16x leuk om te doen met kinderen tijdens een studiedag

leuke dingen om te doen tijdens een studiedag

Zo eens in de zoveel tijd hebben de kinderen een studiedag waarbij zij vrij zijn van school. Alhoewel studiedagen vaak een uitdaging zijn voor werkende ouders, kan het ook een hele leuke dag zijn samen met de kinderen. Dus hebben de kinderen een studiedag en hoef jij niet te werken (of heb je speciaal vrij genomen), dan zijn hier 16 leuke ideeën om te doen samen met de kinderen tijdens een studiedag.

16 leuke dingen om te doen tijdens een studiedag

De kinderen een studiedag en jij bent ook vrij? Dit zijn een aantal leuke dingen om samen te doen tijdens een studiedag met de kinderen.

“Niets doen”

Een van de meest voorkomende studiedagen hier is het “niets doen”. Oftewel gewoon geen plannen hebben, lekker uitslapen en dan kijken wat de dag brengt. Misschien ga je wel samen een film kijken, iets bakken, een spel doen. Niets moet en alles mag. Dit zijn naar mijn idee vaak de meest fijne dagen, al moet ik er dan wel voor waken dat het geen hele dag op een schermpje wordt.

Knutselen

Houden de kinderen erg van knutselen dan kun je natuurlijk ze zelf aan de slag laten gaan of juist iets speciaals bedenken. Zit je in een bepaald seizoen, bijvoorbeeld de herfst, kun je bijvoorbeeld eerst buiten wat natuurschatten zoeken om daarmee te knutselen. Denk bijvoorbeeld aan knutselen met bladeren of knutselen voor Pasen, ligt er net aan welke tijd van het jaar het is.

Buiten spelen

Ook buitenspelen wordt hier veel gedaan tijdens een studiedag. Soms gewoon in de achtertuin of speeltuintje in de wijk. En een andere keer zoeken we speciaal een grotere speeltuin op. Beide kinderen houden van buiten spelen en dus maak ik ze daar erg blij mee. Ook altijd leuk wanneer je dan wat lekkers mee neemt zodat je het nog specialer kunt maken.

Pretpark

Tijdens een studiedag is het vaak ook erg slim om naar een pretpark te gaan. In ieder geval tijdens de studiedagen die niet landelijk zijn of op vele scholen tegelijk. Op die dagen is het namelijk een stuk rustiger in de pretparken zoals de Efteling en Toverland. Dan hoef je niet zo lang in de wachtrijen te staan en kun je dus veel meer doen op een dag.

Dierentuin

Hetzelfde geldt eigenlijk voor dierentuinen. Alhoewel je daar niet echt in wachtrijen hoeft te staan is het toch veel fijner om naar een dierentuin te gaan wanneer niet heel Nederland vrij is. Onze kinderen hebben een abonnement bij Dierenrijk dus daar gaan we wel eens heen of ik kies juist een dierentuin waar we nog niet zijn geweest.

Iets bakken

Zelf ben ik geen bak koningin maar toch vind ik het leuk om samen met de kinderen iets te maken. Vooral omdat zij er zo erg van genieten! Ik houd het meestal wel simpel en maak dan bijvoorbeeld samen bananenbrood of een gezonde appeltaart. Maar soms proberen we iets nieuws. Ook is het leuk om samen hapjes te maken voor de high tea die jullie dan tijdens de lunch gaan nuttigen.

leuk om te doen met kinderen tijdens een studiedag

Openbare bibliotheek

Ik werk zelf als vrijwilliger bij de Schoolbieb en stimuleer mijn kinderen dan ook om te lezen. Een bezoekje aan een grote openbare bibliotheek is dan ook altijd een fijn uitje met de kinderen. Zelf ga ik heel graag naar De Witte Dame in Eindhoven omdat deze erg groot is en er ook een fijn café bij zit waar je lekker wat kunt eten en drinken terwijl de kinderen lezen en/of spelen. Nemen we naderhand meteen wat mooie boeken mee om thuis te lezen en het uitje is compleet.

Bioscoop

Een bioscoop bezoekje staat ook altijd op het lijstje van de kinderen voor tijdens een studiedag. Vooral als er een leuke nieuwe film uit is. Thuis een film kijken is ook leuk, maar een film kijken op zo’n groot scherm in speciale stoelen en dan ook nog wat lekkers erbij is toch wel iets specialer. Dit doen we niet heel vaak dus dat maakt het dan meteen weer een bijzonder uitje.

