“Doe niet zo ongezellig”

doe-niet-zo-ongezellig

In mijn jongere jaren werd ik gepest met het woord ‘bolle’. Dit was als grapje bedoelt waarschijnlijk aangezien ik juist zo mager als een plank was. Maar bij mij had het enorm veel impact. In het begin kon ik er om lachen maar later begon ik te denken dat ik misschien wel echt dik was. En vergis je niet, er zat bij mij echt geen grammetje vet aan! Mijn moeder kreeg juist regelmatig te horen dat ze mij wat meer te eten moest geven, zo dun was ik. En dat terwijl ik al van alles naar binnen schoof.

Later begonnen de hormonen van de pil flink op mijn lichaam in te werken en opeens kon ik niet meer alles eten. Maar ik deed dit natuurlijk wel. Ik kwam steeds meer aan maar op een manier dat het eigenlijk nog steeds mooi is. Al vond ik dat zelf van niet. Want de bijnaam ‘bolle’ had zo zijn effect op me gehad. Ik voelde me dik, vies en vadsig en mijn eerste depressie was een feit. (Dit had meerdere redenen, maar daar ga ik verder niet op in)

Uiteindelijk kwam natuurlijk ook het moment dat het dikker worden niet meer mooi en vooral ook niet meer gezond was. Toen mijn man me ten huwelijk vroeg woog ik 92 kilo en zo wilde ik dus echt niet in mijn trouwjurk. Ik besloot af te vallen en woog op mijn trouwdag 79 kilo. Niet het gewicht wat ik hoopte te halen maar ik was tevreden. Door mijn zwangerschap, de antidepressiva voor mijn postnatale depressie en de ernstige slaapapneu kwam ik meer in gewicht aan dan ooit. Ik woog 115 kilo op mijn zwaarst.

En het gekke is… Er heeft in die tijd nooit iemand tegen me gezegd dat ik echt af moest gaan vallen. Niemand zei tegen me dat mijn gezondheid zo erg in gevaar was dat ik er dood aan kon gaan. Zelfs de artsen niet. Ja ze hadden het wel over ‘je hebt overgewicht’, maar ernstige obesitas is het nooit genoemd terwijl ik dat wel had. Nee het frappante is zelfs dat ik regelmatig de zin ‘doe niet zo ongezellig‘ hoorde als ik bijvoorbeeld een stukje taart of cake afsloeg.

Doe niet zo ongezellig. Alsof je alleen maar gezellig bent wanneer je jezelf volgooit met dingen die helemaal niet goed voor je lichaam zijn. Alsof eten je gezellig maakt. En wanneer je dus bepaalde dingen niet wilt, kunt of mag eten je ook niet gezellig bent. Gelukkig hoor ik dat soort opmerkingen niet meer. Ze worden niet meer gezegd of ik heb me er gewoon voor afgesloten, dat kan ook.

Wel heb ik al een aantal keer gehoord (niet van familie en vrienden hoor, vooral van kennissen) dat ik niet teveel moet afvallen omdat het niet mooi is. En dat terwijl ik nog minstens 18 kilo kwijt moet wil ik een gezond BMI hebben. En een gezond lichaam is toch echt wel mijn streven. Maar ik laat die mensen maar praten, want waarschijnlijk zijn ze jaloers op wat ik momenteel bereikt heb. Al ben ik natuurlijk niet trots op het feit dat het ook echt nodig was.

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

30 reacties

 1. simpel, met een snufje liefde op 7 september 2016 om 06:10

  Raar he dat mensen soms zo vreselijke dingen kunnen zeggen. Ik vind het niet kunnen dat mensen doe niet zo ongezellig zeggen als je geen taart pakt, vind ik trouwens ook van alcohol.

  • Nicole op 8 september 2016 om 07:24

   Klopt dat is er nog zo eentje!

