ofzo. Maar nu snap ik haar volkomen, er zullen altijd mensen zijn die het niet met je eens zijn, wat je ook doet of zegt. En 9 van de 10x zijn ze het niet eens uit eigenbelang. Dus.. X

 • Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Juist door zo te leven bereik je denk ik je eigen ultieme geluk. Want dat moet jezelf maken en vinden en dat kan alleen door je eigen keuzes te maken zonder dat je je laat leiden door…Ben het zo met je eens en tegelijkertijd: ik vind het zelf nog moeilijk! Maar go for it hoor, zo is het leven echt bedoeld! Veel geluk met jouw leven dat van niemand anders is en door niemand anders richting hoeft te krijgen!

Reageren is niet mogelijk.