Dit gaven wij uit in de vakantie – 2023 editie

dit gaven wij uit op vakantie

Vorig jaar deelde ik in een blog al onze uitgaves op vakantie en dat was zo’n succes dat ik dat dit jaar weer wilde doen. Sowieso heb ik voor onszelf bijgehouden wat we uitgaven omdat we een speciaal ‘vakantiepotje’ hadden waar het geld dan weer uitgehaald werd. Het was voor mij dus geen extra werk gelukkig. Of we ons aan het budget hebben kunnen houden en hoeveel we uiteindelijk hebben uitgegeven vertel ik je in deze blog.

Het vakantie budget

Wij hebben, zoals vele mensen, een aparte spaarrekening speciaal voor de vakanties. We hebben er momenteel zelfs twee omdat er eentje specifiek voor Disneyland Parijs is en de ander dus voor de zomervakantie. We sparen momenteel niet maandelijks voor de vakantie, maar zetten er het extra geld op wat we krijgen. Denk hierbij aan het vakantiegeld wat in mei gestort wordt, maar ook de eindejaarsuitkering en wanneer we bijvoorbeeld kindgebondenbudget krijgen.

Op onze spaarrekening stond een hoger bedrag dan we wilden uitgeven aan de vakantie zelf, dit omdat dit bedrag eigenlijk voor de accommodatie was. Aangezien we dit jaar echter gratis gebruik mochten maken van de stacaravan van lieve vrienden scheelde ons dat natuurlijk een heleboel geld. Uiteindelijk wilden we de helft van het vakantiegeld maximaal uitgeven aan de vakantie zelf. Denk hierbij aan leuke uitjes, terrasjes, uit eten, maar ook boodschappen en tanken. In totaal mochten we van onszelf €1000 uitgeven.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Onze uitgaves op vakantie 2023

Onderweg naar onze vakantiebestemming in Drenthe kwamen we erachter dat we net genoeg benzine in de auto hadden zitten om er te komen. Ik dacht dat we goed voorbereid waren aangezien we wel het oliepeil hadden gecontroleerd en de koelvloeistof. Maar de benzine dus niet. Gelukkig was het dus wel genoeg om er te komen, toch tankten we voor de zekerheid een liter of 10 onderweg. Dat kostte ons €20,59.

Dag van aankomst

Op de dag van aankomst waren onze vrienden van wie we de stacaravan lenen er ook nog. Super gezellig, want zo konden we wat uitleg krijgen over ons plekje en de camping zelf. En het was natuurlijk ook gewoon erg fijn om elkaar weer te zien en bij te kletsen. Terwijl we ons gesetteld hadden en op een terrasje zaten gingen onze mannen samen naar de supermarkt voor onder andere het avondeten. Mijn man nam ook lekkere borrelhapjes mee voor die avond en een aantal andere dagen, plus alvast wat eten voor de dagen erop. Hij was in totaal €113,93 kwijt, wat vooral aan al het lekkers lag. Verder betaalden we nog een deel van het terrasje en dat was €12.

camping 2023 budget vakantie

Dag 2 en 3

De volgende dag vertrokken onze vrienden rond 12 uur. Superjammer want het was erg gezellig en de kinderen vonden het vooral balen dat Foss (hun baby) weg ging haha. Die dag gaven wij verder ook geen geld meer uit omdat we van de stacaravan ons eigen huisje maakten en we die dag verder niet veel hebben gedaan behalve op de camping ons vermaakt. Wel bestelde ik via Social Deal alvast kaartjes voor mijn man en mij voor Wildlands, dat was €43.

Op dag 3 gingen we heerlijk naar een zwemplas; ’t Nije Hemelriek. We moesten nu wel echt tanken want we wilden de komende dagen regelmatig op pad en dan is een volle tank wel zo fijn. We zochten naar de goedkoopste benzinepomp in de buurt en tankten de rest van de tank vol. Dit kostte €80,46. Je kunt de zwemplas overigens gratis bezoeken (dit is echt een aanrader), maar parkeren kost wel geld. Je betaalt maximaal €6 op een dag en wij waren €5,03 kwijt.

Omdat het inmiddels al na lunchtijd was en we geen eten hadden meegenomen reden we door Westerbork om te lunchen. Dat kostte maar liefst €45,20. We verbazen ons telkens weer hoe duur alles is geworden. Daarna ook nog ijsjes dus er kwam ook nog eens €10.75 bij. Natuurlijk hadden we ervoor kunnen kiezen om dat niet te doen, maar het is tenslotte vakantie. Oh ja er moesten ook nog wat boodschappen bij gehaald worden en dat kostte €51,45.

Dag 4, 5 en 6

Op dag vier gingen we naar De Orchideeën Hoeve. Een uitje die we al erg lang wilden maken maar wat vanuit huis bijna 2,5 uur rijden is. Terwijl het nu slechts een uurtje was vanuit de camping. De entree, inclusief speurtochten en voeder muntjes, kostte €63. Daarnaast hebben we ook daar geluncht omdat je niet je eigen eten en drinken mag meenemen. Dit keer kostte de lunch ons €43,85 en besloten we om geen ijsje/toetje te nemen.

vakantie uitgaves 2023

De vijfde dag was een camping dagje waarbij we alleen even naar de Jumbo reden voor een paar kleine dingetjes, we waren €6,27 kwijt. Op de zesde dag besloten we echter om naar het boomkroonpad te gaan. Dit werd me getipt door diverse mensen en alhoewel Milo er niet met zijn rolstoel in kon besloten we de gok te wagen. Uiteindelijk met succes want de kinderen vonden het geweldig. We betaalden voor het boomkroonpad entree van €13,50 voor ons viertjes en gingen ook hier weer lunchen. Hier waren we €42,50 kwijt.