 2. Channa op 7 september 2016 om 07:01

  Makkekijker gezegd dan gedaan, maar lekker laten kletsen die mensen. Je bent hartstikke goed bezig en je mag absoluut trots op jezelf zijn!

 3. Diana op 7 september 2016 om 07:03

  ja die opmerking ken ik ook nu moet je echt stoppen hoor je gaat veel te hard enz
  ik vind dat je super bezig bent!!!stoppen met je medicatie, afvallen, sporten wauw!!

  • Nicole op 8 september 2016 om 07:26

   Thanks! Verbaas me er gewoon over dat ik zoiets nu al hoor terwijl ik officieel nog steeds ernstig overgewicht heb..

 4. Charlotte op 7 september 2016 om 07:38

  Je ziet er super goed uit! En je bent kei goed bezig. Lekker vasthouden aan je eigen plan, je hebt een mooi doel voor ogen!

 5. Yvonne op 7 september 2016 om 07:46

  Gezond zijn en je goed voelen in je lichaam is jouw doel. Laat je niet van de wijs brengen hoor. Je doet het hartstikke goed!

 6. Jenn op 7 september 2016 om 08:39

  Heel herkenbaar! Mensen kunnen soms (bewust of onbewust) nare dingen zeggen. Lekker laten praten, maar ik weet dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan 🙂 Je mag trots zijn op wat je al hebt bereikt!

 7. Bregje op 7 september 2016 om 08:49

  Ducttape over die monden! Je bent super goed bezig, laat je niet gek maken! X

 8. Judith op 7 september 2016 om 08:54

  Daar vind ik dus ook wat van! Ik hoor vaak dat ik toch niet dik ben. En om dan het hele verhaal uit te leggen? Nee, als ik niet wil wil ik niet, en als jij het dan ongezellig vind, dan is het jouw probleem en nodig je mij maar niet meer uit.

 9. Ilse van Kreanimo op 7 september 2016 om 09:26

  Even rollen met mijn ogen 😉
  Echt, sommige mensen!

  In plaats van te zeggen: “Knap dat je zoveel karakter hebt!”
  Of
  “Blijven volhouden!”

  Ik vind het super knap wat je doet!

 10. Monique op 7 september 2016 om 09:36

  Laat ze maar kletsen hoor! Het zal inderdaad soms gewoon jaloezie zijn. Je mag super trots zijn op wat je al bereikt hebt en het is alleen maar super goed dat je je doel continu voor ogen houdt!

 11. Anita op 7 september 2016 om 10:03

  Net of gezelligheid afhangt van een gebakje of drankje. Ik heb dat in het begin ook zo vaak gehoord omdat ik helemaal niet meer drink. Maar lekker eten hoort nog veel meer bij gezelligheid en feestjes. Nee, gewoon nee!!! Blijf gewoon goed afwegen wat je de calorieën waard vind en laat anderen maar lekker lullen!

 12. Leonie van Mil op 7 september 2016 om 10:19

  Jammer dat mensen je dan gewoon niet kunnen steunen in een periode die al niet makkelijk is! Inderdaad: lekker laten kletsen en trots op jezelf zijn!!

 13. ~ Inge ~ op 7 september 2016 om 11:24

  “Miss Piggy” dat was mijn “bijnaam” vroeger….pfff….een stukje met veel herkenning! Weet je wat het is? Hoe en wat je ook doet, je doet het nooit goed! Tenminste, zo ervaar ik het! Probeer het maar los te laten, je weet zelf wel hoe het zit en wat je wilt, toch? Leef je leven!!

 14. Kim op 7 september 2016 om 12:31

  Pfoe, dat is inderdaad niet tof, die opmerkingen! Ik herken ze, maar dan met het drinken van alcohol en lust eigenlijk niets met prik… Ik drink geen alcohol en toen ik nog wel eens met vrienden afsprak bij een café of iets dergelijks, dan hoorde ik altijd dat het “ongezellig” was dat ik bijvoorbeeld Ice Tea Green bestelde. Mensen lachten me uit. Omdat ik een gezonde keuze maakte? Omdat ik het gewoon niet lekker vind? Omdat ik niet doe wat “hoort”? Ik vind het maar stom!
  Je mag super trots zijn op jezelf! Ik vind het heel knap dat het je lukt “nee” te zeggen. Wat anderen daarvan vinden? Jammer dan. Jij bent super goed bezig voor je gezondheid en dat is het allerbelangrijkst. Daar mag je trots op zijn!

