“Doe niet zo ongezellig”

In mijn jongere jaren werd ik gepest met het woord ‘bolle’. Dit was als grapje bedoelt waarschijnlijk aangezien ik juist zo mager als een plank was. Maar bij mij had het enorm veel impact. In het begin kon ik er om lachen maar later begon ik te denken dat ik misschien wel echt dik was. En vergis je niet, er zat bij mij echt geen grammetje vet aan! Mijn moeder kreeg juist regelmatig te horen dat ze mij wat meer te eten moest geven, zo dun was ik. En dat terwijl ik al van alles naar binnen schoof.

Later begonnen de hormonen van de pil flink op mijn lichaam in te werken en opeens kon ik niet meer alles eten. Maar ik deed dit natuurlijk wel. Ik kwam steeds meer aan maar op een manier dat het eigenlijk nog steeds mooi is. Al vond ik dat zelf van niet. Want de bijnaam ‘bolle’ had zo zijn effect op me gehad. Ik voelde me dik, vies en vadsig en mijn eerste depressie was een feit. (Dit had meerdere redenen, maar daar ga ik verder niet op in)

Uiteindelijk kwam natuurlijk ook het moment dat het dikker worden niet meer mooi en vooral ook niet meer gezond was. Toen mijn man me ten huwelijk vroeg woog ik 92 kilo en zo wilde ik dus echt niet in mijn trouwjurk. Ik besloot af te vallen en woog op mijn trouwdag 79 kilo. Niet het gewicht wat ik hoopte te halen maar ik was tevreden. Door mijn zwangerschap, de antidepressiva voor mijn postnatale depressie en de ernstige slaapapneu kwam ik meer in gewicht aan dan ooit. Ik woog 115 kilo op mijn zwaarst.

Bol AlgemeenBol Algemeen

En het gekke is… Er heeft in die tijd nooit iemand tegen me gezegd dat ik echt af moest gaan vallen. Niemand zei tegen me dat mijn gezondheid zo erg in gevaar was dat ik er dood aan kon gaan. Zelfs de artsen niet. Ja ze hadden het wel over ‘je hebt overgewicht’, maar ernstige obesitas is het nooit genoemd terwijl ik dat wel had. Nee het frappante is zelfs dat ik regelmatig de zin ‘doe niet zo ongezellig‘ hoorde als ik bijvoorbeeld een stukje taart of cake afsloeg.

Doe niet zo ongezellig. Alsof je alleen maar gezellig bent wanneer je jezelf volgooit met dingen die helemaal niet goed voor je lichaam zijn. Alsof eten je gezellig maakt. En wanneer je dus bepaalde dingen niet wilt, kunt of mag eten je ook niet gezellig bent. Gelukkig hoor ik dat soort opmerkingen niet meer. Ze worden niet meer gezegd of ik heb me er gewoon voor afgesloten, dat kan ook.

Wel heb ik al een aantal keer gehoord (niet van familie en vrienden hoor, vooral van kennissen) dat ik niet teveel moet afvallen omdat het niet mooi is. En dat terwijl ik nog minstens 18 kilo kwijt moet wil ik een gezond BMI hebben. En een gezond lichaam is toch echt wel mijn streven. Maar ik laat die mensen maar praten, want waarschijnlijk zijn ze jaloers op wat ik momenteel bereikt heb. Al ben ik natuurlijk niet trots op het feit dat het ook echt nodig was.

30 reacties op ““Doe niet zo ongezellig”

 • Makkekijker gezegd dan gedaan, maar lekker laten kletsen die mensen. Je bent hartstikke goed bezig en je mag absoluut trots op jezelf zijn!

 • ja die opmerking ken ik ook nu moet je echt stoppen hoor je gaat veel te hard enz
  ik vind dat je super bezig bent!!!stoppen met je medicatie, afvallen, sporten wauw!!

 • Heel herkenbaar! Mensen kunnen soms (bewust of onbewust) nare dingen zeggen. Lekker laten praten, maar ik weet dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan 🙂 Je mag trots zijn op wat je al hebt bereikt!

 • Daar vind ik dus ook wat van! Ik hoor vaak dat ik toch niet dik ben. En om dan het hele verhaal uit te leggen? Nee, als ik niet wil wil ik niet, en als jij het dan ongezellig vind, dan is het jouw probleem en nodig je mij maar niet meer uit.

 • Even rollen met mijn ogen 😉
  Echt, sommige mensen!