Dag 7, 8 en 9

Op de zevende dag gingen we dan eindelijk naar Wildlands. Deze ‘dierentuin’ staat al jaren op mijn lijstje maar is vanuit huis dus erg lang rijden. Nu was het slechts een half uurtje. Voor mijn man en ik hadden we al kaartjes, maar voor de kinderen moesten we nog bij de kassa halen. Zij kregen 30% korting omdat ze een abonnement hebben bij Dierenrijk. Uiteindelijk kostten hun tickets €33,60. Voor het parkeren waren we €10,25 kwijt en we kochten ook nog ijsjes voor de kinderen in het park voor €4,50. Dit keer hadden we wel zelf lunch meegenomen.

Op dag acht bleven we weer op de camping en deden we alleen boodschappen voor €53,66. Op dag 9 gingen we naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Wat was dit leuk en interessant zeg! We betaalden hier €49 voor en dat was inclusief een bezoekje aan De Rooie Pannen. Die avond gingen we voor het eerst (en de enige keer haha) uit eten bij Happy Grill. Daar waren we €94 kwijt.

uitgaven vakantie 2023

Dag 10 t/m 13

Op de tiende dag van onze vakantie bleven we weer op de camping en moest er weer boodschappen gedaan worden. Hoe georganiseerd we thuis zijn hoe slecht dit op vakantie ging haha. Dus we waren weer €19,24 kwijt. Ook gingen we lekker op het terrasje zitten en daar waren we €13,40 kwijt. Op dag elf wilden we naar de stad Emmen. We waren er met Wildlands al geweest maar hadden van het centrum niet veel gezien. Aangezien mijn man nieuwe schoenen wilde vonden we het een leuk idee om te shoppen. De items die we kochten tellen we niet mee qua vakantiebudget. Wel het parkeren van €6,70 en de lunch van €41,40. Ook reden we via Duitsland terug zodat we daar voor 20 cent de liter goedkoper konden tanken. Dat kostte €68,69.

Dag twaalf was er ook eentje waar we naar hadden uitgekeken, namelijk een bezoekje aan Attractiepark Drouwenerzand. Dat kostte €71 maar dit is dan wel inclusief eten & drinken plus parkeren is gratis. We hebben ons hier de hele dag vermaakt. Op de terugweg reden we nog naar het grootste hunebed, dat was gratis. De laatste dag (dag 13) gaven we op de terugweg nog geld uit aan een lunch. We wilden eerst broodjes smeren voor onderweg maar kozen er toch voor bij een McDonalds te stoppen. Dit kostte €39,63.

geld uitgegeven vakantie budget

Conclusie vakantie uitgaves

Alhoewel we een budget hadden van €1000 had ik eigenlijk niet verwacht dit ook uit te geven. Dit omdat we vorige jaar tijdens onze vakantie van drie weken zo’n €1100 hadden uitgegeven. We hadden echter geen rekening gehouden nu met de inflatie, plus de vele uitjes die we uiteindelijk gemaakt hebben.

Boodschappen

We hebben tijdens het boodschappen doen dit keer niet gelet op aanbiedingen, koopjes en een budget. Tijdens de vakantie zelf had ik het idee dat we enorm veel geld aan boodschappen kwijt waren, maar achteraf was het dus €244,55. Wat ongeveer per week €125 is en dat vind ik eigenlijk wel meevallen.

Eten en drinken buitenshuis

Vooral in het begin namen we telkens geen lunch mee. Soms omdat het niet mocht zoals bij De Orchideeën Hoeve en soms gewoon omdat we niet echt goed nadachten. Dit zorgt ervoor dat we aan dingen zoals lunch uiteindelijk vrij veel geld kwijt waren. Vinden we helemaal niet erg, ook daar is het vakantie voor. Maar ik denk dat we in sommige gevallen liever wat mee hadden genomen. Goede les voor een volgende keer. In totaal waren we €347,23 kwijt aan eten buitenshuis.

Dagjes weg

We zijn er ook erg vaak op uit geweest. Tijdens vorige vakanties bleven we vaker op de camping dan dat we eropuit gingen en dit keer was het andersom. Dat had zo zijn redenen, waar ik nu even niet dieper op in ga. Doordat we nu veel meer dagjes weg gingen waren we uiteraard ook veel meer geld kwijt aan uitjes dan van te voren gedacht. Spijt hebben we er echter niet van, want de dingen die we deden stonden wel op ons lijstje van dingen die we wilden doen terwijl we in Drenthe waren. Aan dagjes weg waren we in totaal €295,08 kwijt. Inclusief parkeren.

Tanken

Vorig jaar zaten we op slechts 45 minuten rijden van huis. Nu was het 2 uur en 45 minuten. Dus alleen al de rit heen en terug naar de camping is al bijna een volle tank. Omdat we veel dagjes weg gingen reden we daarnaast ook nog minimaal een tank leeg. Voor tanken waren we dan ook €169,74 kwijt. En dan hebben we nog goedkoper getankt in Duitsland ook.

Het totaalbedrag van deze vakantie komt uit op €1056,60. Dat is gemiddeld per dag €81,28 terwijl ik het liefst maximaal €75 per dag uitgegeven had dan zaten we nog net onder die €1000. Maar al met al valt het me niet tegen, we hebben enorm genoten en het budget was er.