 15. Nicole @ Everyday-Life.nl op 7 september 2016 om 16:11

  Mensen zeggen dat ook wel eens tegen mij, maar dan als het gaat over een wijntje. Ach ja, ik leer er wel mee leven en aan mijn water sippen 😉

 16. Esmeralda op 7 september 2016 om 19:02

  Laatst op mijn werk was er een collega jarig en ja deze trakteerde natuurlijk. Geen gebak maar saucijzenbroodjes en frikandelbroodjes, echt mijn favoriet. Toch was ik sterk genoeg om het af te slaan, en kreeg ik ook te horen dat ze het ongezellig vonden en dat broodje kan toch geen kwaad…. Super irritant gewoon, hou je mond en laat mij mijn eigen ding doen.

 17. Saskia op 7 september 2016 om 20:42

  Oh dat lijkt me inderdaad erg stom telkens te horen… Maar goed, lekker bezig zijn voor jezelf. Vinden ze je maar minder gezellig 😉 Alsof zo’n stukje taart niet mee eten je ongezellig maakt. Ik kreeg vroeger (en nu soms nog) de opmerking dat het niet gezellig is met uitgaan of als ik bij iemand ben om alcohol te drinken. Dat schijnt ook h”eel ongezellig te zijn 😉

 18. Jonna@Burgertrutjes op 7 september 2016 om 21:10

  Je mag super trots zijn op jezelf! En het belangrijkste is dat jij gelukkig bent!

 19. Cindy - levenalsmama.nl op 7 september 2016 om 21:12

  Ik vind dat ook echt zo’n onzin! Alsof je daar inderdaad minder gezellig van wordt. Goed dat je jezelf er nu voor af kunt sluiten, laat ze maar lekker kletsen. Je bent hartstikke goed bezig! Een gezond lichaam is heel wat waard.

 20. Merel op 8 september 2016 om 10:24

  Vind het belachelijk als mensen die opmerkingen maken. Ik drink alleen water eigenlijk en dat is ook altijd reden om opmerkingen te maken. Onbegrijpelijk! Ik sluit me aan bij de rest, goed bezig!

 21. Marije op 8 september 2016 om 13:50

  Sommige mensen hebben echt het tact van een pad. Zolang jij maar weet waar je het voor doet komt het zeker weten goed! Echt super dat je al zoveel kilo’s kwijt bent. En je hoeft je echt niet te schamen dat het nodig was om ze te verliezen. Achterom kijken heeft helemaal geen zin. Ga gewoon zo door! 🙂

 22. Sjoukje - meergeldminderstress.nl op 8 september 2016 om 22:17

  Mensen zijn echt dom soms. Je doet er niets aan. Ik vind het heel knap dat je het zo volhoudt. Je inspireert mij in ieder geval om door te gaan (ik moet er nog 10…). Lekker samen aan het water!

 23. Roelina op 9 september 2016 om 08:36

  Die bemoeizucht van anderen… ik kan daar ook niet tegen. Vooral wanneer het om eten gaat, Ik vecht die strijd steeds om mijn kinderen (eentje nu nog, maar vast en zeker straks ook bij de tweede). Te veel suiker wil ik voorkomen maar dan wordt er al gauw gezegd dat ze toch best een snoepje, ijsje of koekje mogen? Het zijn toch kinderen…? Zucht, ik begrijp werkelijk niet waarom ‘slecht’ eten altijd zo aangeprezen wordt. Wat is er mis met een lekker stukje fruit…?

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje