DIY | Pepernotenspel voor peuters en kleuters

Het pepernotenspel. Onze dochter is momenteel dol op twee dingen: pepernoten en tellen. Ze telt vrijwel alles: hoeveel slokjes melk ze drinkt, hoeveel blokjes in de toren zitten en dus ook hoeveel pepernoten er in het bakje zitten. Dit gaat meestal goed en soms mis. Daarom bedacht ik het pepernoten spel om haar spelenderwijs meer kennis te laten maken met de wereld van het tellen (en rekenen).Ā 

Al sinds vorig jaar lag er een dienblad bij ons in de kast die niet gebruikt werd. Ik kocht hem toen namelijk bij de Action omdat ik zeker wist dat ik hem ergens voor kon gebruiken. En nu was dat dus eindelijk zo.

Het pepernotenspel (voor peuters en kleuters)

Om dit spel te maken heb je niet veel nodig. Alleen een dienblad met een groot vak en een aantal kleinere vakjes, verf om hem op te pimpen, houten cijfers en letters (al kun je de cijfers ook gewoon met een stift erop schrijven) en uiteraard pepernoten!

Bol AlgemeenBol Algemeen

img_0318

Er zijn verschillende manieren om het spel te spelen.

  • Het kind telt hoeveel pepernoten er in het kleine vakje zitten
  • Het kind legt zelf een bepaald aantal pepernoten in het vakje
  • Het kind moet aangeven hoeveel pepernoten er nog ontbreken in een vakje (en deze aanvullen)
  • Het kind haalt de pepernoten die teveel in een bakje zitten er weer uit

En zo zijn er vast nog meer spelletjes mee te bedenken. Op die manier zijn de kinderen heel speels bezig met tellen, maar ook al met rekenen (optellen en eraf halen). En het leuke is natuurlijk dat ze naderhand de pepernoten ook mogen opeten haha. Dat stimuleert alleen maar nog meer denk ik šŸ˜‰ Uiteraard kun je dit spel ook met gezondere dingen doen zoals rozijntjes ofzo. Maar ik vond dit wel een leuke manier om ermee bezig te zijn. Ook leuk voor in de klas bijvoorbeeld!

img_0319

Pepernotenspel

3 reacties op “DIY | Pepernotenspel voor peuters en kleuters

Reageren is niet mogelijk.