Met vriendjes of vriendinnetjes spelen

Tijdens een van de vorige studiedagen belde er een vriendinnetje van mijn dochter of zij die dag wilde afspreken. Dat is natuurlijk ook een leuke invulling van een studiedag. Fijn samen met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Na schooltijd is de tijd vaak beperkt en op zo’n dag kun je helemaal zelf invullen wanneer, waar en hoe lang. En wil je toch ergens heen kan het vriendje of vriendinnetje natuurlijk ook mee.

Ergens lunchen samen

Wat ik ook wel eens doe is de kinderen meenemen om ergens te lunchen. Natuurlijk kun je thuis ook een speciale lunch maken, maar ergens uit lunchen is toch ook wel heel erg leuk. Vaak kies ik dan wel een kindvriendelijk restaurant uit zodat ze er ook nog kunnen spelen. Of ik ga naar de Coppelmans of Intratuin want daar hebben ze ook binnenspeeltuinen plus kan ik gelijk weer iets leuks uitkiezen qua planten of andere decoratie.

Spelletjes

Onze kinderen houden ook heel erg van spelletjes. Zowel bordspelletjes als op de Playstation of Nintendo Switch. Dus een spelletjesochtend of spelletjesmiddag tijdens een studiedag zou hier echt een succes zijn. Laat de kinderen ieder hun favoriete spel kiezen en wissel op die manier af.

Zwemmen

Zelf ben ik niet zo dol op zwemmen, behalve in de zomer, maar de kinderen zouden elke dag wel willen. Daarom is een tripje naar een zwembad natuurlijk heel leuk voor tijdens een studiedag. Vooral omdat het dan vaak niet zo druk is in vergelijking tot de weekenden en vakanties.

leuke uitjes activiteiten studiedag kinderen

Museum bezoek

Bij ons staat een museumjaarkaart zeker op ons wensenlijstje zodat we eens wat vaker naar een museum gaan. Nu doen we dat meestal alleen in de zomervakantie, terwijl het tijdens studiedagen bijvoorbeeld ook erg leuk is om te doen. Natuurlijk kun je ook zonder een museumjaarkaart naar een museum, maar de drempel ligt wel een stuk lager met zo’n kaart.

Lees ook: Deze 9 museums in Brabant zijn geschikt voor kleuters

Toerist in eigen stad of dorp

Of je nu in een grote stad woont of in een dorp, toerist in eigen stad of dorp spelen is altijd een leuk idee. Want of je er nu al je hele leven woont of nog maar sinds kort; er zijn altijd nieuwe dingen om te ontdekken. Zo vind je vaak bij een VVV leuke wandelingen die je plekken laten zien waar je nog nooit geweest was of je ontdekt opeens een leuke lunchroom verstopt ergens waar je nog niets van wist. Ook zijn er voor veel steden ook leuke speurtochten te vinden online voor de kinderen. Op die manier maak je er voor hen ook iets spannends van.

Pyjamadag

Als ik mijn kinderen ergens blij mee kan maken dan is het wel pyjamadag. Om een of andere reden is het gewoon superfijn om lekker de hele dag in je pyjama rond te lopen. Tijdens zo’n pyjamadag kun je natuurlijk een van de voorgaande tips doen, zoals een spelletjesmiddag, knutselen of iets bakken samen. Of je maakt een thuis bioscoop en kijkt alle Toy Story films via Disney+, ook leuk!

Natuur in

Naast het buitenspelen kun je ook lekker gaan wandelen in de natuur. Wij wonen zelf in natuurgebied De Peel en je hebt hier dan ook vele mogelijkheden wat betreft leuke en mooie wandelingen. Samen met de kinderen is het wel leuk als je ze ook een taak geeft, bijvoorbeeld paddenstoelen zoeken, een kabouterpad lopen of je laat ze bepaalde blaadjes zoeken die ze dan later thuis natekenen. Er is zoveel te bedenken. Ook zijn er op sommige plekken in het bos natuurspeeltuinen waar ze zich kunnen vermaken.

Wat wij doen tijdens een studiedag

Wat wij zelf doen is heel erg verschillend. Naar een pretpark of dierentuin doen we meestal alleen als mijn man ook vrij is. Ik vind dat zelf net iets gezelliger en fijner wanneer we met zijn viertjes kunnen. En aangezien ik op dit moment niet mag autorijden blijft het tijdens studiedagen bij in en rondom het huis. Maar we vermaken ons altijd prima. Soms plan ik expres zo’n “niets doen” dag omdat het de dagen ervoor al erg druk is geweest.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *