Dit eet je tijdens Carnaval!

Carnaval is een tijd van feesten en lekker eten! Voor sommigen kan het moeilijk zijn om iets te verzinnen wat lekker, makkelijk te maken én geschikt is voor deze feestelijke dagen. Gelukkig voor jou heb ik deze blog gemaakt om je een handje te helpen bij het vinden van de lekkerste carnavalshapjes die je kunt maken en opeten tijdens Carnaval!

Wat is Carnaval?

Carnaval is een jaarlijks terugkerend feest dat wordt gevierd in verschillende landen. Het feest heeft verschillende namen en tradities, maar het komt altijd neer op hetzelfde: mensen verkleden zich en vieren het leven!

In Nederland is Carnaval een populaire traditie die vooral in de zuidelijke provincies wordt gevierd. Het feest duurt vier dagen, van zaterdag tot en met dinsdag. Echter starten veel activiteiten al op de vrijdag en in sommige steden en dorpen eindigt Carnaval pas op Aswoensdag. Carnaval wordt gevierd in de week voorafgaand aan Aswoensdag (de eerste dag van de Christelijke veertigdaagse vastentijd).

Leg een goede bodem met deze lekkernijen

Carnaval is een feest waarbij de alcohol ook rijkelijk vloeit. Het is dus een must om een goede bodem te leggen voordat je Carnaval gaat vieren. Ook nadat het feest is afgelopen grijpen de meeste feestvierders naar iets lekkers. Of ze pakken juist een van onderstaande lekkernijen als kater ontbijtje. Hoe het ook wendt of keert, onderstaande gerechten worden door de meeste Carnavalvierders minstens één keer gegeten.

Soepen

Soep is altijd een goed idee, en er zijn tal van soorten die perfect passen bij Carnaval. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke romige tomatensoep, groentesoep of juist een goed gevulde erwtensoep. Maak een grote pan klaar en je kunt er zelf meerdere keren van smullen of je laat je vrienden er van mee genieten. Ook lekker met roggebrood en spek.

Brabantse worstenbroodjes

Als er iets niet mag ontbreken tijdens Carnaval in het Brabantse land dan zijn dat wel de Brabantse worstenbroodjes. Ik geef toe dat ik er zelf niet zoveel mee heb, maar alle mensen om mij heen zijn er gek op. Dit is dan ook echt een lekkernij voor tijdens Carnaval.

Gebakken eieren met spek

Een van de tradities hier in het dorp is dat men ná het Carnavalsfeest ‘op de eikes’ gaan. Oftewel ze gaan dan mee naar het huis van bijvoorbeeld Prins Carnaval om daar nog even een afterparty te houden inclusief gebakken eieren met spek.

Broodje hotdog met zuurkool

Een van mijn favorieten is toch echt wel het broodje hotdog. Ik eet hem zonder zuurkool omdat ik dat gewoonweg echt niet lust. Maar traditioneel hoort hij toch echt wel met zuurkool. Ook kun je er nog wat stukjes ananas op doen om het zure te compenseren en natuurlijk eet je hem met ketchup en mosterd.

broodje hotdog carnaval

Stamppot

Wil je zeker weten dat je een goede bodem legt? Dan mag een lekkere stamppot niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan boerenkoolstamppot met rookworst, maar ook hutspot of een goede spinazie stamppot kan een goede keus zijn. Ik ken er zelfs die een heus stamppotten buffet maken zodat er voor ieder wat wils is.

Limburgse vlaaien

Limburgse rijstevlaai, appel-kruimelvlaai of kroonsele mèt sjoem (oftewel kruisbessen schuimvlaai). Welke Limburgse vlaai je ook kiest, je zult je vingers er bij aflikken! Lekker bij de koffie, of bij een biertje dat mag ook.

Bosche bol

Voor wie nog nooit een échte Bosche Bol van Jan de Groot heeft gehad: nu is je kans. Een heerlijke bol vol verse slagroom met daarover een laagje gesmolten chocoladefondant. Wie lust dat nou niet? Een heerlijk tussendoortje tijdens Carnaval of eigenlijk elke andere dag in het jaar.

Frietje zoervleisj

De Limburgse variant van stoofvlees of hachee is zoervleisj. En ik moet als Brabander echt toegeven dat de echte Limburgse zoervleisj écht veel lekkerder is als onze hachee. Ik at een tijd terug nog een variant met daarin de Morgana appel en jeetje wat is dat toch lekker. Natuurlijk met een portie frietjes erbij.

Wat eet jij altijd graag tijdens Carnaval?