  In plaats van te zeggen: “Knap dat je zoveel karakter hebt!”
  Of
  “Blijven volhouden!”

  Ik vind het super knap wat je doet!

 • Laat ze maar kletsen hoor! Het zal inderdaad soms gewoon jaloezie zijn. Je mag super trots zijn op wat je al bereikt hebt en het is alleen maar super goed dat je je doel continu voor ogen houdt!

 • Net of gezelligheid afhangt van een gebakje of drankje. Ik heb dat in het begin ook zo vaak gehoord omdat ik helemaal niet meer drink. Maar lekker eten hoort nog veel meer bij gezelligheid en feestjes. Nee, gewoon nee!!! Blijf gewoon goed afwegen wat je de calorieën waard vind en laat anderen maar lekker lullen!

 • “Miss Piggy” dat was mijn “bijnaam” vroeger….pfff….een stukje met veel herkenning! Weet je wat het is? Hoe en wat je ook doet, je doet het nooit goed! Tenminste, zo ervaar ik het! Probeer het maar los te laten, je weet zelf wel hoe het zit en wat je wilt, toch? Leef je leven!!

 • Pfoe, dat is inderdaad niet tof, die opmerkingen! Ik herken ze, maar dan met het drinken van alcohol en lust eigenlijk niets met prik… Ik drink geen alcohol en toen ik nog wel eens met vrienden afsprak bij een café of iets dergelijks, dan hoorde ik altijd dat het “ongezellig” was dat ik bijvoorbeeld Ice Tea Green bestelde. Mensen lachten me uit. Omdat ik een gezonde keuze maakte? Omdat ik het gewoon niet lekker vind? Omdat ik niet doe wat “hoort”? Ik vind het maar stom!
  Je mag super trots zijn op jezelf! Ik vind het heel knap dat het je lukt “nee” te zeggen. Wat anderen daarvan vinden? Jammer dan. Jij bent super goed bezig voor je gezondheid en dat is het allerbelangrijkst. Daar mag je trots op zijn!

 • Laatst op mijn werk was er een collega jarig en ja deze trakteerde natuurlijk. Geen gebak maar saucijzenbroodjes en frikandelbroodjes, echt mijn favoriet. Toch was ik sterk genoeg om het af te slaan, en kreeg ik ook te horen dat ze het ongezellig vonden en dat broodje kan toch geen kwaad…. Super irritant gewoon, hou je mond en laat mij mijn eigen ding doen.

 • Oh dat lijkt me inderdaad erg stom telkens te horen… Maar goed, lekker bezig zijn voor jezelf. Vinden ze je maar minder gezellig 😉 Alsof zo’n stukje taart niet mee eten je ongezellig maakt. Ik kreeg vroeger (en nu soms nog) de opmerking dat het niet gezellig is met uitgaan of als ik bij iemand ben om alcohol te drinken. Dat schijnt ook h”eel ongezellig te zijn 😉

 • Ik vind dat ook echt zo’n onzin! Alsof je daar inderdaad minder gezellig van wordt. Goed dat je jezelf er nu voor af kunt sluiten, laat ze maar lekker kletsen. Je bent hartstikke goed bezig! Een gezond lichaam is heel wat waard.

 • Vind het belachelijk als mensen die opmerkingen maken. Ik drink alleen water eigenlijk en dat is ook altijd reden om opmerkingen te maken. Onbegrijpelijk! Ik sluit me aan bij de rest, goed bezig!

 • Sommige mensen hebben echt het tact van een pad. Zolang jij maar weet waar je het voor doet komt het zeker weten goed! Echt super dat je al zoveel kilo’s kwijt bent. En je hoeft je echt niet te schamen dat het nodig was om ze te verliezen. Achterom kijken heeft helemaal geen zin. Ga gewoon zo door! 🙂

 • Die bemoeizucht van anderen… ik kan daar ook niet tegen. Vooral wanneer het om eten gaat, Ik vecht die strijd steeds om mijn kinderen (eentje nu nog, maar vast en zeker straks ook bij de tweede). Te veel suiker wil ik voorkomen maar dan wordt er al gauw gezegd dat ze toch best een snoepje, ijsje of koekje mogen? Het zijn toch kinderen…? Zucht, ik begrijp werkelijk niet waarom ‘slecht’ eten altijd zo aangeprezen wordt. Wat is er mis met een lekker stukje fruit…?

Reageren is niet mogelijk.